2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesi Dönemde Özgül Öğrenme Güçlüğü
MAKALE #3685 © Yazan Elif IPEK | Yayın Ekim 2009 | 9,136 Okuyucu
Özgül Öğrenme Güçlüğü; merkezi sinir sisteminin işleyiş bozukluğundan kaynaklanan ve yapısal(nörolojik) bir bozukluktur. Erken müdahale etmek, pek çok sorunu ortadan kaldırır ve dislektik çocuğun, örgün eğitimden daha yüksek oranda yararlanmasını sağlar.

Özgül Öğrenme Güçlüğü, merkezi sinir sisteminin işleyiş bozukluğundan kaynaklanan ve yapısal(nörolojik) bir bozukluktur. Erken müdahale buyuk önem tasir.

Esra, eylül 2007'de merkezimize basvurdu. 7 yaşında. Anasınıfı öğretmeni gelişimindeki düzensizlikleri, sınıf arkadaşlarına ve verilen eğitime ayak uyduramadığını gözlemiş ve bir uzmana danışmalarını istemiş. Bir çok yere başvurmuşlar fakat duydukları şey "1 yıl daha anasınıfı tekrarı yapsın, düzelir"den öteye gitmemiş. Sınıf tekrarının ilk aylarında herhangibir gelişim sağlanamamakla birlikte Esra okula gitmek istememeye, okula gittiğinde derdini ağlayarak anlatmaya başlamış. Ailesine arkadaşlarının 1. sınıfa gittiğini, kendisinin neden hala anasınıfına gittiğini soruyormuş. Öğretmeninin de desteği ile merkezimize başvurdular.

Esra konuşmaya 3 yaşında başlamış. En çok istediği şey bisikletmiş, şimdi bisikleti var ama pedalları bir türlü çeviremiyormuş. Okulda serbest oyun zamanlarında arkadaşları ile oyun oynamıyormuş fakat öğretmeninin liderlik yaptığı oyunlara severek katılıyormuş. Kurallı oyunların kurallarını hatırlamakta ve uygulamakta zorlanıyormuş. sayıları ters yazıyor ve verilen nesneleri sayması istendiğinde fazla sayıyormuş. Odası çok dağınıkmış, toplamayı ise bir türlü beceremiyormuş.

Esra'nın eğitsel değerlendirmesini yaptım.

Tanıştığımızda bir hikaye okudum ve bana resimlerine bakarak aynı hikayeyi anlatmasını istedim. Hikayenin neredeyse tamamı kaybolmuş ve yepyeni bir hikaye doğmuştu. Okuma ve yazma öncesi kavramları değerlendirmek için 3 uzunluktaki çubuğu verip uzundan kısaya doğru dizmesini istedim. Başaramadı. Sarı,turuncu, mavi, kırmızı boya kalemlerini verip bana isimlerini söylemesini istedim, karıştırdı. Ağır olanlara hafif, hafif olanlara ise ağır diyordu. Sayilari sirali olarak sayamadi. Haftanin gunlerini 6 yasina gelen cocuklar rahatlikla sayabilir fakat Esra haftanin gunlerini de sayamiyordu. Sirali olarak verilen gorevleri (boyalari en ustteki cekmeceden al, dolaptan kagidi al ve bana bir ev resmi yap gibi) yerine getirmekte gucluk yasiyordu. Çalışma sırasında dikkati kısa sürede dağılıyordu.

Esra'dan bir çocuk resmi çizmesini istedim. 7 yaşındaki bir çocuk her kısmı ile insan vücudunu çizebilir(baş, vücut,kollar, eller, bacaklar, ayaklar). Kalemi önce sol eline, sonra sağ eline aldı. Resimi çizerken de sürekli el değiştiriyordu. Yoğun çabalarından sonra bile, ancak kulakları, elleri, ayakları unutulmuş, başının her yanını saçları sarmış bir çöp adam resmi çizebildi çünkü kendi bedenini böyle algılıyor ve ancak böyle sembolize ediyordu.

Okula başladığı zaman(anasınıfı tekrarı olmasaydı bu yıl olacaktı) ondan duyduğu sesleri semboller yani harfler ile göstermesini, yazmasını isteyecektik. Bunun için gördüğü şekillerin aynısını yapabilmeli. Fakat Esra, düzeyine uygun verılen tüm şekilleri bakarak çizmesine rağmen ters yapıyor veya benzer başka bir şekil çizebiliyordu( çizmesi istenirken x çizmesi gibi).

Esra'ya uyguladigim değerlendirmelerin sonucunda Özgül Öğrenme Güçlüğü fark edildi ve eğitimine başlandı. Ailesi ve ogretmeni ile gorusmeler yapildi. Uygun eğitim yöntemleri aile ve öğretmeni ile paylaşıldı. 6 aylık eğitim sonucunda, bugün Esra okuma yazma öncesindeki tüm kavram eksiklerini tamamladı. Şimdi ise harf yazma çalışmaları yapılıyor. Eylül ayında Esra ilköğretim eğitimine hazır bir şekilde okula başlayacak.

Sağlıklı günler...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Öncesi Dönemde Özgül Öğrenme Güçlüğü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Elif IPEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Elif IPEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif IPEK Fotoğraf
Elif IPEK
Kocaeli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Elif IPEK'in Yazıları
► Özgül Öğrenme Güçlüğü Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Psk.Seval HACIM KILIÇ
► Özgül(Özel) Öğrenme Güçlüğü Nedir? Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesi Dönemde Özgül Öğrenme Güçlüğü' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile İçi İletişim Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:45
Top