2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Yaşam Biçimi Olarak Mutluluk
MAKALE #3864 © Yazan Dr.Mahmut AKYILDIZ | Yayın Kasım 2009 | 9,138 Okuyucu
BİR YAŞAM BİÇİMİ OLARAK MUTLULUK
Ne zaman bir dâhiyle konuşsam, mutluluğun artık mümkün olamayacağına emin oluyorum.
Ne zaman bahçıvanımla konuşsam, bu kez de tam zıt tının doğru olduğuna ikna oluyorum.
BERTRAND RUSSEL

Herkes mutlu olmak istediği söylüyor. Ne yaparsak yapalım, yaptığımız her şeyin altında yaşam boyu mutlu olma arzusu yatıyor. Buna rağmen gerçekten mutlu insanların sayısı çok az.

Mutluluk bir tesadüf mü?
Marilyn Monroe, Elvis Presley ölümlerinden bunca yıl geçmesine rağmen hafızalarda hala ilah ve ilahe.Para,güzel görünüm,şöhret,güç,milyonlarca kişi tarafından sevilmek.Başka insanların sahip olurlarsa mutlu olacaklarını sandıkları her şeye sahipti ikisi de.Ama mutlu değildiler.İkisi de aşırı miktarda hap alarak öldü.
Yaşama sevinci ne demek?
Kendine bakmak demek,
Sağlığına özen göstermek demek,
Kendini geliştiren aktivitelerin içinde olmak demek,
Bilgi arttırmak, bilincini ve algı kapasitesini genişletmek demek,
Arkadaşlarının değerini bilmek demek,
Kendine sevme ve sevilme izni vermek demek,
Yüreğinin götürdüğü yere gidebilmek demek.

Mutluluk yüreğinin götürdüğü yerdedir. Yüreğin, tanrılarla buluştuğun yerdir. Mutluluğu oraya saklamıştı Olympus tanrıları. Yunan mitolojisine göre, Olympus dağında toplanan tanrılar mutluluğun sırrını saklamaya karar vermişler, çünkü bulunduğunda değerinin insanlar tarafından bilinmesini istemişler. Tanrılardan biri,"Onu, en yüksek dağın tepesinde saklayalım "demiş. Bir diğeri" Yerin yedi kat dibine gömelim" önerisini getirmiş. Bir başka tanrı,"Mutluluğun sırrını okyanusun en derin yerinde saklayalım" demiş. Nihayet bir tanrı harika bir öneri getirmiş:"İnsanlar dağları, okyanusları, yerin yedi kat dibini keşfedecek zekâya sahip. Ama nedense bu zekayı kendilerini keşfetmeye, kendilerini tanımaya yöneltmiyorlar. Mutluluğun sırrını onların yüreklerine gömelim. Nasıl olsa oraya bakmayı akıl etmeyeceklerdir."

Binlerce yıldır insanlar mutlu ve başarılı hayatın sırrını arayıp duruyor. Günümüzde hala mutluluğun sırrı her yerde aranıyor ama kendi içlerine bakmayı akıl edenlerin sayısı çok az.Neden?Çünkü mutluluk dediğimiz yaşam sevinci farklı bir bilinç boyutunda hissedilen duygudur.Farklı gözlerle bakmayı,farklı algılamayı farklı bir hissedişi gerektirir.Mutluluk zihnin ve yüreğin birbirine odaklanmasıdır.Zengin cüzdan değil,zengin duygu ve düşünceler mutluluk üretir.

Mutluluk Nedir?

Mutlu olmak günün yirmi dört saati lay lay lom bir yaşam sürmek değildir."Tek isteğim mutlu olmak" derken ise doyumlu bir yaşam istediğimizi ifade ederiz. Doyumlu yaşamı olan insanlar da tüm duyguları yaşarlar; olumlu ve olumsuz duyguları. Ama doyumlu yani mutlu insanla mutsuz ya da pek mutlu olmayan insan arasındaki fark,bu duyguların hangi oranda yaşanıldığıdır.Kendini mutlu hissetmeyen insanın ağırlıklı olarak yaşadığı duygular olumsuz duygulardır.

Nedir Bu Duygular?

Kıskançlık, kendini yetersiz hissetme, kendini önemsiz ve değersiz hissetme, yalnızlık, sevildiğini hissedememek, sevememek, acizlik duygusu, kibir, kendini başkalarıyla kıyaslama gibi düşük frekanslı duygular. Bu düşük frekanslı duyguların enerjisi düşük olduğu için bedenimizin enerji ihtiyacına yetişmez. Kendimizi yorgun, halsiz, bıkkın ve bitkin hissederiz. Olumsuz duygular günlük yaşamda ağırlık ve süreklilik kazandıkça, kendimize, başka insanlara, yaşama karşı nefret ve öfke duymaya başlarız. Kıskançlık had safhaya gelir. Bu gidişatın sonu depresyondur. Depresyon nefretin içe yönelmesidir. Bu duygunun frekansı öyle düşüktür ki, parmağımızı kımıldatacak gücü kendimizde bulamayız. Miskinlik, kronik depresyon mutsuzluğun göstergesidir. Mutsuz insanlar sıkça "içimden hiçbir şey yapmak gelmiyor" demez mi? Yaşadığı duygular ona hiçbir şey yapacak enerjiyi veremez ki. Yaşama küsmektir bu. Ama yaşam enerjidir. Enerji kullanıldıkça artar, kullanılmazsa azalır.ve en sonunda yok olur.Duygusal açıdan mutsuz insanların kendilerini yaşayan ceset gibi hissetmesi bu yüzdendir.
Mutlu insanın günlük yaşamındaki duyguları pozitif ağırlıktadır.

