2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmede Doğru Bilgilendirildiğinizden Emin Misiniz?
MAKALE #3815 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 5,108 Okuyucu
Sağlıklı beslenmenin, sağlıklı yaşamın bir parçası olduğu günümüzde iyi bilinen bir gerçek halini aldı. Sağlık ve sağlıklı beslenmeye verilen önem ve beslenme konusunda toplumun bilgi sahibi olma isteğinin artması ile beraber, her yerde sağlıklı beslenme ile ilgili demeçlere, röportajlara ve yazılara rastlanmaya başlandı.
İnsanların estetik kaygıları nedeni ile kilo vermek istemesi ile moda diyetler ortaya çıkmaya başladı. Kan grubuna göre beslenme, tek çeşit beslenme, ünlü diyetleri, burçlara göre beslenme derken “gerçek” sağlıklı beslenme ilkeleri ile ilgili mesajlar ve diğer mesajlar toplumun kafasının karışmasına yol açtı.
Sağlıklı beslenmenin ilk şartının, sağlıklı beslenme ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmak olduğu düşünüldüğünde “bilginin doğruluğu ve kalitesi” konusunda toplumun yeni bir bakış açısı kazanması gerektiği artık ortada… Bu bakış açısında sahip olmak ve sağlıklı beslenme ilkelerini doğru öğrenmek için yapılması ve yapılmaması gerekenleri dikkate almanız, sağlıklı beslenme ile ilgili doğru bilgilere sahip olmanız açısından önemli. İşte “doğru” ve kaliteli beslenme bilgisine ulaşmanın püf noktaları…
Her duyduğunuza inanmayın…
Her konuda olduğu gibi, beslenme ve diyet konularında da bazı bilgiler abartılabilir veya çarpıtılabilir. Bu nedenle, ilk duyduğunuz her şeye inanmamak ve onu başka kaynaklardan da araştırmak doğru bilgiye ulaşmak açısından önemlidir.
Yeni araştırmaların “salt” doğrular olmadığını bilin…
Bilimsel araştırmalar sonucu ulaşılan bilgilerin güvenilirliği birçok yeni araştırma tarafından kontrol edilir. Bu nedenle bilimsel bir çalışmanın sonucunun; uygulanması gereken bir yöntem olup olmadığının belirlenmesi uzun bir süreçtir. Her gün beslenme ile ilgili bilimsel bir araştırmanın sonuçları ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu durumda yapmanız gereken, sağlıklı beslenme ve besinler ile ilgili bilimsel araştırmaları takip etmeniz ve okumanızın güzel bir alışkanlık olduğunu fakat okuduğunuz her şeyi kendi başınıza uygulamaya karar vermenizin uygun olmayacağını unutmamak olacaktır.
Kullanılan kaynağa dikkat edin…
Okuduğunuz beslenme ile ilgili kitap ve yazılarda yer alan bilgilerin güvenilirliğinden emin olmak için “kaynakça” bölümünden yararlanabilirsiniz. Yazıların kaynakça bölümünü takip ederek, çok ilginizi çeken konular hakkında orijinal kaynağı da inceleme fırsatınız olabilir.
Sormaktan çekinmeyin…
Size beslenme önerileri veren veya okuduğunuz bir yazının, seyrettiğiniz bir programın içerisinde beslenme hakkında bilgi veren kişilere “uzmanlık” alanlarını sormaktan çekinmeyin. Alacağınız cevaplar doğrultusunda; sertifikalar ile diplomaların farkını göz ardı etmeyin.
Tek besini mucize olarak gösterenlerden uzak durun…
Tek bir besini mucize olarak gösteren veya bireye özgü hazırlanmayan beslenme programlarını harika olarak nitelendiren bireylerden, sağlığınızı korumak adına uzak durmayı tercih edin… Çünkü sağlıklı beslenme; yaşam boyu bilinçli olarak sürdürülmesi gereken bir faaliyettir ve sağlıklı beslenmede –zayıflama diyeti yaparken de- besin çeşitliliği desteklenir.
Hızlı kilo vermenin bir marifet olmadığını düşünün…
Hızlı kilo verme yöntemlerinin çoğunun sağlığa olan zararları iyi bilinmektedir. Hızlı zayıflama, metabolik hızı azaltır ve bu nedenle diyet veya yöntem bırakıldığında verilen kilolar hızla geri alınır. Ayrıca bazı yöntemler direkt olarak sağlığı bozucu etkiler gösterebilir. Sağlığınıza zarar vermeden kilo vermek için, hızlı kilo verdiren yöntemlerden uzak durun.
Uzmanlara görüşlerini sorun…
Merak ettiğiniz konular hakkında daha ayrıntılı bilgi almak veya daha önceden aldığınız bilginin doğruluğundan emin olmak için, aklınıza takılan soruları bir diyetisyene veya beslenme uzmanına sorabilirsiniz. Sorularınızı yöneltebileceğiniz üniversitelerin konu ile ilgili akademisyenleri olduğunu da unutmayın.
Besin desteklerini doğru tanıyın…
Beslenme ile ilgili bir diğer önemli konuda, besin destekleri hakkında yapılan tanıtımlardır. Kullanmayı düşündüğünüz ürün hakkında uzmanlara danışarak; ürünün olası yararları, potansiyel zararları ve kullanım dozları hakkında bilgi almak uygun olur.
Zayıflama ilaçları ve vitamin-mineral desteklerini uzman doktora sormadan kullanmayın…
Zayıflama ilaçlarının olası yan etkilerinden ötürü mutlaka doktor kontrolünde kullanılmaları gerekir. Vitamin ve mineral desteği gereken durumlarda ise uygun dozun aşılmaması sağlık için önemlidir. Kulaktan dolma bilgiler ile bu tür ilaçların ve desteklerin kullanılması oldukça zararlıdır. Sağlığınızı korumak adına, doktorunuzun reçete etmediği ilaçları kullanmamalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmede Doğru Bilgilendirildiğinizden Emin Misiniz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Beslenmede Karpuz Dyt.Nildem KIZILASLAN
► Beslenmede Boza Dyt.Şenol YILDIZ
► Beslenmede Kahve Dyt.Buket ADANÇ
► Beslenmede Sıvılar Dyt.Aysun SARIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Beslenmede Doğru Bilgilendirildiğinizden Emin Misiniz?' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:34
Top