2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Liposuction (Yağ Alma) : Çok Bilinen Ama Hurafelerinde Çok Olduğu Estetik Ameliyat
MAKALE #379 © Yazan Dr.A.Arif EROĞLU | Yayın Kasım 2007 | 10,167 Okuyucu
Liposuction Neden Gerekir?

Kilo alınması sonucu vücudun birçok bölgesinde yağ birikimleri olmaktadır. Bu bölgelerin bazıları uygun diyet ya da egzersiz ile inceltilebilirken bazıları ise egzersiz ve diyete rağmen direnç gösterirler. Kişi genel olarak kilo kaybetse dahi dirençli yağ birikimleri varlıklarını devam ettirir. Sonuçta orantısız ve göze hoş görünmeyen bir vücut şeklinin ortaya çıkmasına neden olur. Liposuction orantısız ve göze hoş görünmeyen bir vücut şekline neden olan yağ birikimlerini azaltıp şekil vermek için ideal bir yöntemdir.

Liposuction Nasıl ve Hangi Bölgelere Uygulanır?

Liposuction basit anlamda yağların negatif basınç altında aspire edilmesi demektir. Estetik cerrahide en sık uygulanan cerrahi işlemlerden biridir. Hastalarda cinsiyet farkı olmaksızın rahatlıkla uygulanmaktadır. Kadınlarda yağ birikimleri genellikle karın, bel, basen, bacak içi, diz içi,mide ,kol içi gibi bölgelerde olurken erkeklerde genellikle karın, bel ve göğüs bölgesinde olmaktadır. Ayrıca çene altı,sırt gibi bölgelerde de yağ birikimi olabilir. Liposuction az veya çok miktarda yağ birikimi olan herhangi bir bölgeye uygulanabilmektedir. Fazla olan yağ birikimleri vücuda açılan küçük kesilerden girilerek kanül adı verilen özel olarak bu iş için üretilmiş ince metal borular yardımıyla çekilerek problemli bölgeye yeniden şekil verilir. Liposuction işleminde uygulanan bölgede 2 sonuç beklenir. Birincisi derin yağ dokuya uygulanan liposuction ile yağ hücresi sayısı azaltılarak bölgesel incelme ve yeniden şekillendirmedir. İkincisi ise ince kanüllerle titizlikle yapılan yüzeyel liposuction ile, uygulama alanındaki ciltte bir gerilme ve toparlanma olmasını sağlamaktır. Body shaping, liposhaping, lipo sculpturing, body sculpturing gibi farklı ve ilgi çekici adlar verilen tüm uygulamaların temeli liposuctiondır. Liposuction hastanın cilt tonusunun durumuna göre tek başına veya başka cerrahi tekniklere kombine edilerek uygulanabilir.

Liposuction yağ birikimi olan bölgenin sayısına ve alınması planlanan yağ miktarına göre İV sedasyon veya genel anestezi ile uygulanır. Uygulama süresi de bölge sayısına göre 1-3 saat arasında değişebilmektedir. Bu işlem için kullanılan küçük kesilerin uzunluğu 4-5 mm'dir. Kesiler mümkün olduğunca cilt kıvrımlarına denk getirildiği için dikkat çekici olmamaktadır.

Kimler Liposuction için Uygundur?

Liposuction ciltteki elastik liflerinde hasar olmayan, cilt tonusu yeterli olan, nispeten formda, kas tonusu iyi olan, sağlıklı, ideal kilosundan en çok %30 fazlası olan hastalar için idealdir.

Kesinlikle cilt elastikiyeti azalmış, fazla miktarda çatlağı olan hastalarda tek başına kullanılamaz. Bu durumdaki bir hastada tek başına kullanılırsa operasyon sonrası ciltte beklenen gerilme ve toparlanma olmaz. Sonuçta yağ miktarı azalmış ancak sarkık bir cilt ortaya çıkar.

