2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Matematik Dersinde Başarısızlık Nedenleri ve Önlemler
MAKALE #3665 © Yazan Sinan ÖZTÜRK | Yayın Ekim 2009 | 18,748 Okuyucu
Ülkemizde son yıllarda hazırlanan matematik dersi müfredatı sanıldığının aksine çok yalın ve öğrencinin kolay anlayabileceği hale getirilmiştir.Buna rağmen öğrencilerin birçoğu bu dersi anlayamamaktan şikayet eder.Bunun başlıca nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
-Öğrenmek için değil not almak için çalışma
-Öğrenememe korkusu
-Önyargı
-dersin temel felsefesinin verilmemesi ve öğretmenin sevdirememesi
-öğretmen-öğrenci diyaloğunun yetersizliği

Çözüm Önerileri ve Öğretmen Tarafından Alınacak Önlemler:
  1. Konu karmaşık hale getirilmeden en sade şekilde öğrenciye verilmelidir.
  2. Öğretmen konuyu işlerken çok rahat olmalı, konuyu iyi bilmeli.
  3. Öğretmen, öğrenciler arasında aşırı rekabete mani olmalı.
  4. Öğrencilere küçük gruplar halinde çalışmaları için imkan sağlamalı.
  5. Eğitimci yavaş öğrenenlere daha fazla şans tanımalı.
  6. Öğrencinin hızını ölçen testlerden kaçınılmalı. Öğrencinin gayreti ödüllendirilmeli.
  7. Öğretmen, sadece cevabın sonucuna değil, çözümün nasıl yapıldığına da bakmalı.
  8. Öğretmen dersi monoton bir şekilde anlatmamalı. Belli aralıklarda espriye de yer vererek öğrencinin sıkılmamasına zemin hazırlamalı.
  9. Matematik bir ceza unsuru olarak asla kullanılmamalı.
  10. Öğrenciye, matematiği nasıl anlaması ve çalışması gerektiği öğretilmeli.
  11. Matematiğin bir roman gibi okumakla öğrenilemeyeceği, öğrencinin yazarak ve düşünerek çalışması tavsiye edilmeli. Konu üzerinde kendince bir yorum getirmesi önerilmeli.Hatta beyin fırtınası tekniği çok sık kullanılmalı.
  12. Öğretmen, konuyu anlatırken günlük olaylarla bağlantı kurmalı; matematiğin kullanılabileceği alanları öğrencilerle tartışmalı.
  13. Öğrencinin zorlanacağı noktaları iyi tespit edebilmemli. Öğrencinin kafasında soru kalmamasına özen göstermelidir.
İşte bu saydıklarımızdan çıkan sonuç aslında şudur: öğretmen matematik eğitiminde aktif öğrenmeye ağırlık vermelidir.Burada esas olan yöntem ve teknikleri çok iyi bir şekilde kullanabilmelidir.
Peki Nedir Aktif Eğitim?
Öğrenme, bilgiyi otomatik olarak sıralı bir şekilde öğrencilerin kafasına boşaltmak değildir. Öğrenme; öğrencilerin fikri katılımı ve uygulamasını gerektirir. Kendi başına açıklama ve gösterim uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz. Yalnızca aktif öğrenme bunu sağlayacaktır.
Ne yapılırsa aktif öğrenme gerçekleşir ? Öğrenme etkin olduğunda, İşin çoğunu öğrenciler yapar. Beyinlerini kullanırlar, fikirleri dönüştürürler, problemleri çözerler ve ne öğrendiler ise uygularlar.
Aktif Öğrenme hızlıdır, eğlencelidir, destekleyicidir ve çekicidir. Öğrenci sıklıkla sırasından uzakta, hareketli ve yüksek sesle düşünür.
Yaklaşık 2400 yıl önce Konfiçyus şöyle demiştir:
Ne duyduysam, unuttum.
Ne görürsem, hatırlarım.
Ne yaparsam, anlarım.
Konfiçyusun bu söylemini aktif öğrenmeye uyarlayacak olursak diyebiliriz ki;

Ne duyduysam unuttum.
Ne duyar ve görürsem, birazcık hatırlarım.
Ne duyar, görür ve onunla ilgili soru sorar veya birisi ile tartışırsam, anlamaya başlarım.
Ne duyar, görür, tartışır ve yaparsam, bilgi ve beceri kazanırım.
Başkasına ne öğretirsem, iyice öğrenirim.

Sonuç: Öğrenciye, araştırma ve düşüncelerini sunma imkanı verilmelidir.Bu amaçla öğrenciler gruplara ayrılmalı ve proje çalışmaları yaptırılmalıdır. Proje sunumları esnasında beyin fırtınası ve soru-cevap teknikleri çok sık kullanılmalıdır. Kavramların daha rahat anlaşılabilmesi için münkün olduğunca bilgiler somutlaştırılmalı, bunun için de materyallere başvurulmalıdır. Tüm bu etkinlikler uygulanırken çoklu zeka kuramı da baz alınırsa bireysel farklılıklar hedefe ulaşmada bir engel teşkil etmekten çıkmış olur. Hazırlanan etkinlikler buna göre planlanmalıdır.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Matematik Dersinde Başarısızlık Nedenleri ve Önlemler' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:52
Top