2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Domuz Gribine Yakalanmamak İçin Beslenme Yol Haritası: Gripten Koruyan Besinler
MAKALE #3828 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2009 | 6,265 Okuyucu
Dünya’da kısa sürede yayılan ve ülkemizde de rastlanmaya başlayan ve tüm dünyayı alarma geçiren domuz gribinden korunmak için sağlıklı beslenme yardımı ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Domuz gribinden korunmak için almanız gereken beslenme önlemleri şunlardır:
— Yeterli ve dengeli beslenin… Her gün dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünlerini, et ve et ürünlerini, sebze ve meyveleri ve ekmek, makarna gibi tahıl ürünlerini yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekir. Tek tip beslenme veya yetersiz besin alımı vücudunuzu virüslere karşı daha duyarlı hale getirir.
— Yeterli sıvı tüketin… Günde 1,5–2 litre sıvı tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, sebze suları, şekersiz tüketilecek bitki çayları ve doğal maden suları gibi seçenekler sıvı ihtiyacınızı karşılayacak sağlıklı içeceklerdir.
— Proteinli besinler tüketin… Bağışıklık sisteminde virüs ve bakterilerle savaşacak hücrelerin oluşması için proteine ihtiyaç vardır. Yağsız et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri vücutta iyi derecede kullanılabilen kaliteli protein kaynaklarıdır. Bu besinlerden en az biri günlük beslenme düzenimizde mutlaka yer almalıdır. Vejetaryenler veya et tüketimi kısıtlı olan kişilerinde yumurta ve süt ürünlerini ve bitkisel protein kaynakları olan nohut, mercimek gibi kurubaklagilleri de haftada en az 3 gün tüketmesi gerekir.
— A vitamininden zengin besinler tüketin… Bilimsel çalışmalar, A vitamini yetersizliği olan kişilerin enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olduklarını belirlemişlerdir. A vitamininden zengin beslenmek için beslenmenizde balık, süt, yumurta ve sarı-turuncu sebze ve meyvelere yer vermeniz gerekir. A vitaminin en zengin kaynağı karaciğer olmakla birlikte, sakatat tüketimi özellikle kalp sağlık açısından önerilmemektedir.
— E vitaminini ihmal etmeyin… Besin desteği kapsülü olarak alınan E vitamini ile ilgili çelişkiler devam ettiğinden ötürü, E vitaminini doğal besinlerle almayı tercih edebilirsiniz. E vitamini en çok sıvı yağlarda yer almaktadır. Eğer sıvı yağ tüketiminiz kısıtlı ise günde 1-2 avuç fındık, badem veya ceviz tüketmeye çalışmalısınız.
— Folik asit ve B12 vitamini ihtiyacınızı atlamayınız… Folik asit ve B12 vitamini, DNA adı verilen gen kodlamalarında görev alan ve bağışıklık sisteminde de önemli işlevlere sahip olan vitaminlerdir. Folik asit veya B12 vitamini yetersizliğinde virüs ve bakterilerle savaşacak bağışıklık hücrelerinin sayısında azalma gözlenebilir. Folik asidin besinsel kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. B12 vitamini ise hayvansal kaynaklı her besinde bulunmaktadır. Bitkisel besinlerde B12 vitamini bulunmadığından ötürü, vejetaryen kişilerin B12 vitamini kan düzeylerini takip ettirmeleri ve eksikliği durumunda gerekli tedaviyi almaları gerekir.
— C vitamininden zengin besinlere her öğünde yer verin… C vitamini bağışıklık sistemi için en önemli öğelerden biridir. C vitamini düzeyleri yeterli olan kişilerin, enfeksiyonları daha kısa sürede atlattıkları bilinmektedir. Her öğününüzde C vitamininden zengin kaynaklar olan meyve ve sebzelere yer verin. Dünya sağlık otoriteleri günde 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketimini önermektedir.
— Her gün probiyotik alın… Probiyotikler, barsak sağlığının korunmasında önemlidir. Barsaklar ise en önemli bağışıklık sistemi organlarımızdan biridir. Probiyotiklerin düzenli tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara ve gribe yakalanma riskimizi azaltır.
DİKKAT! ŞİŞMANLIK DOMUZ GRİBİ İÇİN RİSK FAKTÖRÜ OLABİLİR!
Vücutta fazla oranda yağ bulunması yani şişmanlık, vücutta bağışıklık hücrelerini uyaran çeşitli maddelerin çok miktarda salgılanmasına neden olabilir. Gereksiz salgılanan ve uyarılan hücreler nedeniyle, şişman kişiler domuz gribini daha ağır seyirli atlatma riski ile karşı karşıya kalabilir.

***Bu makale, Dünya’nın önde gelen sağlık kuruluşları ve hastalık kontrol merkezlerinin verdikleri bilgiler doğrultusunda www.e-diyetisyen.com editörleri tarafından hazırlanmıştır.

Diyetisyen Serkan TUTAR – NLP Uzmanı
Diyetisyen Gizem TUTAR – Profesyonel Yaşam Koçu

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Domuz Gribine Yakalanmamak İçin Beslenme Yol Haritası: Gripten Koruyan Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Domuz Gribine Yakalanmamak İçin Beslenme Yol Haritası: Gripten Koruyan Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:39
Top