Liposuction ile İlgili Doğrular ve Hurafeler

Liposuction diğer estetik ameliyatlarla karşılaştırıldığında en az riski olan ameliyatlardan biri olsa da aynı zamanda hakkında yanlış bilgilenmeden kaynaklanan hurafelerin en çok görüldüğü ameliyatlardan biridir. Liposuction hakkında az çok fikri olan birinin aklını en çok kurcalayan sorular liposuction sonrası ölenlerin olduğunu duyması, tekrar kilo alınırsa liposuction yapılan yerlerde bir şekilsizlik olacağı veya tekrar kilo alınırsa liposuction yapılan yerlerden hiç kilo almazken başka yerlerden alacağıdır. Liposuction sonrası ölümler esas olarak bu tekniğin ilk çıktığı zamanlarda uygulanan kuru teknikteki kanamaya ya da damar içine yağ kaçıp tıkanıklığa neden olmasına bağlı idi. Daha sonraları farklı tekniklerin geliştirilmesi ile her iki nedende yok denecek düzeye inmiştir. Ayrıca elastik korse gibi bası sağlayan giysilerin hemen giyilmesi veya elastik bir pansuman uygulanması da bu komplikasyonların önlenmesinde ekstra bir yarar sağlamaktadır. Tüm bunlar dışında hastanın vücut ağırlığının % 8 'ini aşmamakta riski azaltmaktadır. Tek seansta 5 lt üzerinde aspirasyon yapılması sağlık riski oluşturabilir. Bu nedenle asla doktorunuza fazla miktarda yağ almaya yönledirmeye veya zorlamaya çalışmayın. Zaten tüm bu riskleri bilen ve analiz eden bir plastik cerrah böyle bir uygulamayı kabul etmeyecektir. Liposuctionda esas hedeflenen yağ hücresinin sayısının azaltılasıdır. Ancak bu yapılırken hedef bölgede kalan miktarın eşit düzeyde olmasına dikkat edilirse hem sonuç daha iyi olacaktır hem de tekrar kilo alınırsa bir şekilsizlik olmayacaktır. Bir bölgedeki yağ hücresi sayısını hiçbir zaman sıfıra indirmek mümkün değildir ve zaten bu istenen bir durumda değildir. Hedeflenen konturda düzelme sağlayacak kadar yağ dokusunu aspire etmektir. Bu nedenle kişi tekrar kilo alırsa eskisi kadar olmasa da yine aynı bölgede yağlanma olabilir. Hatta çok fazla kilo alımı söz konusu ise yağ hücresi sayısı azaltılmış olsa bile yağ hücrelerinin hacmi artacağı için ister istemez şekilde bozulma olma olasılığı ortaya çıkacaktır.

Neden Tumescent Teknikle Liposuction

Liposuction için birkaç değişik teknik vardır. Bunların içinde Tumescent teknik günümüzde en popüler ve en sık kullanılan tekniktir. Bu teknikte, uygulanacak bölgeye morarma olmaması, ağrının en az olması ve birikmiş yağ hücrelerinin daha rahat çekilmesi için bir sıvı karışımı verilir. Sıvı verildikten sonra açılan kesilerden uygun boyuttaki kanüller kullanılarak (2-4 mm) cilt altındaki yağ dokusu aspire edilir. Daha sonra kesilere dikiş uygulanır. Dren konmaz. Tumescent teknikte uygulama yapılan gün süresince liposuction giriş deliklerinden hafif kanlı bir sıvı sızıntısı olması beklenen bir durumdur. Genellikle sonraki gün bu sıvı sızıntısı durur.

Korse Neden Gerekir

Liposuctionda ameliyat odasından çıkmadan önce hastaya uygulama yapılan alanları içine alan elastik bir korse giydirilir. Bu korse uygulama yapılan bölgeye ve alınan yağ miktarına göre 2-6 hafta arasında kullanılmaktadır. Elastik korse hastalardaki iyileşme sürecinin çok önemli bir parçasıdır. Hastalara operasyon sonrası konfor ve destek sağlamak dışında ayrıca vücutta oluşturulan yeni konturda cildin yerine daha iyi yerleşmesini, cilt altında sıvı birikiminin olmamasını, ciddi bir ödem oluşmasının engellenmesini sağlar.

Liposuction Sonrası Beklenen Geçici Etkiler

Liposuctiondan sonra olağan olarak ödem görülecektir. Bu özellikle ilk pansumanın yapıldığı 3. gün korse çıkartıldıktan sonra görülür. Korse ödemi azaltsa da engelleyemez. Ödemin daha az olması isteniyorsa korsenin duş almak veya pansuman gibi durumlar haricinde hiç çıkartılmaması ve bu durumlar da bile iş bittikten sonra 5 dakikadan daha fazla korsesiz durulmaması gerekir. Ödem nedeniyle ilk hafta içinde hasta kendini daha da şiş hissedebilir. Ödem 1. ayın sonuna doğru yavaş yavaş azalır ve 3. ayda iyice azalmış olur.

