2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği Ameliyatı; Amaç Artık Sadece Estetik Değil Aynı Zamanda Daha İyi Nefes Almayı Sağlamak
MAKALE #3757 © Yazan Op.Dr.Cemil TUGAY | Yayın Ekim 2009 | 6,811 Okuyucu
Her yıl onbinlerce insan burunlarının şeklini düzeltmek veya daha iyi nefes almak için burun ameliyatı olmaktadır. Bazı insanlar basitçe sadece burun şekilleri daha iyi olsun isterken bazıları da sadece daha kolay nefes almayı amaçlayan düzeltmeler istemektedir. Oysa ihmal edilen bir gerçek var aslında; GÜZEL BİR BURUN AYNI ZAMANDA FONKSİYONEL SORUNU OLMAYAN BİR BURUNDUR. Yani tersinden söyleyecek olursak burnunuzdan rahat nefes alamıyorsanız büyük ihtimalle bu burnunuzun şeklindeki kusurlarla ilgilidir. Gelin bazı burun estetik problemlerini ve bunların nefes almayı nasıl bozduğunu inceleyelim
  • Burun Kemeri; Kemer burun çatısını yükseltir ve daha dar ve kolay tıkanan bir burun yapısına neden olur
  • Düşük Burun Ucu; Burun deliklerini daraltır ve burun içine havanın rahat girişini engeller
  • Eğrilik; Burunda eğrilikler çok çeşitli olabilir. Asimetrik eğrilikler, bir tarafa doğru burun aksının kayması, “S” şekilli eğrilikler gibi. Eğri bir burnun orta bölmesinde de mutlaka eğrilik vardır. Sadece içerdeki eğri kıkırdağı çıkarmayı amaçlayan Deviasyon ameliyatları genellikle yetersiz düzelme sağlar. Burun orta bölmesi sadece içerden değil dışardan da düzeltilmelidir.
  • Çökük Bir Burun; Çökme burun kanatlarında veya burun sırtında olabilir. Bu hem kötü bir görünüme yol açar hem de burun içi hava yolunu daraltır, çökmeler düzelmedikçe rahat nefes alınamaz.
  • Uzun Burun; Uzun burnun genellikle kemeri vardır ve burun ucu aşağıya dönüktür. Kemer ve burun ucu düşüklüğü havayolunu daraltan en önemli etkenlerdendir.
İster estetik düzeltme, isterse nefes alma sorununuzu gidermek için başvurmuş olun; Burun hem dış hem de iç yapısı bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Ameliyat bazen sadece size kısmi bir düzelme sağlayabilir. Sadece orta bölme eğriliklerinin (Deviasyon) giderildiği bir burun ameliyatı nefes almanızda tam bir düzelme sağlamayabilir. Bu durumun burnunuzun muhtemel dış yapı sorunlarından kaynaklandığını ve estetik bir düzeltmeye de ihtiyacınız olduğunu hesaba katmalısınız. Aynı zamanda görünümündeki kusurları düzelmiş ancak iç hava yolunda düzeltilmemiş bir Deviasyon giderilmemiş bir burun ameliyatı da eksik bir ameliyat olacaktır.
Estetik burun ameliyatı veya tıp dilindeki adıyla “Rhinoplasty” herkese aynı burun şeklini yapmayı amaçlamaz. Burnunuza yeni şekil verilirken yüzünüzün hatları, cinsiyetiniz, sosyal ihtiyaçlarınız ve yaşınızla ortaya çıkacak değişimler göz önüne alınacaktır. Bence burun ameliyatınız planlanırken vazgeçilmemesi gereken iki faktör fonksiyon ve doğallıktır. Doğallık ameliyat sonrası rahatsız edici yapay ve abartılı düzeltmeler yerine normal anatomiyi hedeflemekle mümkündür. Normal anatomi ise normal bir fonksiyonu kaçınılmaz olarak sağlayacaktır.
Burun ameliyatı için Estetik ve Plastik Cerrahi uzmanına başvuran hastalar tam bir fonksiyonel değerlendirmeye tabi tutulurlar. Aynı zamanda ileri dijital fotoğraf ve bilgisayar teknikleri kullanılarak hastalara en uygun burun yapısı belirlenir.
Yaklaşık 2 saat süren estetik ve fonksiyonel burun düzeltme ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sonrası burun içine tamponlar konur, dışına ise bir kalıp yerleştirilir. Tamponların kalış süresi doktorlar arasında görüş farklılıkları gösterir. benim tercihim tamponu 8-24 saat arası bir süre tutmaktır. Daha uzun süre gereksiz ve hastaya sıkıntı verici olacaktır. Burun üzerine konan kalıp ise en az 1 hafta yerinde tutulmalıdır. 1 hafta çok yorucu olmayan aktivitelerle geçirilmeli ve masabaşı ve home office işler dışında çalışılmamalıdır. iyi geçirilmiş 1 hafta sonrasında büyük ölçüde normal hayata dönülür. Sadece gözlük takma, ağır sporlar yapma, deniz ve havuza girme 1 ay boyunca kısıtlanmaya devam edilecektir.
Yaklaşık 2 saat
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği Ameliyatı; Amaç Artık Sadece Estetik Değil Aynı Zamanda Daha İyi Nefes Almayı Sağlamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Cemil TUGAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Cemil TUGAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cemil TUGAY Fotoğraf
Op.Dr.Cemil TUGAY
İzmir
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Cemil TUGAY'ın Makaleleri
► Estetik Burun Ameliyatı Dr.Muhammet ERKAN
► Estetik Burun Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Estetik Burun Ameliyatı Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ
► Rhinoplasti: Burun Estetik Ameliyatı Prof.Dr.Selçuk ONART
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği Ameliyatı; Amaç Artık Sadece Estetik Değil Aynı Zamanda Daha İyi Nefes Almayı Sağlamak' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:38
Top