2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aktar Modası: İlaç Besinler
MAKALE #3820 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 5,629 Okuyucu
Her gün yeni bir besin ön plana çıkıyor. Bir gün böğürtlen suyu için ertesi gün üzüm çekirdeği için koşturuyoruz. Bir kısmımız aktarlardan çıkmıyor, diğer kısmımız günde 10 adet beslenme desteği veya bitkisel ürün kullanıyor. Kime sorsak akşam kaynatıp içeceği bir ota sahip. Neredeyse bütün herkesin mucize bir formülü var ve herkes işe yaradığını iddia etmek ile meşgul.
Aktar modasına ayak uyduranları, bitkisel destekleri yanlarından ayırmayanları, her hafta başka bir otu kaynatarak şifa bulanları bir düşünün. Her sağlık sorunu ve her fazla kilo mademki otlarla ve destekler ile çözülebiliyor, o zaman neden gördüğümüz her 4 kişiden biri fazla kilolu veya hala şeker, kalp-damar ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara yakalananların sayısı her geçen gün artıyor?
Sağlıklı yaşam artık bir trend yani toplumların gösterdiği genel bir eğilim. Bu eğilimde bir sorun yok ve kesinlikle var olmalı. Yaşam kalitesi ve güçlü yeni nesiller bu trende verilen önemle devamlılığı sağlanacak olgular. Fakat ülkemizde ve dünyada trendin yaşama geçirilmesinde yani teoriğin pratiğe aktarılmasında problem var. Sağlıklı yaşam trendi çarpıtılarak, oluşan wellness –iyilik hali- sektörü içerisinde yanlış mesajlara alet edilerek kaybolup gidiyor. Sonuçta sağlık yaratalım derken, sağlıksız olup ülkenin sağlık harcamalarını arttırmak ile kalmıyor, bireysel anlamda da yaşam kalitemizi azaltıyor ve sağlıklı yaşam trendinden nefret eder hale geliyoruz.
Yanlış yönlendirme ve mesajı yanlış algılama bu durumun en temel nedenlerini oluşturuyor. Aktar modasından sıyrılıp sağlıklı olmanın ise yolları gene sağlık ve wellness sektörünün içinden geçiyor.
“İLAÇ İLE ZEHİR ARASINDAKİ FARK DOZDUR”
Sınırsızca demleyip içilen bitkilerin, içinde gerçekten ne olduğu bilinmeyen ve yetkili kuruluşlarca onaylanmamış olan otların ve ürünlerin kullanımı ne yazık ki oldukça yaygın. Bu durumda akıldan çıkarılmaması gereken bilgi ise ilaç ve zehir arasındaki farkın doz olması.
Yıllarca bilinçsizce ilaç kullandık. Şimdi bu alışkanlığımızı yavaş yavaş bir kenara bırakırken, yerine yenisi koymayı ihmal etmiyoruz. Savunma noktamız, ilaç alacağımıza doğal hali ile almayı tercih ediyoruz oluyor genelde. Fakat unutulmamalı ki, ilaçlar için üretilen bitkiler kontrol altında üretiliyor, eczacılar ve kimyagerlerin çalışmaları sonucunda ilaç dozları oluşuyor. İlaç kullanırken doz aşımı ne kadar tehlikeli ise bilinçsiz kullanılan bitkiler de aynı sonuçları doğurabiliyor. Çünkü bitkinin içindeki etken maddenin dozajını konunun uzmanı olmadan bilmemiz imkânsız.
BİTKİLERİN TÜRLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Doğadan konunun uzmanı olmayan biri tarafından toplanmayan bir bitki beklenen etkilerin tam tersine sahip olabilir veya hiçbir etkisi olmayabilir. Çünkü bitkiler çeşit çeşit ve dış görünüş itibari ile ne kadar birbirlerine benzeseler de aslında aynı türden olmayabiliyorlar. Etki gösteren bitkiyi belirlemek ise bizlerin değil, bu konuda uzman olanların işi.
YENİ ÇALIŞMALAR HER ZAMAN DOĞRUYU GÖSTERMEZ
Kişileri yanıltan bir diğer konuda, yapılan son bilimsel çalışmanın bitkiyi veya ürünü destekliyor olması. Bilim dünyasında bilimsel çalışmalar bir bütün olarak değerlendirilir ve bir teorinin kanun olarak kabul edilmesi yıllarca sürebilir. Bu nedenle kişiler bilinçli olmalı, her yeni araştırmanın peşinden gitmemelidirler.
DOKTORUNUZ ÖNERMEDİYSE UZAK DURUN
Doktorunuzun önermediği ilaçlardan uzak durmalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konuda verilen ilacın doktor önerisine uygun şekilde kullanılmasıdır.
İLAÇLARDAN UZAK BİR HAYAT İÇİN: “BESİNLER İLACINIZ OLSUN”
Eğer yüksek yaşam kalitesine sahip olmak, uzun yıllarca sağlıklı yaşamak ve şeker, kalp-damar, yüksek tansiyon ve kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek istiyorsanız, o zaman Hipokratın sözünü dikkate alın. “Besinler ilacınız, ilacınız yediğiniz besinler olsun.” Sağlıklı beslenmenin sağlık üzerindeki etkilerini dikkate alarak beslenmeyi alışkanlık haline getirin. Sağlıklı beslenmenin; bitkisel destekler ve otlar anlamına gelmediğini unutmayın. Her gün sofranızda yer alan besinlerle de sağlıklı beslenmenin mümkün olacağını aklınızdan çıkarmayın. Sağlığınızı düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz ile destekleyin. Sağlık kontrollerinizi doktorunuzun önerdiği şekilde tekrarlayın, sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve size özel beslenme programı için bir diyetisyenden yardım alın. Kaliteli bir yaşam sandığınızdan daha yakın olacaktır.
Diyetisyen Gizem TUTAR

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aktar Modası: İlaç Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Beslenmenin Modası Olmaz! Dyt.Gizem ŞEBER
► Besin - İlaç Etkileşimi Dyt.Turgay KÖSE
► Besin-İlaç-Beslenme Etkileşimi Dyt.Aziz KILINÇ
► Fonsiyonel Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Dondurulmuş Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Gluten İçeren Besinler Dyt.Başak KEFELİ
► Metabolizma Dostu Besinler Dyt.Meltem YAMAN
► Cildinizi Güzelleştiren Besinler Dyt.Deniz BERKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aktar Modası: İlaç Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:00
Top