2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar İçin Tehlikeli ve Zararlı Besinler
MAKALE #3813 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 20,461 Okuyucu
Her annenin aklından en sık geçen sorulardan biri çocuğunun nasıl beslenmesi gerektiğidir. Çocuklar için yararlı besinler ile ilgili birçok yazı okuduğunuza eminim. Peki çocuklar için tehlikeli besinler nelerdir?
Kızartmalar, kızartılmış atıştırmalıklar: Kızartılmış ürünler hayatın her döneminde tehlike saçar. Yüksek enerjili olmaları nedeniyle kilo almayı kolaylaştıran bu tür besinler aynı zamanda kalp-damar sağlığını da tehdit eder. Çocuklar çıtırdayan besinlere bayıldıkları için kızartmalar favori besinleri arasında yer alır. Annelerin “bir kereden bir şey olmaz” mantığından sıyrılması önemlidir. Çünkü beslenme alışkanlıkları çocukluk çağında şekillenir. Eğer çocuğunuz patates kızartması istiyorsa ince dilimlenmiş patatesleri fırında susuz olarak pişirin veya yeni teknoloji yağsız kızartma makinelerinden yararlanın. Çocuğunuza örnek olmak adına sizde kızartma ve kızartılmış atıştırmalıklar tüketmeyin.
Fast-food besinler: Son zamanlarda özellikle çalışan annelerin çocuklarına yeteri kadar vakit ayıramamaları nedeniyle çektikleri vicdan azabı hafta sonlarında çocuklarına junior menüler hediye etmeleri ile sonlanıyor. Çocuğunuzu ileri yaşlarda fazla kilolu ve çeşitli kan bulguları bozulmuş olarak görmek ister misiniz? Cevabınızın hayır olduğuna eminim. Fast-food tüketimine sınır getirmekte fayda var. Ayrıca son dönemlerde revaçta olan eve sipariş durumuna da bir son vermeniz gerekiyor. Eğer akşam yemeği hazırlamaya vaktiniz olmadıysa bol sebzeli bir menemen ve güzel bir ayran hazırlamanız dışarıdan yüksek yağlı fast food besinler ısmarlamanızdan çok daha sağlıklı. Çocuk sosyal gelişimi nedeniyle arkadaşları ile birlikte ayda 1–2 kere fast food besin tüketebilir. Bu noktada da yapılması gereken çocuğa sağlıklı seçimler yapması gerektiği konusunda bilgi vermek ve ona bu konuda örnek olmaktır. İnce hamurlu kepekli-sebzeli pizzalar, ızgara tavuklu hamburgerler veya wraplar, ayran ve taze sıkılmış meyve suları çocuklar için ideal seçenekleri oluşturuyor.
Şeker ve şekerlemeler: Tatlı tadın arkasına saklanmış birçok gereksiz kalori. Büyüme ve gelişme konusunda hiçbir faydası olmayan, kan şekeri dengesinde dalgalanmalara yol açan gereksiz kalori bombaları. Çocuklarınıza şeker ve şekerleme almak yerine kuru kayısı, kuru erik, kuru incir gibi liften zengin demir içeriği yüksek doğal şekerlemeler sunmalısınız.
Asitli içecekler: İşte çocuk beslenmesinde gereksiz bir kalori yükü daha. Şeker dışında hiçbir besin öğesi içermeyen, vitamin ve mineral içeriği olmayan asitli içecekler diş çürümelerini kolaylaştıracağı gibi, çocuklarda obez olma riskini arttırabilir. Asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran ve süt gibi büyüme ve gelişme açısından önemli içeceklere yönelmesini sağlamalısınız.
Şarküteri ürünleri: Yaşam döngüsünün her evresinde aşırısı zararlı olan bir besin çeşidi daha. Şarküteri ürünleri, yüksek yağ ve vücudumuz açısından olumsuz etkileri olan nitrit ve nitrat yönünden zengindir. Bu nedenle evde şarküteri ürünleri bulundurmamakta fayda var. Şarküteri ürünleri yerine yağsız kırmızı et, tavuk, balık ve yumurtayı tercih etmesi konusunda ona destek ve örnek olun.
Light süt ürünleri: Çocukların doymuş yağ ihtiyacı yetişkinlere göre daha fazla olduğundan ötürü 7 yaşını doldurana kadar çocuklara tam yağlı süt ürünü verilmelidir. Sadece doktor ve diyetisyen kontrolü altında hiperlipidemisi olan çocuklara yarım yağlı veya light süt ürünü verilebilir.
Kepekli ekmek: Kepekli ekmek, vücuttan demirin daha kolay atılmasına neden olduğundan ötürü en az 5 yaşını doldurana kadar çocuklara kepekli ürünler verilmemelidir. Eğer çocuk demir yetersizliği riski ile karşı karşıya ise yaşı uygun olsa bile kepek ekmeği tercih etmemelidir.
Kavurma etler, tavuğun derisi: Çocukların beslenme alışkanlıklarını kazandığı dönemde kavurma et ve tavuk derisi gibi ilerde sağlığı açısından tüketmemesi gereken besinlere damak tadını alıştırmak yanlış bir davranıştır. Çocuklar et ve et ürünlerini; ızgara veya fırında pişirilmiş olarak tüketebileceği gibi sebze ve kurubaklagil yemekleri ve çorbalar içerisinde de tüketebilir.
Beslenme programınız parmak iziniz gibidir.
Diyetisyen Gizem TUTAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar İçin Tehlikeli ve Zararlı Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Moda Diyetlerin Tehlikeli Yanlışları Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklar İçin Tehlikeli ve Zararlı Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:39
Top