2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şehir Hayatında Sağlıklı Beslenme Ütopik Değil!
MAKALE #3823 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 4,868 Okuyucu
İş yoğunluğu ve yükünün çok fazla, ulaşım, iletişim gibi konularda zaman kaybının yüksek olduğu bir şehirde hele de bu kadar sağlıksız beslenme seçeneği ve zamansızlık, imkânsızlık, ulaşmada güçlük gibi birçok bahane hazırken sağlıklı beslenmek mümkün mü?
Evet, mümkün. Çünkü sağlıklı beslenmek, sağlığın en temel noktalarından biri ve aslında insanın kendisine gösterdiği özeni gösteren önemli bir ölçüttür. Yaygın kanının aksine zor ve pahalı değildir. Aslında zor olan mevcut şartlara sağlıklı beslenmeyi adapte etmek değil, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmak ve bir ömür boyu sürdürmektir.
Sağlıklı beslenme ilkeleri; kişinin yaşam tarzına, çalıştığı yere, konumuna, sosyal yaşamına uygun hale getirilebilir. Bunu sağlamak için birkaç püf noktasını uygulamak yeterli olacaktır.
İŞTE ŞEHİR YAŞAMINDA SAĞLIKLI BESLENMENİN PÜF NOKTALARI
* Su tüketimi, şehir yaşamında genellikle unutulan bir konudur. Ulaşım süresi uzun olanlar ve iş yaşantısında çay ve kahveyi daha yoğun olarak tüketenler su içmeyi ihmal eder. Fakat hayatın başlangıç noktası sudur ve günde en az 1 litre su tüketilmesi gerekir. Eğer ulaşım ile ilgili zaman sıkıntısı yaşıyorsanız, su tüketiminizi iş saatlerinde ve evde olduğunuz saatlere yayın. Çay ve kahveyi tercih ettiğiniz için su tüketmeyi unutuyorsanız, masanızın başından su şişenizi ayırmayın ve genelde hatırlamak istediklerinizi not düştüğünüz post-itlere “Su iç!” notunuzu ilave etmeyi unutmayın.
* Şehir yaşamında görmezden gelinen bir diğer sağlıklı beslenme konusu da kahvaltıdır. Erken kalma, yol uzunluğu, zamansızlık gibi nedenlerle ihmal edilen öğün olur kahvaltı. Fakat kahvaltısız bir güne başlamak, sağlığınızı, o günkü performansınızı ve iş veriminizi olumsuz etkilemek demektir. Evden çıkmadan kahvaltı etmeye çalışın. Eğer bunu sağlayamıyorsanız evden çıkmadan önce 1-2 kraker, 2-3 kuru kayısı veya 1 bardak süt gibi bir açılış yapıp, iş yerine ulaştığınızda hemen kahvaltı etme alışkanlığı kazanın. Unutmayın, poğaça yemek kahvaltı etmek değildir.
* Gün içerisinde halsizlik, uyku hali ve verimsizlik gibi sorunlarla karşılaşmamak için ufak ve sağlıklı ara öğünler yapmayı ihmal etmeyin. Ara öğün, yolda yürürken ısırdığınız simit veya ofiste ikindi kaçamağı olarak çikolata yemek değildir. Ara öğün olarak, hafif ve kan şekerinizi dengede tutacak taze meyve, kuru meyve, süt ürünleri, küçük sandviçler veya piyasada bulunan diyet bisküvi-kraker vs. tercih edebilirsiniz.
* Öğlen yemeği yemeğe fırsatı olmayanlar için en sağlıklı seçenekler; içerisinde et, tavuk veya balık bulunan sandviçler ve bunlara eşlik edecek %100 meyve suları veya ayran gibi sağlıklı içeceklerdir. Artık en küçük pastanede bile kepekli-beyaz peynirli sandviçler ve kutu ayran bulunmaktadır. Kendinizi kandırmayı bırakın, su böreği yerine yanında duran sandviçi alın.
* Günü sürekli arabada geçiren biriyseniz ve arabadan inecek kadar bile vakit bulamıyorsanız o zaman gece yatmadan önce torpido gözüne koyabileceğiniz atıştırmalıklarınızı hazırlayın. Fındık, badem, ceviz, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik gibi ara öğünlerin yanı sıra, buzdolabı poşetinde saklayacağınız peynirli veya ton balıklı bir sandviç gün boyunca kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Ayrıca pastörize olduklarından ötürü kutu sütler de iyi bir seçenek oluşturabilir.
* Günün ortasında toplantıya girdiyseniz, ortadaki yağ ve kalori içeriği yüksek kurabiye tarzı atıştırmalıklardan uzak durun. Bunlar yerine eğer tercih etme şansınız varsa peynirli kanepelerden 1–2 adet tüketebilirsiniz. Eğer bu şansınız da yoksa sütü bol açık bir kahve içebilirsiniz. Artık birçok firma sağlıklı beslenmenin iş verimi açısından önemini kavradığı için toplantılarda kuru meyveler veya kolay tüketilebilecek taze meyveler servis ettirmektedir. Şirketinizden sağlıklı beslenmeyi talep edebilirsiniz.
* Akşam yemeğiniz çok geç saate kalıyorsa, akşam yemeği yememek yerine öğlen daha güçlü akşam daha hafif bir menü tercih edin. Akşam yemeklerinizi mümkün olduğu kadar öğlen yemeklerinize uydurmaya çalışın. Yani eğer öğlen sebze yemeği yediyseniz akşam et çeşitlerinden tercih etmeye çalışın. Her iki öğünde et yemek zorunda kaldıysanız, salatayı bol tüketmeye ve mümkünse haşlama veya ızgara sebze tüketmeye özen gösterin. Her iki öğünde sebze tükettiyseniz, protein ihtiyacınızı bir nebze karşılamak adına yoğurt, ayran veya peynir tüketin ya da peynirli, ton balıklı veya mercimekli salata sipariş edin.
* İş çıkışı sosyal bağlantılarınızın size yılda kaç kiloya mal olduğunu biliyor musunuz? Eğer hafif bir şeyler içmek veya yemek için arkadaşlarınızla buluştuysanız patates kızartması yerine beyaz leblebi veya fındık, badem, ceviz tercih edin. Bunlara ulaşamıyorsanız en azından kabuklu patatesleri tercih edin ve sonrasındaki akşam yemeğinde ekmek tüketmeyin.
Diyetisyen Gizem TUTAR

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şehir Hayatında Sağlıklı Beslenme Ütopik Değil!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► İş Hayatında Beslenme Dyt.Özge KELEBEK
► Diyette Şehir Efsaneleri Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Şehir Hayatında Sağlıklı Beslenme Ütopik Değil!' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:46
Top