2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obsesif- Kompulsif Bozukluk : Düşünmeden Edemıyorum, Yapmadan Duramıyorum
MAKALE #3681 © Yazan Elif IPEK | Yayın Ekim 2009 | 9,746 Okuyucu
Çocuğunuz kirlenmekten korkar mı? Ellerini, elbiselerini sürekli yıkama ihtiyacı iÇinde midir? Sizin onu bırakıp gideceğiniz düsüncesine kapılır mi? Aynı hareketi, gerek olmadiği halde, üst üste birkac kez yaptığını gözlediniz mi? `Olmazsa olmaz`ları var mıdır? Her şeyin yerinde, eksiksiz ve kusursuz olmasını ister mi? Kendisine zarar geleceginden korkar mı veya yakınlarına zarar vereceğinden? Bu davranisları günlük yaşantısının akışını bozuyor, aksatıyor mu?

Bu sorulardan bir veya birkaçına yanıtınız evet ise; çocuğunuz `obsesif kompulsif bozukluklar` ile karşı karşıya olabilir.

Çocuğunuz kirlenmekten korkar mı? Ellerini, elbiselerini sürekli yıkama ihtiyacı içinde midir? Sizin onu bırakıp gideceğiniz düsüncesine kapılır mi? Aynı hareketi, gerek olmadiği halde, üst üste birkac kez yaptığını gözlediniz mi? `Olmazsa olmaz`ları var mıdır? Her şeyin yerinde, eksiksiz ve kusursuz olmasını ister mi? Kendisine zarar geleceginden korkar mı veya yakınlarına zarar vereceğinden? Bu davranisları günlük yaşantısının akışını bozuyor, aksatıyor mu?

Bu sorulardan bir veya birkaçına yanıtınız evet ise; çocuğunuz `obsesif kompulsif bozukluklar` ile karşı karşıya olabilir.

Obsesyon; kişinin aklına takılarak korku, gerginlik ve bunalım yaratan,rahatsiz edici, istenmeyen, kişinin çabalarına karşı kurtulamadığı düşünce, sürekli endişe durumudur.

Kompulsiyon; obsesyonları kovmak icin, obsesyonun neden olduğu gerginligi azaltmak icin yapilan, yineleyici, kişinin kendini yapmaktan alıkoyamadığı rahatsız edici davranışlardır.

Obsesif-kompulsif bozukluklar genellikle ayrilma veya ayrılma ihtimalinin oldugu durumlarda ortaya çıkan sıkıntı ve gerginlikler, kişinin kendisini güvende hissetmediği durumlarda ortaya cıkar.

Tahtadaki yazıyı defterine gecirirken veya öğretmenin anlattıklarını not alırken yanlıs yazdıgında, defterini yırtana dek silmek,
Annesinin kendisini bırakıp gideceğini düşündüğü için okula gitmek istememek,
Test çözerken her soruyu defalarca okumak zorunda hissetmek,
çalışma masasında kalem, silgi, defter, kitap, not kağıtlarının önceden belirlenmis yerinde olmadığında çalışmaya başlayamamak,
Konuşurken her cümlenin sonunda yutkunmak zorunda hissetmek,
Arkadaşlarına istemeden zarar verebileceğini düşünerek arkadaş edinememek,
Aşağı düşebileceğinden korkarak balkona çıkamamak,
Halının belli motiflerine basarak yürümek, birine basmadıysa en başa dönup davranışı tekrarlamak,

Bulduğu herşeyi biriktirmek, atamamak obsesif-kompulsif bozukluğu olan çocuk ve genclerin hayatından kücük örneklerdir.

Obsesif- kompulsif bozukluk olarak tanımladığımız takıntılı düsünce ve davranışları olan çocuklar, gencler ne gibi zorluklar ile karşılaşır?

Takıntılı çocuk ve genc, bu durum kendisini alıkoyduğu icin yaptığı çalışmaya odaklanamaz. Bu nedenle ders başarılarında beklenmeyen düşüşler olur.
Zarar vermekten, zarar görmekten, kirlenmekten korktuğu için akranlarindan uzak durur, sosyal gelişimi, iletişimi kesintiye uğrar, olumsuz etkilenir.
Temizlenemediğini düşündüğü için çok sık ve sert bicimde, farklı deterjanlar kullanarak yıkanır, bu nedenle çeşitli cilt hastalıklarına maruz kalabilir, takıntılar giderilmez ise cilt hastalıkları ile uzun süre mücadele etmek zorunda kalabilir. Zamanının önemli bir kısmını banyoda, tuvalette gecirir.
`Okula gidersem annem ölecek`, `derse gidersem babam bizi terk eder`, `servise binersem kaza olur` gibi sıkıntılı düsünceler nedeni ile okula gitmek istemez. Ailenin direttigi durumlarda ise hasta numarasına başvurabilir, huysuzluk cıkartabilir, uzun uzun vedalasır, birşeyler unuttuğunu bahane ederek geri döner.
Aileler takıntılı düşünceleri, davranışları olan çocuklarının sebepsiz yere öfkelendiklerini, huzursuzluk çıkarttıklarını, ısrarcı olduklarından bahsederler. Oysaki bu durumu yaşayan çocuklar ve gencler kendi içlerinde takıntılı davranış, düşünce ile mücadele etmektedirler. Onu düşünmek veya yapmak istemezler fakat yapmadıklarinda icleri rahat etmez. Herseyin kendi belirledikleri çerçeveler içinde olması gerektiği için dediklerini yaptırmakta ısrar ederler. Yapılmadığında huzursuzlukları artabilir. Israrının nedeni sorulduğunda açıklama yapamazlar çünkü bu davranışların, acıklayabilecekleri belirli bir sebebi yoktur.
Kimi aileler çocuğunun bu durumunu fark edip, ona `yardımcı` olmak adına rahatsızlık yaratan ortamlardan uzak tutmaya çalişabilirler. Her gün aynı yoldan eve dönme ısrarında yardımcı olmak, eve misafir çağırmamak, okul öncesi eğitimden vaz gecmek, farklı sabunlar alarak uzun sureler yıkanmasına göz yummak ailelerin başvurdugu durumlardır. Fakat çocugun takıntılarına göz yummak ve onları yerine getirmesi icin ortam sağlamak, çocuğa daha büyük zararlar verir. çünkü böyle bir durumda sorun çozülmez, hasıraltı edilir. Takıntıları olan,zamanında müdahele edilmeyen çocuk ve gençler depresyon, korkular, dikkat bozuklukları, tik bozuklukları, hareketlilik, iki uçlu duygudurum bozukluğu ile de karşı karşıya kalabilirler. Oysa ailelerin, çocuklarındaki takıntıları fark ettiklerinde işin uzmanlarına başvurmaları yeterli olacaktır. Uygun değerlendirmeler, medikal ve pedagojik destek ile sorun kısa sürede atlatılabilir.

Tedavi

Davranışcı ve bilişsel adını verdiğimiz terapi yöntemleri ile medikal tedavilerden oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obsesif- Kompulsif Bozukluk : Düşünmeden Edemıyorum, Yapmadan Duramıyorum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Elif IPEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Elif IPEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif IPEK Fotoğraf
Elif IPEK
Kocaeli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Elif IPEK'in Yazıları
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Şeyma ALTINEL
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Semiha KARA
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Arzu BEYRİBEY
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Psk.Nuray ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Obsesif- Kompulsif Bozukluk : Düşünmeden Edemıyorum, Yapmadan Duramıyorum' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile İçi İletişim Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:06
Top