Nedir bu pozitif duygular?

Sevecenlik, neşe, cömertlik, sevdiğini ve sevildiğini hissetme, şükran duygusu, heyecan, coşku gibi enerji veren duygular. Olumlu duygular, frekansı yüksek duygulardır. Bu yüksek frekans vücudumuzda dolaşırken bizi de enerjik ve canlı kılar. Mutluluk, yüksek enerjinin varlığımızda dolaşmasıdır.
İnsan kendi çabalarıyla mutlu olur. Alçak gönüllülük, yeterli cesaret, kendini tüketmeyecek kadar vermek, yaptığın işi sevmek ve her şeyden önemlisi özgür ve temiz bir vicdan, mutluluğun malzemeleri. Mutluluk bir rüya değil, bu malzemelerle kesin bir gerçek.

Hayatta sahip olduğun şeylerin değerini bilmek mutluluk için çok önemli. Her akşam başını yastığa koyduğunda hayatın sana sunduğu tüm güzellikler için hayata teşekkür et, sağlıklı olduğun için şükret, o gün öğrendiğin yeni şeyler için şükret, yaratabildiğin ve üretebildiğin, sana hayat veren yaşama bir şeyler katabildiğin için yaşama şükret. Sabah uyandığında yeni bir günün getireceği deneyimler ve üretkenlikler için yaşama şükre. Şükür duygusunu hissedebilmek hayatın değerini bilmeyi ve alçakgönüllü olmayı gerektirir. Bu aynı zamanda mutluluğun da tanımıdır.

Yaşama Sevinci İçin

Seni mutlu eden şeylere odaklan, seni üzen şeylere değil.
İnsanların güzel ve olumlu özelliklerine odaklan, onların zaaflarına ve zayıflıklarına değil.
Seni kuşatan güzelliklere odaklan, sahip olamadıklarına değil.
Arkadaşlarının erdemlerine odaklan, hatalarına değil.
İş hayatında kazandıklarına odaklan, kaybettiklerine değil
Seninle ilgili söylenen olumlu sözlere odaklan, fesatlık, kötü niyet içeren sözlere değil.
Sağlık ve neşeyle geçen günlerine odaklan, üzüntülü ve acılı günlerine değil.
Güneşli günlere odaklan, bulutlu ve yağmurlu günlere değil.
Geleceğe ait umutlarına odaklan, kaçırdığın zenginliklere değil.
Verebileceklerine odaklan, ne olabileceğine değil.
Başkalarının mutluluğundan da kendin kadar haz duymayı öğrendiğinde zaten mutlu insan ve mutluluk veren o nadir insanlardan biri olmuşsun demektir. Mutlu insan olmak demek günün yirmi dört saati şen şakrak olmak anlamına gelmiyor. Hayatını mutlu bir fonun önünde sürdürmek anlamına geliyor. Olumsuzlukları gerçekçi bir gözle görebilmek, bu engelleri aşabileceğine yürekten inanmak ve aşabilme gücünü içinde hissedebilmek anlamına geliyor.
Bugün! Hayatın ta kendisi. Dün, görülmüş bir rüya,yarın ise sadece hayal.Ama iyi yaşanılmış her gün ,dünü mutlu bir rüya olarak hatırlar.Yarını da umut dolu bir hayal.Bu yüzden bugünü nasıl yaşadığın çok önemli.
Yaşam yolculuğunda her an düşüncelerinle baş başa olan tek kişi sensin. Yaşamını nasıl yaşayacağına an be an karar veren sensin. Yaptığın seçimlerin sonuçlarını yaşayacak olan da sensin. Sadece sen alışkanlıklarını kontrol edebilir, sadece sen sağlığını iyiye ya da kötüye doğru yönlendirebilirsin. Hiçbir doktor, senin isteğin olmadan seni iyileştiremez. Anıtı dikilecek olan da sensin, çukurunu kazacak olan da. Mutluluk ve yaşam sevinci için sadece iyi insan olmak yetmez, arkada iyi bir dünya bırakabilmek için başkalarına yararlı olmayı da içerir.
Bugün, kendine ve başkalarına olumlu yaklaşım göster. İnsanların içindeki iyiliği, güzelliği ortaya çıkarmalarına yardımcı ol. İnsanların sana "iyi ki varsın" dedikleri kadar var olur, mutlu olursun. Başkalarına, seninle paylaştıkları her şey için "iyi ki varsın" demeyi ihmal etme.
Herkes mutlu olmak istediği söylüyor. Ne yaparsak yapalım, yaptığımız her şeyin altında yaşam boyu mutlu olma arzusu yatıyor. Buna rağmen gerçekten mutlu insanların sayısı çok az.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bir Yaşam Biçimi Olarak Mutluluk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mahmut AKYILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mahmut AKYILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahmut AKYILDIZ Fotoğraf
Dr.Mahmut AKYILDIZ
İstanbul
Doktor "Kalp ve Damar Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mahmut AKYILDIZ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bir Yaşam Biçimi Olarak Mutluluk' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ani Kalp Durması ve Ölüm Aralık 2012
► Sigara ve Tehlikeleri Kasım 2009
► Koroner Kalp Sağlığı Kasım 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:58
Top