2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göğüsleriniz Nasıl Büyür? : Yeni Başlayanlar İçin Göğüs Büyütme Hakkında Bilgi.
MAKALE #3766 © Yazan Op.Dr.Cemil TUGAY | Yayın Ekim 2009 | 340,512 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Bu makale göğsünün küçüklüğünden rahatsız olan ve bu sorundan nasıl kurtulacağını yeni araştırmaya başlamış kişiler için yazılmıştır. Eğer daha önce bu konuda araştırmalarınız oldu ve bir plastik cerrah ile konuştuysanız bu yazı size sıkıcı gelebilir,sizi uyarmak isterim.
Göğüs küçüklüğü bazı kadınlarda vücut yapısı gereğidir. Eğer 18 yaşına geldiyseniz bilmelisiniz ki göğüsleriniz gelişimini tamamlamış durumda. 18 yaşını geçtiniz ve göğüsleriniz istediğiniz büyüklüğe ulaşmadı . Eğer dolgulu sütyenler sorununuzu çözmeye yetiyorsa, ya da göğüs küçüklüğünü bir sorun olarak görmüyor ve alışıldık tabirle “Kendi vücudunuzla barışık yaşamayı” başarabiliyorsanız bu yazının devamını okumanıza gerek yok. Ama aslında buraya kadar bile okuduysanız bu sorun sizin için önemli demektir. O zaman doğru bilgilenmeniz çok önemli.
Göğüsleri büyütmek için ne yapmalı??
Göğüsleri büyüten ilaç var mı?. Göğsü büyüten kremler varmış doğru mu?. Kilo alsam göğüslerim büyür mü?, Göğüsler yağla büyütülüyormuş doğru mu?. Ameliyat dışında bi yolu yok mu?, tek çare silikon mu?, ya silikon patlarsa, ya da kanser yaparsa?.
Yıllardır bu soruları yüzlerce insandan duyuyorum. Eminim siz de soruyorsunuzdur. Tek tek cevaplamaya çalışayım.
Göğüsleri büyüten ilaç var. Evet var. Ama kullanmanızı tavsiye etmem çünkü büyük ihtimalle kanser olursunuz. Bahsettiğim ilaç eczanelerde kocaman afişlerle reklamı yapılan etkisiz ilaçlar değil, kadınlık hormonları.
Kadın göğsünü oluşturan iki temel doku var. Birisi süt yapan meme bezleri, diğeri ise bu bezlerin arasında ve derialtında birikmiş yağ dokusu. Eğer bir protez kullanmayacaksanız, göğsü büyütmek için bu iki dokudan birini artırmanız gerekiyor. Yağ dokusunu artırmanın yolu kilo almak. Ama siz kilo alırken vücudunuzun nerede yağ biriktireceğini bilemezsiniz. Siz göğüsleriniz yağ toplasın istersiniz ama basenleriniz, ya da karnınız yağ biriktirir genelde. Göğüslere dışarıdan yağ takviyesi ise tamamen ayrı bir konu. Birazdan anlatacağım.
Memeyi oluşturan diğer doku olan süt bezlerini büyütmek ise ancak hormonlarla mümkün. Hamilelikte vücut göğüsleri büyüten hormonlar salgılar ve o nedenle göğüs büyür. Doğum olur, süt salgılatan hormonlar devreye gire. Emzirme bitince bu hormonlar normal seviyesine düşer ve göğüsler de tekrar küçülür. Eğer göğüsleri büyütmek için hormon kullanılmaya kalkılırsa meme ve rahim kanseri olma riskiniz çok artar. Hormon kullanımına bağlı diğer bir sürü yan etki bir tarafa eğer ilacı keserseniz göğüslerinizin tekrar küçülmesi kaçınılmazdır. İşte bu nedenlerle ilaçlarla tedavi yapılamamaktadır. Peki piyasada mevcut ilaçlar ne yapıyor?. Ben bugüne kadar bu tür ilaçlardan yarar görmüş hiç kimseye rastlamadım. Adlarını öğrenebildiğim ilaçların çoğunu inceledim. Hiçbirinin bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi yok. Çoğunun içinde vücutta damarları genişleten ve dokuda ödem yapan bazı maddeler var. Kullanılırken sanıyorum göğüslerde hafif bir dolgunluk yapıyorlar. Ama hiçbir zaman gerçek anlamda bir büyüme yapmıyorlar ve ilacı kestiğiniz zaman o hafif dolgunlaşma da kayboluyor.
Peki göğüsler yağ ile büyütülebilir mi?. Cevabım evet. Ama biraz daha ayrıntılı incelemek lazım.
