2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Beslenmesinde Kahvaltının Önemi
MAKALE #3853 © Yazan Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ | Yayın Kasım 2009 | 16,065 Okuyucu
Kahvaltı çocuklar için en önemli öğündür

Kahvaltı başta çocuklar olmak üzere herkes için en önemli öğündür. Çocukların düzenli kahvaltı etmemesi sonucunda büyüme ve gelişmelerinde gerileme, okul ve sosyal aktivitelerde performans düşüklüğü, dikkat dağınıklığı gibi önemli sorunlar ortaya çıkar.

Güne iyi bir başlangıç, daha zinde ve uyanık olmak için her sabah düzenli olarak kahvaltı alışkanlığı kazanılması gerekiyor. Alışkanlıkların çocukluk döneminde kazanıldığı hatırlanırsa, bebeklik döneminde ek besinlere başlanmasından itibaren sabah kahvaltı kavramının yerleşmesi gerekiyor. Bunun için annelere ayrı bir görev düşüyor.

Kahvaltı etmek neden gereklidir?

Akşam en geç yenilen yemeğin saat 20.00 de olduğu düşünülürse sabah saatlerine kadar çok uzun bir süre besin alınmıyor. Sabah kalktıktan sonra açlık durumunda olan metabolizma öncelikle su ve şekere gereksinim duyuyor. Çünkü 12 saat süren açlık sonrası bir çok hücrenin temel yakıtı olan glikozun (şeker) düzeyinde azalma olur. Uyandıktan bir süre sonra bu ihtiyaçlar karşılanmadığında kan şekeri daha da düşerek halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Çocukların büyüme ve gelişmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin kuşkusuz önemi çok büyük. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme dört temel besin grubunda bulunan besinlerin her öğün yeterli miktarda tüketilmesi ile mümkündür. Sağlıklı beslenmenin en önemli noktalarından bir diğeri de öğünlerin düzenidir. Günde 3 ana öğün ve üç ara öğün olacak şekilde az ve sık aralıklarla beslenmek metabolizmanın daha düzenli çalışmasını sağlayarak sağlıklı büyüme ve gelişmeyi sağlar.

Kahvaltı etmeyen çocuklar derslere daha ilgisiz ve başarısız oluyorlar.
Kahvaltı çocuklar tarafından kesinlikle atlanmaması gereken ve sağlıklı beslenmeleri için de gerekli olan bir öğündür.Kahvaltı beyine enerji kaynağı sağlayarak, öğrenmeyi olumlu yönde etkiler. ''Kahvaltı öğrencinin beslenme durumunu iyileştirmekte, beynin açlık durumunda yetersiz olan enerji gereksinmesini karşılamakta ve derse devam durumunu iyileştirmektedir. Kahvaltı etmeyen çocukların derse konsantrasyonları azalmakta, verilen bilgileri sonradan anımsayabilme performansları düşmektedir.''

Kahvaltı öğünü abur cubur besinlerle asla geçiştirilmemelidir.


Özellikle okul çağındaki çocuklarının çok önemli bir bölümünün kahvaltı etmediği, bunu yerine kolalı içecek, hamburger, cips, çikolata gibi çok yüksek enerjili besleyici değeri olmayan besinlerle beslendikleri biliniyor.
Herhangi bir besleyici yönü olmayan, yüksek şeker ve yağ içeriği nedeniyle
Bunun en önemli nedeni olarak annenin çalışması bahane ediliyor. Sağlıklı bir kahvaltı öğünü için hazırlık ve tüketmek dahil 20 dakikanın yeterli olacağının unutulmaması gerekiyor.
Bazı ailelerde yetişkinlerin kahvaltı etmemesi çocuğa örnek olmakta ve kendisine kahvaltı hazırlansa dahi ‘babam kahvaltı etmedi, ben de etmeyeceğim’ diyerek çocuğun kahvaltı etmemesi ile sonuçlanabiliyor.

Çocuklar İçin Sağlıklı Kahvaltı Menüleri
  • Peynirli omlet
Ekmek
Domates-biber
Meyve suyu (taze sıkılmış veya %100 m.suyu)
  • Beyaz peynir
Zeytin
Reçel veya bal-tereyağ
Ekmek
Domates
1 bardak süt
  • Ev yapımı peynirli-sebzeli börek
1 bardak süt
domates-salatalık
  • Haşlanmış yumurta
Krem peynir sürülmüş ekmek
1 bardak süt
  • Ev yapımı az şekerli cevizli-havuçlu kek
1 bardak süt