Liposuction sonrası uygulanan tekniğe bağlı görülen morluğun miktarı ve süresi değişir. Tümescent teknikte morluk çok daha az görülür ve eğer oluşmuşsa kısa sürede kaybolur.

Liposuction sonrası kas tutulmasına benzer bir ağrı olabilir. Bu şikayet en çok ilk 3 günde olur ve giderek azalır. Basit ağrı kesiciler kullanmak gerekebilir. Genellikle 1. haftadan sonra ani hareket yapmadıkça ağrı olmayacaktır.

Her ameliyatta olduğu gibi liposuction sonrası da enfeksiyon görülme olasılığı bulunmaktadır. Bu durum genelde 3. günden sonra görülebilir. Ancak bu olasılık steril çalışma, ameliyat öncesi koruyucu antibiyotik kullanılması ile çok düşük düzeye indirilir.

Liposuction Sonrası Sosyal Hayata Geridönüş

Liposuction sonrası hastalar genellikle 3-4 gün sonra işlerine geri dönebilir. 1-2 hafta sonra ise normal aktivitelerine devam edebilirler. Vücutta operasyona bağlı oluşan ödem 4-6 hafta içinde azalır. Esas sonuç ise 3-5 ay civarında ortaya çıkar.

Liposuction Hakkında Bilinmesi Gerekenler :

Liposuction bir kilo verdirme yöntemi ya da obezite tedavi yöntemi değildir. '' Bu uygulama sonrası kaç kilo vereceğim '' ya da '' benden 8-10 kilo yağ alın '' diye gelen bir hasta ya işlemin amacını bilmemektedir ya da yanlış bilgilendirilmiş veya yönlendirilmiştir. Liposuctionda amaç o bölgeye yeniden şekil vermek ve orantısız görünümü düzeltmektir. Bir bölgeden 250-300 cc yağ alınması bile bazen şekil verebilmek için yeterli olabilmektedir.

Bilinmesi gereken ya da yanlış bilinen bir nokta ise liposuctionda alınan yağların tekrar geriye gelmeyeceğidir. Bu aslında doğru bir cümlenin yanlış anlaşılmasıdır. Doğrudur ; çünkü morbit obez hastalar dışında vücutta yağ hücresi sayısı sabittir ve çoğalmazlar. Bu nedenle ortamdan alınan yağ hücresinin yerine yenisi oluşmaz. Ancak aslında Yanlış bir tanımlamadır da ; çünkü yağ hücresi çoğalmasa da hacim olarak artma potansiyeline sahiptir. Yani yağ hücresinin çapı değişerek büyüyebilir. Liposuction, hastaların tekrar aynı bölgeden kilo almasını engellemez. Bu nedenle hastaların yapabileceği en önemli hata liposuction yaptırmanın tek başına yeterli olduğunu ve işinin bittiğini düşünmesidir. Asıl konu hastanın psikolojik olarak bu değişime ne kadar hazır olduğudur. Çünkü liposuction sonrası hastanın yağ birikimine neden olan yaşam tarzında değişiklik yapması gereklidir. Eğer bu değişiklik yapılmazda hasta bölgesel yağ birikimine neden olan tarzda beslenmeye devam ederse yapılan liposuction uygulamasının hastada uzun dönemli sonuç vermesi mümkün olmayacaktır. Uygulamanın sonucunun hasta beklentisini karşılayabilmesi ve alınan sonucun sürekliliği için, Liposuction sonrası hastaların doğru ve sağlıklı bir diyet uygulaması , egzersiz yapması gerekmektedir.

Operasyondan 10-15 gün sonra ödemin daha hızlı düzelmesi ve cildin daha pürüzsüz olması için soft masaj uygulaması önermekteyim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Liposuction (Yağ Alma) : Çok Bilinen Ama Hurafelerinde Çok Olduğu Estetik Ameliyat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.A.Arif EROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.A.Arif EROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Arif EROĞLU Fotoğraf
Dr.A.Arif EROĞLU
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.A.Arif EROĞLU'nun Makaleleri
► Liposuction (Yağ Alma) Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Estetik Cerrahi Ameliyat Fiyatları Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Liposuction (Yağ Alma) : Çok Bilinen Ama Hurafelerinde Çok Olduğu Estetik Ameliyat' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:31
Top