Şimdi düşünün 75 A beden iki göğsünüz var. Bunu en azından 80 B ölçüsüne getirmek istiyorsunuz. Bunun için toplam 400- 500 cc hacime ihtiyacınız var. Kullandığımız yağ alma teknikleri herhangi bir insanın vücudundan bu kadar yağ almayı mümkün kılıyor, en zayıf insanlarda bile. Sorun bu değil. Sorun verdiğiniz yağın, yeni yerinde erimeden kalmasında.
Yağ dokusu çok narin bir dokudur. Yağ dokusunu zedelemeden almak nerdeyse imkansızdır. Aldığınız yağ dokusunun konduğu doku içinde canlı kalması ise ancak oradaki damarlardan beslenmeye başlaması ile mümkündür. Bunun için çok kalın bir yağ dokusu parçası kullanmazsınız. Çünkü kalın dokunun ortasında kalan kısımdaki yağ hücreleri damarlarla kontakt kuramaz ve ölürler, erir giderler. O zaman aldığınız yağ dokusunu ancak ince tabakalar halinde göğüs içine enjekte ederek vermek gerekir. Bugün bu yapılıyor. Ancak ne yazık ki verilen yağ dokusu büyük ölçüde eriyor. O nedenle istediğiniz büyüklüğe ulaşana kadar tekrar tekrar ameliyat olmanız gerekiyor. En son kongremizde bu konuda yoğun çalışma içinde olan ve yağ dokusu içindeki kök hücrelerle göğsü büyüttüğü çalışmasıyla hepimizin dikkatle dinlediğimiz arkadaşlarımız bize 8-10 seans ameliyattan bahsedince kendimi hastaların yerine koydum. Birkaç ayda bir gidip göğsüme 8-10 defa yağ verdirtip, hayli yüklü bir ödeme yapmayı göze almak için kendimi hiç hazır hissetmedim. O nedenle hastalarıma da henüz bu yöntemi tavsiye etmiyorum. Ve diyorum ki evet yağ ile göğüs büyür; Ama istediğiniz büyüklüğe ulaşamayabilirsiniz ve zorlu bir ameliyatlar serisine katlanmak zorunda kalabilirsiniz.
Göğsünün büyütülmesi için başvuran kadınlara benim önerim Silikon protez oluyor. Bunun için sağlam nedenler ve bilimsel pek çok veri var elimizde.
· Silikon protezler 30 yıldır kullanılıyor. İyi ve kötü tarafları tamamen anlaşılmış durumda. Yani sürprizlere çok açık değil.
· Ameliyat yapıldıktan sonra sonucu hemen görüyorsunuz, istediğiniz ölçüyü elde etmek teknik olarak çoğu zaman mümkün.
· Kanser ve diğer hastalıklara yol açmadığı, insan hayatı için ciddi tehditler oluşturmadığı 30 yıllık çalışmalarla ispatlanmış durumda
· Silikonun dayanıklılığı nedeniyle çok uzun yıllar bozulmadan kullanılabiliyor. Bir sorun ortaya çıkarsa da çıkarmak veya değiştirmek her zaman mümkün ve kolay.
· İyi bir teknikle yerleştirilirse emzirme bozulmuyor, göğüs duyusu büyük ölçüde korunuyor. Hamilelikte bir soruna yol açmıyor
· İsrail’de bir kadının hayatını bile kurtarmışJ Bu gerçek hikayede patlayan bir şarapnel parçası göğüse isabet etmiş, ancak silikon proteze saplanan şarapnel daha ileriye gidemediği için silikonları kadının kalbinin ve akciğerlerinin parçalanmasını engellemiş ve kadının hayatını kurtarmış. Kadın silikonunu değiştirmiş ve konu kapanmış.
Sonuç olarak benim düşüncem, dünyadaki pek çok uzmanla aynı doğrultuda; Şu an için göğüs büyütmede en iyi yöntem silikon protez .

Peki neden silikon? Son yıllarda teflon gibi başka materyallerden de bahsediliyor, belki duymuşsunuzdur.

Silikon 3 nedenle tercih ediliyor.
1) Sıvıdan katıya her şekle girebiliyor
2) Vücut silikonu yabancı bir madde olarak görmüyor ve dışarıya atmaya çalışmıyor. Yani insan dokuları ile kardeş.
3) Çok dayanıklı. Çok uzun yıllar hiç bozulmadan kalıyor.
Bu özellikleri nedeniyle silikon maddesi tıpta pekçok yerde implant olarak kullanılıyor. Göz küresi içine lens, kalp içine kapakçık, eklem içine yapay eklem, damarların arasına yapay damar olarak konabiliyor. İlginç olan bu protezlerin kanser yapıp yapmadığı hiçbir zaman tartışılmıyor.
Peki silikon protezlerin türleri var mı?. Evet var.
Silikon protezler şekline göre yuvarlak veya damla, içeriğine göre serumlu veya silikon jelli, dış yüzey özelliğine göre texturlu ( Pürtüklü) veya düz olabiliyor.
