2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskançlığı
MAKALE #3679 © Yazan Elif IPEK | Yayın Ekim 2009 | 6,659 Okuyucu
KARDEŞ KISKANÇLIĞI

Kıskançlık, insan doğasında doğal bir duygudur. Hele bir de kendinizi, tacını küçük kardeşine kaptırmış bir prens/ prenses olarak hissediyorsanız!

ilk çocuklar, ailelerinin ve aile büyüklerinin göz bebeğidir. Tüm ilgi ve sevgi üzerlerindeyken bunu bir kardeşe kaptırdığını hissetmek, büyük çocuğu kıskançlığa itebilir. Kimi zaman kardeş isteyen çocuklarda bile bu görülür.

Küçük çocuğun dünyaya gelişi ile evdeki yaşam başkalaşır. Bebeği görmeye misafirler gelir, bebeğe özel hediyeler getirirler, evde bebek için yeni düzenlemeler yapılır, bebek anne baba ile aynı odayı paylaşır, beslenme, temizlik gibi ihtiyaclarının kısa aralıklarla giderimesi gereği , anneyi sürekli bebekle ilgilenmeye zorunlu tutar. Bebek, ihtiyaçlarının giderilmesi için ağladığında, büyük çocukla anne babanın geçirdikleri zaman bölünür. Tüm bu değişimlerin karşısında büyük çocuk, bebek gibi olursa daha çok ilgi göreceğini düşünerek, bebeksi davranışlar sergileyebilir.
ihtiyaçlarını ağlayarak ifade eder, bebeksi konuşur, altına yapar, mama yemek ister… çoğu çocuk ise seviyor gibi yaparak bebeğin canını acıtır.

Küçük çocuk yürümeye başladığından itibaren ise, en büyük hedefi abi/ ablasıyla anne babasının geçirdiği zamanı bölmek olur. Evde küçük bir çocuk varken anne baba ile ders yapmak, sohbet etmek, oyun oynamak, etkinlikler yapmak neredeyse imkansızdır. Bu durumda büyük çocuk anne babasına olan sevgisini daha cok dile getirmeye başlar.

Aileler bu durumlarla karşılaşınca, çoğunlukla `biz seni ondan daha çok seviyoruz` gibi yaklaşımlar izlerler, bebeği kötülerler: ` o daha konuşamıyor bile` , ` baksana, altına yapıyor, oysa sen bunları çoktan öğrendin` , ` sen okumaya başladın, ama o öğrenemez` , `sen harika top oynuyorsun, o ise beceremiyor` …
Oysa ki, bebeği kötülemek fayda yerine zarar getirir. çocuk, anne babanın/ aile büyüklerinin onayı ile kardeşi ile ilgili daha çok olumsuz duygu ve düşünce geliştirir.

Bu durumlar ile karşılaşmamak için gerekli önlemler, gebelik döneminde alınmalıdır. Zaman kavramını anlamaları ve 9 uzun ayı beklemeleri zor olacağı için okul öncesi dönem çocuklarında, gebeliğin gözle görülür duruma geldiği 3-5. aydan itibaren, okul çağı çocuklarında ise gebeliğe karar verildiği zamanda bilgi vermek ve çocuğu değişimlere hazırlamak uygun olur. Aileler çocuklarını karşılaştırmamalı, her iki çocuklarını da ayrı ayrı şevdiklerini hissettirmelidirler.

Kıskançlık doğal bir duygu olmakla birlikte, kıskanan kişinin bu durumla baş etme gücü de doğal bir süreçtir. çocuk kıskanclığı ile baş edemiyor, bu durum onun bazı sıkıntılarını arttırıyor, yaşamını aksatacak duruma geliyorsa bu durumda ters giden birşeyler olduğu düşünülmelidir.
Örneğin;
Çocuk, kardeşi oldu ve anne babası kardeşi ile ilgileniyor diye okula gitmek istemiyorsa,
gece altına çiş ve/veya kaka yapıyorsa,
anne babasının elinden alındığını hissediyor ve onları kaybetmekten korkuyorsa,
üstüne düşen görevleri yapabiliyorken yapamayacak hele gelmişse, yapmıyorsa,
yalnız yatamıyor, anne baba ile aynı yatağı paylaşmak icin diretiyorsa,
karın ağrıları, kalp ağrısı, kas ağrıları, baş ağrısından söz ediyorsa,
hiÇbirşey yapmak istemiyorsa,
iÇine kapandıysa,
kekeleme, bildiklerini anlatamama gibi konuşma sorunları yaşıyorsa,
seslendiğinizde duymayacak kadar dalgınsa,
okul başarısı düşmüşse,
mızmızlanıyor, huzursuzlanıyorsa,
nedensiz öfkeleniyor hatta kimi zaman şiddete başvuruyorsa,
habersizce evden Çikip gidiyor, evi terk etmekten bahsediyorsa,
mastürbasyon yapmaya başlamışsa,
yemek düzeni aşırı yeme veya yemek yememe şeklinde bozulmuşsa,
çabuk sıkılıyor ve ne yapacagını bilemeden sürekli hareket halinde ise,
tırnak yiyor, parmak emiyorsa,
kendine olan güveni düşmüşse,
kendine zarar verme düşüncesinden bahsediyorsa çocuk, kıskançlık duygusu ile baş edemiyor demektir.
Bahsettigimiz sıkıntıların bir veya birkaçinin çocukta görülmesi, çocuğun yaşadığı kıskançlığı daha yoğun yaşamasına neden olur, bu durumla başetme gücünü düşürür ve sonuçta çocuğun yaşamı olumsuz etkilenir.
Bu durumun ortadan kalkması, kardeşler arası olumlu ilişkilerin kurulabilmesi, büyük kardeşin gelişiminin sağlıklı ve huzurlu sürebilmesi, küçük kardeşe iyi örnek olabilmesi, anne babanın huzurlu bir şekilde çocukları ile ilgilenebilmesi için müdahale edilmelidir.
Aileler bu gibi sıkıntıları uzmanlar yerine aile dostları, aile büyükleri, arkadaşları ile paylaşma eğilimindedir. Yaşananları paylaştıklarında çoğunlukla aynı cevabı alırlar: `bizimkiler de aynıydı, geçer…` , `olur o kadar, büyütmeyin…`, `o daha çocuk…`, `sen de abini kıskanıyordun…` Bu sözleri duymak ailelerin -kısa bir süre için- içini rahatlatır fakat asla sorunu çözmez. Sadece yaşanan sorunun üstü örtülmüş olur. Bu durum ise çözümün gecikmesine, sorunun büyümesine neden olabilir. Yaşanan sorunlar daha yoğun yaşanmaya başlar veya yeni sorunlar eklenir… oysa ki bu tip sıkıntılar, kişiye uygun tedavi yöntemleri ile kolaylıkla aşılabilir ve her tedavi sürecinde olduğu gibi, ruh sağlığında da erken müdahale büyük önem taşır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kardeş Kıskançlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Elif IPEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Elif IPEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif IPEK Fotoğraf
Elif IPEK
Kocaeli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Elif IPEK'in Yazıları
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif Can ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskançlığı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile İçi İletişim Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:02
Top