2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramını Sağlıklı Geçirmenin Püf Noktaları
MAKALE #3827 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 6,706 Okuyucu
Kurban Bayramları, sadece şeker ve tatlı tüketiminin değil aynı zamanda et tüketiminin de yıl içerisinde maksimuma ulaştığı bir zaman dilimidir. Öğün saatlerinde aksamalar, birbirinden güzel tatlılar, et yemeklerinin ağırlıkta olduğu ziyafetler ile bayram zamanı fazla kilolara davetiye çıkardığımız, sindirim sistemimiz ile sorunlar yaşadığımız bir dönem haline gelebilir. Sindirim güçlükleri, reflü, karın ağrıları, gaz sancıları ve kabızlık sorunu ile uğraşmak yerine sevdiklerimizle bayramın tadını doyasıya çıkarmak için beslenme ile ilgili bazı püf noktalarını aklımızdan çıkarmamamız gerekir.
Kurban Bayramı’nda yapılan ilk beslenme hatası genellikle sabah kahvaltısında olur. Kurban eti sofrada başköşede yerini alır. Fakat et kesildikten hemen sonra tüketilmesi sağlıklı değildir. Kesildiği gibi tüketilen etin pişirilmesi ve sindirimi oldukça zordur. Kurban Bayramı’nda öğle saatlerinde yaşanan mide kramplarının sebebi de oluşan sindirim güçlüğüdür. Kurban eti, buzdolabında 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir. Sabah kahvaltı etmeden ziyarete başlayanlar da metabolizmalarına kötülük ederler. Bayram günü süresince besin tüketiminde aşırıya kaçacağınız düşünülürse, süte veya yoğurda karıştırılmış müsliler, meyveli yoğurt, süt ve meyve hafif ve değişik kahvaltı alternatifleri olacaktır.
Bayramda yapılan ikinci beslenme hatası ana öğünlerden birinde aşırı besin tüketilmesi nedeni ile bütün gün başka hiçbir besin tüketmemektir. Özellikle etli menülerin yaratacağı şişkinlik gün boyunca bir şeyler yemenize mani olabilir. Bu durumda metabolizmanıza zarar verecek ve yavaşlamasına neden olacaktır. Bu nedenle KOCAMAN bir tek öğün tüketmek yerine küçük fakat sayısı çok öğünler tüketilmelidir.
Ramazan Bayramı’nda da belirttiğim gibi tatlı konusunda hassas davranmalı ve ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli olan tatlılar tercih edilmelidir. Baklava yemek isteyenlere bir dilim baklavanın yaklaşık 150 kalori olduğunu unutmamalıdır. Şeker ve çikolatalar ise kan şekerinizin hızlı yükselip hızlı düşmesine neden olabileceğinden ötürü aşırıya kaçmamamız gereken bayram tatlıları arasında yer alır.
Bayram sofralarında et ön plana çıkarken, sebze ve meyveler, salatalar ve kuru baklagiller biraz daha arka planda kalır. Fakat 4 gün boyunca bu şekilde sürecek bir beslenme tarzı sindirim güçlüklerine ve kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle et yemeklerinin yanını mutlaka salatalar, zeytinyağlı sebze veya kuru baklagil yemekleri ile süslemeli, ekmek olarak ise tam tahıl ekmeklerini tercih etmek gerekir. Ana öğünlerde 3-4 köfte kadar et veya 2-3 yemek kaşığı dolusu kuşbaşı yemek yeterli olacaktır. Atıştırmalık olarak ise mutfağa her uğrayışımızda bir parça kadayıf yemek yerine meyveleri tercih etmeliyiz.
Çay, kahve ve asitli içecek ikramları, suyun ihmal edilmesine neden olabilir. Bayram süresince de sindirimi kolaylaştırmak, kabızlıktan korunmak ve düzgün bir kan dolaşımı sağlamak için günde en az 1,5 litre su içmemiz gereklidir. Çay ve kahve sohbetlerini, et yemeklerini tükettikten en az 45 dakika sonraya saklayın.
Etlerin tüketim miktarları gibi pişirme yöntemleri konusunda da özenli olunmalıdır. Fırında sebzelerle pişirilmiş bir rostonun, ızgara etin veya haşlamanın da lezzetli olduğunu unutmayın. Izgara yapacaksanız etinizi közün içinde veya çok yakınında değil, ateşten en az 15 santimetre uzakta pişirmelisiniz.
BESİN ZEHİRLENMELERİ DE BAYRAM İÇİN RİSKTİR…
Etler, protein zengini besinler olduklarından dolayı çabuk bozulur ve uygun koşullarsa saklama, hazırlama ve pişirme uygulanmazsa ciddi besin zehirlenmelerine yol açabilir.
Etler kesildikten sonra görünür yağlarından ayrılmalı ve orta büyüklükte parçalar halinde içinden su sızmayacak şekilde paketlenerek buzdolabına yerleştirilmelidir. Dondurulmuş etler bayram sonrası çözdürülecekse, kalorifer üzerinde veya oda sıcaklığında çözdürülmemelidir. Akan soğuk su, mikrodalga fırın ve buzdolabı çözdürmek için uygun olan ortamlardır. Fakat buzdolabında çözdürülürken etten diğer besinlere sıvı geçişi olmadığından emin olunmalıdır.
Hazırlama esnasında etler ve diğer besinlerin mümkünse aynı bıçak ve doğrama tahtası yardımı ile kesilmemesi gerekir. Çünkü etten diğer besinlere sıvı geçişi besin zehirlenmelerine yol açabilir. Eğer ayrı araç gereç temin etmek mümkün değilse başta etler doğranmalı, araçlar akan ılık su altında fırça yardımı ile yıkandıktan sonra diğer besinler için kullanılmalıdır.
Diyetisyen Gizem TUTAR

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kurban Bayramını Sağlıklı Geçirmenin Püf Noktaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramını Sağlıklı Geçirmenin Püf Noktaları' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:28
Top