Çocuk Beslenmesi İçin Annelere Tavsiyeler

· Televizyonda gösterilen yoğun mesaj içeren yiyecek reklâmları karşısında, ebeveynlerin çocuklarını sağlıklı yiyeceklerin faydalarına ikna etmek zordur. Çocuklar bu yiyecekleri almaları için ebeveynlerini zorlayabilirler. Burada sağlıklı yiyecekler ve çocuğunuzun zevk aldığı besinler arasında doğru bir denge kurmanız önemlidir. Yenilikleri elbette takip edin ancak sağlıklı bulmadıklarınızı sık sık almayın ve çocuğunuzu mantıklı açıklamalarla ikna edin.
· Hiçbir zaman çok yağlı yiyecekler, kızartmalar, kavurmalar hazırlamayın. Çocuğun bu yaşlarda edineceği yeme alışkanlıkları onun gelecekteki sağlığını yakından etkileyecektir.
· Çocuğunuzun sağlığı için erken yaşlarda öğretmenizin doğru olduğu şeylerden biri de yemekleri olabilediğince az tuzlu yemesidir. Yemekleri tuzla değil, çeşitli baharat ve çeşnilerle lezzetlendirin.
· Şekeri fazla tüketmek diş çürümelerine neden olur. Eğer şekerli gıdaları yemeğin hemen sonrasına saklarsanız ve gün boyu verdiğiniz atıştırmalıklarda meyve dışında şeker vermezseniz çocuğunuzun diş sağlığını korumaya yardımcı olmuş olursunuz. Yemeklerden sonra çocuğunuzun dişerini fırçalamasını öğretmeniz de önemlidir.
· Çocuğunuzu süt içmeye ve bol su tüketmeye alıştırın. Çocuğunuzun suyunun içine zaman zaman ekleyeceğiniz bir dilim portakal ve limon da hoşuna gidecektir. Ancak özellikle meyve suyu gibi içecekleri öğünleriden hemen önce vermeyin; iştahı kapanır, yeterince yemek yiyemez. Meyve suyu seçerken şeker ve katkı maddesi kullanılmış olanlar yerine %100 doğal meyve sularını tercih edin.
· Çocuğunuz bazı besinlerden inatla yemek istemeyebilir. Aynı besin değerini taşıyan benzer gıdalarla yemek istemediklerini telafi edebilirsiniz. Örneğin eğer sütten hoşlanmıyorsa yoğurt veya peynir yedirmeye çalışın. Sebze yemek istemiyorsa meyve verin, ekmekten B vitamini almasını sağlayın. Mutlaka tahıl ve et yedirin, süt içirin.
· Çeşitlik sağlayın, her zaman aynı tarifle yemek yapmayın, örneğin sebzeleri bazen garnitür olarak, bazen yemek olarak, bazen de börek ve pizza içinde kullanabilirsiniz.
· Asitli içecek, bisküvi ve cips gibi yararı olmayan şeyleri evinizde bulundurmayın. Bunları sadece özel durumlarda ihtiyaç halinde alın.
· Eğer çocuğunuz erken yaşlarında sağlıklı beslenmeyi, doğru gıda alış verişi yapmayı, besinleri doğru hazırlayıp pişirmeyi öğrenirse büyüyüp bir yetişkin olduğunda da bu alışkanlıklarını devam ettirir.
· Bırakın çocuğunuz hazırladığınız yiyecekleri ne kadar istiyorsa o kadar yesin. Israr ederek fazla yemesini istemeyin.
· Yemek saatlerini keyifli zamanlar haline getirin; tartışıp, sorun yaşayaağınız zamanlar değil.
· Çocukların her an kontrol edilmekten çok sıcaklığa, yüreklendirmeye ve rehberliğe ihtiyaçları vardır.
· Eğer çocuğunuza beslenme konusunda doğru eğitim verirseniz, sağlıklı ve hergün yemesi gereken besinlerle; ıvır zıvır (abur cubur) diye nitelenen çok nadir yemesi gereken besinleri birbirinden ayırabilir ve gereksiz ısrarlarda bulunmaz.
· Zaman geçtikçe çocuklar ailelerinin bile yönlendirmesine ihtiyaç duymadan kendileri için doğru yiyecekleri tercih etmeye başlarlar; elbette onlara doğruyu seçmeyi öğretilirse...

Not: Bu makale www.beslenmevediyet.org ve www.aysenarican.com
sitesinde de yayınlanmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Beslenmesinde Kahvaltının Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysen ARICAN ÖZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
Aydın
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün Makaleleri
► Kahvaltının Önemi Dyt.Seda KAYA
► Çocuklarda Kahvaltının Önemi Dyt.Ayşe KURŞUNLU
► Sporcu Beslenmesinde Genel Hususlar Dyt.Aslı İÇİNGÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuk Beslenmesinde Kahvaltının Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ekim 2014
► Voleybol ve Beslenme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:24
Top