2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpeklerde Tüy Bakımı ve Tüyden Geçer Diye Bilinen Hastalıklara Bir Bakış
MAKALE #3624 © Yazan Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU | Yayın Eylül 2009 | 8,826 Okuyucu
Kedi ve köpeklerde tüy bakımı ve tüyden geçen hastalıklara bir bakış

Kış mevsiminde evcil hayvanlarımızın hasta olmaması için bazı konulara dikkat etmeliyiz. Öncelikle yaz dönemi sonunda kedi ve köpeklerin yoğun tüy değişimine girdikleri unutulmamalıdır.
Dengeli ve doğru beslenen kedi köpeklerde tüy dökülmesi yok denecek kadar az olmasına rağmen, kötü beslenen hayvanlarımızda ise bu dönemde tüyler inanılmaz bir şekilde çok fazla dökülmeye başlar. Tüyler bazen dökülmeyip köpeklerin ve kedilerin bazı bölgelerinde çeşitli büyüklükte keçeleşmiş tüy topakları olarak kalır. Bu tüy topakları derinin havasız kalmasına neden olur ve ciddi tahrişler ve iyileşmesi güç yaralarda oluşabilir.
Kedi ve köpeklerimizin tüy dökme sorunu için en başta yapabileceğimiz şey dengeli beslemedir. Dengeli beslenen köpek ve kedilerde ihtiyacı olan bir çok maddeyi düzenli ve gerektiği kadar alabildiği için deri sağlığı ve dolayısıyla tüy sağlığı da sorunsuz hale gelir.Özellikle kaliteli ve güvenilir mamalar hayvanlarımızın sağlıklı kalmasına uygun şekilde düzenlendiği gibi tüylerinde sağlıklı kalması, gereksiz dökülmemesi ve en uzun hallerine gelebilmesi için gerekli maddeler ve içeriklere sahiptir. Bu tür mamalarla beslenen kedi ve köpekler patolojik bir deri hastalığı veya sorunu olmadığı sürece ekstra bir vitamin takviyesi yapılmadan sağlıklı kalabilirler.
Dengeli beslenmeyen köpek ve kedilerde ise sadece bu dönem değil her zaman çok fazla tüy dökme şikayeti olur. Ama özellikle yaz sonu ve yaz başında aynı bizim kıyafetlerimizi değiştirmemiz gibi yaz tüyünden daha kalın yapılı kış tüyüne veya kış tüyünden daha ince yapılı yaz tüyüne geçiş yaparlar. İşte bu dönemde tüy dökülme artar.
Ayrıca sık sık kedi köpeklere özel fırçaları ile fırçalamak taramak, dökülme sürecini çabuklaştırdığı gibi alttan gelen yeni tüylerinde daha sağlıklı olmasını sağlar.
Unutulmamalıdır ki mutlu ve huzurlu bir hayvan, sevgi gören ve doğru bakılan bir hayvan, her zaman her konuda daha sağlıklı olur.
Bu arada tüy dökülmesi şikayetinde en çok düşünülen konuda halk arasında ‘’tüyden kist olma hastalığı’’ diye adlandırılan kisthidatik, echinecoc tenyasının neden olduğu bir hastalıktır. Sadece bu hastalıktan korkulduğu için evine hayvan almayan insanlar vardır. Ayrıca bir bebek sahibi olacağınız zaman aile büyüklerinden gelen en büyük baskı da bu konuda olur. Aman köpeği veya kediyi evden uzaklaştırın! Bebekte veya sizde kist oluşabilir. Çocuk doktorunuz ve veteriner hekiminiz ne derse desin bu aile baskıları bitmez. U ciddi endişe ve korkular ve duygusal baskılar sonucu çoğu zaman bebeği olan çift kedi ve köpeğini evden uzaklaştırır. Hem bu çift aşırı üzgündür hem de doğacak bebekleri kişilik gelişimi ve sevgiyi öğrenme açısından büyük bir fırsatı kaçırmıştır. Çocuklara sevgiyi en iyi hayvanlar öğretirler. Karşılıksız sevgileri ile çocukların kişisel gelişimlerine,sevgi ve sorumluk duygularına büyük katkılar koyarlar. Evde köpek veya kedi hatta her ikisi varken doğan ve onlarla birlikte büyüyen çocukların ileriki yaşlarında, okul eğitimlerinde ve yetişkinliklerinde çok daha sosyal, çalışkan, başarılı ve sevgi dolu bireyler oldukları bir çok araştırmada saptanmıştır.
Hamilelik dönemlerinde evinde kedi köpek besleyen veya hiç hayvanla bağlantısı olmamış olan tüm anne adayları zaten uzman doktorunuzun gerekli gördüğü bazı testlere rutin olarak tabi tutulur. Uzman doktorunuzun da size bilgi vereceği gibi toksoplazma veya kist olmanız için eviniz de kedi köpek beslemeniz gerekli değildir. Sokaklar çok daha riskli bulaşma bölgeleridir. Ev hayvanlarınız veteriner hekimler tarafından bu tür hastalıklara karşı önlem olarak düzeni temizlenmektedir.
Ayrıca şunu da bilmelisiniz ki kedi ve köpek tüyünden asla kist olmaz. Kisti yapan köpeğin tüylerine bulaşan bu tenyanın yumurtasıdır ve bu yumurtalar bir şekilde insanlar tarafından ağız yolu ile alınınca insan vücudunda kistler oluşur. Echinecoc adını verdiğimiz bu tenyaların yumurtaları son derece dayanıklıdır. Ve bu hastalığa yakalanmak için ille de kedi köpek beslemeniz gerekmez. Bu hastalığı bulaştıran tenyaların köpeğinizde yaşamaması ve sizde hastalık (Kist) oluşturacak olan yumurtalarını saçmaması için düzenli olarak Veteriner Hekiminize giderek uygun enjeksiyon ve ilaçlarla bu tenyanın kedi ve köpeğinizde olmasını engellemelisiniz.
Zaten Veteriner Hekiminizin görevlerinden birisi , evinize ve yakınınıza aldığınız bu evcil hayvanlardan size bir mikrop bulaşmasını engellemektir.
Düzenli Veteriner Hekime giden ve tüm parazit uygulamaları ile aşıları düzenli yapılan bir hayvandan size kist dahil hiçbir hastalık bulaşamaz.
Hayvanlarınızla, mutlu sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi ve Köpeklerde Tüy Bakımı ve Tüyden Geçer Diye Bilinen Hastalıklara Bir Bakış" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Kutlu DAYIOĞLU Fotoğraf
Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi222 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun Yazıları
► Köpeklerde Doğum ve Yavru Köpeklerin Bakımı Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
► Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN
► Kedi ve Köpeklerde Polisitemi Vet.Hek.Alper BAYRAKAL
► Kedi ve Köpeklerde Zehirlenmeler Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Kedi ve Köpeklerde Kusma Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Kedi ve Köpeklerde Obezite Vet.Hek.Işıl KARATAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpeklerde Tüy Bakımı ve Tüyden Geçer Diye Bilinen Hastalıklara Bir Bakış' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
◊ Bu da Bir Akrep Macerası Haziran 2017
◊ Pisipisi Otu Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:26
Top