2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sigara İçmenin Sebepleri : Neden Sigara İçiyoruz?
MAKALE #3697 © Yazan Psk.Dnş.Özden ŞENKOYUNCU | Yayın Ekim 2009 | 16,055 Okuyucu
Biliyorsunuz tüm Türkiye’de kapalı alanlarda sigara içmek bir süreden beri yasaklandı. Bu nedenle sigara bırakmak isteyen pek çok kişi olduğunu biliyoruz. Bu haftaki yazımı bu nedenle sigara alışkanlığına ayırmak istiyorum. Haftaya, sigara bırakmak için neler yapabiliriz konusunu yazacağım.
Sigara içtikten 10-20 saniye sonra sigaradaki nikotin beyne ulaşıp dopamin adlı bir madde salgılanmasına neden olur. Bu madde haz veren bilgi akışını beyin hücreleri arasında sağlayan kimyasaldır. Her sigara içtiğimizde nikotin beynimizde aynı yolu tetiklediği için haz hissederiz ve diğer tüm madde bağımlılıklarında olduğu gibi vücudumuz bir süre sonra bu nikotin miktarına alışır ve her seferinde aynı hazzı hissedebilmek için daha çok sigara içmemiz gerekir.
Böylece bağımlı oluruz. Oysa vücudumuza giren toksik (zehirli) bir maddedir. Nikotin tütün bitkisinde bulunan zehirli bir maddedir ve amacı bitkinin böcekler tarafından yenmesini engellemektir. Biz de sigara içerek amacı böcek öldürmek olan maddeyi vücudumuza alır ve kendimizi bile bile zehirleriz.
Sigara kullanmaya başlama genellikle erken ergenlik dönemlerinde ortaya çıkmaktadır.Başlıca etken psikososyaldir ve sembolik olarak genç "ben artık o ana kuzusu çocuk değilim" demektedir. Düşük sosyoekonomik kesimlerde daha yüksek bir bağımlılık söz konusudur. Reklam teknikleri özellikle gençlerin sigaraya başlamasında etkili olmaktadır. Reklamlar eğer sigara içersen "popüler ve çekici" olursun mesajını vermektedir.Arkadaşları ve evindeki ebeveynleri sigara kullananlarda sigaraya başlama daha yüksektir.
Bugün artık, sigaranın sağlığa zarar verdiğini kabul etmeyen, sosyal baskıya aldırmayan pek kimse kalmadı. Bütün tiryakiler şeytani bir gücün etkisi altında olduklarının farkındadırlar. Tiryaki hep bir gün bırakabileceğini düşünür. Sonunda öyle bir noktaya gelir ki, ya iradesinin olmadığını, ya da sigaranın yaşamdan zevk almak için gerekli olduğunu düşünür.
Asıl soru sigaraya neden başladığımızdır. Sigaraya başlamamızın tek nedeni binlerce insanın sigara içiyor olmasıdır. Oysa hepsi başlamamış olmayı dileyip sigaranın para ve zaman kaybı olduğunu söylerler. İlk başladığımızda tiryakilerin sigaradan zevk almadıklarına bir türlü inanamayız ve yetişkinlere özenti olarak başlayıp, bağımlılık kazanana kadar bir sürü çaba harcarız. Bunun farkındasınız değil mi? Sigarayı ilk denediğinizde öksürükten boğulacak gibi olmuştunuz. İşte bu ciddi bir çaba gerektirir.

Sorun insanların neden sigarayı bırakmakta bu kadar güçlük çektikleri değil, neden sigara içtiklerini bulmaktır.
Bırakmak neden bu kadar zor, neden sigara içmek zorundayız?
Bazıları sigaranın eksikliğini şiddetle duymaktan korkar. Oysa nikotin eksikliğinin yarattığı özlem çok hafiftir.( 3 günde kandan temizlenir, 1 yıl sonra bağımlılık etkisi tamamen biter,2 yıl sonra akciğerler temizlenir.)
Bazıları büyük bir zevk olduğunu söyler. Bunun zevkle bir ilgisi yoktur. (Sigara bir böcek zehiridir. ) Çikolata zevk veriyor diye 20 tane çikolata yemeyiz. Zevk aldığımız başka şeyleri yapmadığımızda çaresizlikten kıvranmayız.Oysa sigarasızlık bizi kıvrandırır.
Bazıları burun deliklerinden duman çıkarmanın maço izlenimi verdiğini düşünür. Oysa kansere neden olan katranı ciğerlerine doldurmaktadırlar.
Bazısı el ,bazısı ağız alışkanlığı der. Oysa dumanı ciğerlerine çekmek zehirlenmektir.
Bazısı bana güven ve cesaret veriyor der. Doktora gitseniz size cesaret verecek bir ilaç önerebilir.
Bu konuya kafa yoran tiryakilerin çoğu, sonunda bunun bir alışkanlık olduğu sonucuna varır.Kanımızda nikotin azaldıkça canımız nikotin çeker çünkü yoksunluk hissederiz.
Haftaya konumuz: Bu alışkanlıktan nasıl kurtulacağız?



OLAY GAZETESİNDE DE YAYINLANMIŞTIR.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Sigara Bağımlılığı Psk.Muhammed Erdinç TÜRK
► Sigara Bağımlılığı Psk.Nilüfer YALINÇETİN
► Sigara Bağımlılığı ve Spor Psk.Sabahat ERLER
► Sigara Bağımlılığı ve Sigarayı Bırakma Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sigara İçmenin Sebepleri : Neden Sigara İçiyoruz?' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:37
Top