Kişinin sahip olduğu göğüse ve elde edilmek istenen şekle göre yuvarlak veya damla tercih ediliyor. Damla protez göğse daha iyi şekil verir diye düşünülüyor ama çoğu zaman yuvarlak protezler daha iyi sonuç veriyor.
Serumlu protezler vücuda boş bir silikon balon gibi yerleştiriliyor. Daha sonra bir hortumla içine serum dolduruluyor ve bu şekilde göğüs büyütülüyor. Yalnız protez içindeki bu serum zamanla bir miktar buharlaşıp uçuyor. O zaman protez küçülüyor. O nedenle serum protezin kapasitesinin üstünde dolduruluyor. İşte tam bu anda gözünüzün önüne silikon koyulduğu belli olan top gibi göğüsler getirin. Doğal durmayan ve hepsi ileri derecede itici bu göğüslerin yapıldığı yer Amerika. Nedeni ise bu ülkede jelli protezlerin 2006 yılına kadar yasak olması. Şu anda serbest. Ancak daha önce silikon yırtılır da silikon jel vücut içinde dağılırsa diye bir korku ile yasaklanmıştı. Ancak teknoloji bu korkuyu yendi. Şu anda yırtılsa bile içerde dağılmayan, “cohesive “ özellikli jelli protezler üretiliyor ve kullanılıyor, ayrıca silikon jel partikülleri büyütüldüğü için doku arasına ve damar içine giremiyor ve bulunduğu yerden başka yerlere yayılamıyor.
İşte bu nedenlerle plastik cerrahların ezici bir çoğunluğu jel ile doldurulmuş protezler kullanıyor. Bu protezler göğse hem daha iyi şekil veriyor, hem de daha dayanıklı.
Başlangıç aşamasındakilere vermek istediğim son bilgi ise protezin nereye yerleştirildiği ve içeriye nerden konduğu üzerine.
Silikon protez meme altı kıvrım yerinden, meme başı kenarından veya koltukaltından konabiliyor. Kısaca seçenekleri karşılaştırırsak;
1) Koltukaltından konabilen protez sadece serumla şişirilebilen ve boş balon şeklinde yerleştirilen protezler, ki bunlar hakkında düşüncemi belirtmiştim.
2) Meme başı kenarından açıp içeriye protez yerleştirirken kaçınılmaz olarak meme dokusunu zedeliyorsunuz. Bu zedelenme süt vermeyi bozabiliyor veya duyu kayıpları daha sık görülüyor.Buna karşılık ameliyat yeri daha çabuk iyileşiyor, iz daha belirsiz olabiliyor
3) Meme alt kıvrım yerinden açarak içeriye protezi yerleştirirken meme dokusu zarar görmüyor. Kas altına çok daha uygun şekilde yerleştirilebiliyor. Duyu kayıpları daha az oluyor. Dezavantajı ise yara yerinin daha geç iyileşmesi ve daha belirgin iz kalabilmesi.

Benim tercihim çoğu zaman meme altı kıvrım yeri. Bunun en büyük nedeni göğsün emzirme fonksiyonunu korumanın çok önemli olduğuna inanmam.

Protez içeride göğüs dokusunun arkasına konuyor.Göğsün arkasında göğüs kafesi ile meme dokusu arasında yer alan bir kas var. Bu kasa pektoral kas veya göğüs kası diyoruz. Pektoral kas kasıldığında kolumuz omuzumuzdan vücudumuza yaklaşıyor. Yelpaze şeklinde olan bu kas protezin üzerinde iyi bir örtü olabiliyor. Aynı zamanda meme dokusunu protezden ayrı tutuyor ve kapsül gelişme riskini azaltıyor. Eğer nedir bu kapsül diyorsanız bir ileri aşamaya geçmeye hazırsınız demektir. Merakınızı bir sonraki makalede gidermek benim için bir mutluluk olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Göğüsleriniz Nasıl Büyür? : Yeni Başlayanlar İçin Göğüs Büyütme Hakkında Bilgi." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Cemil TUGAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Cemil TUGAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     45 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cemil TUGAY Fotoğraf
Op.Dr.Cemil TUGAY
İzmir
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Cemil TUGAY'ın Makaleleri
► Meme Büyütme (Göğüs Büyütme) Op.Dr.Defne ERKARA
► Göğüs Büyütme Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Ameliyatsız Göğüs Büyütme Op.Dr.Çağhan BAYTEKİN
► Meme (Göğüs) Büyütme Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Göğüs Büyütme Estetiği Dr.Güner UYSAL
► Göğüs Büyütme Ameliyatı Fiyatları ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Göğüs Büyütme Silikon Meme Protezi Prof.Op.Dr. Kutlu SEVİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Göğüsleriniz Nasıl Büyür? : Yeni Başlayanlar İçin Göğüs Büyütme Hakkında Bilgi.' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:18
Top