2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik: Yetişkinliğe Girerken Son Viraj
MAKALE #3868 © Yazan Psk.Dnş.Fatih FİDAN | Yayın Kasım 2009 | 5,645 Okuyucu
ERGENLİK

Ergenlik sözcüğü hem “puberty” hemde “adolescence” karşılığı kullanılıyor.İlki cinsel olgunlaşma anlamına gelirken ikincisi, bunu izleyen biyolojik , ruhsal ve toplumsal gelişme dönemi anlamına geliyor.Erikson bu dönemi erişkin rolünün üstlenildiği yıllara dek uzatır.Oysa biz ergen dediğimizde genellikle 18 yaşından küçükleri kastediyoruz.Bu yüzden gençlik çağı sözünün Erikson’daki “adolescence” teriminin anlamını daha iyi karşıladığını görüyoruz.Delikanlılık çağı sözü bu terimi karşılamak için pek uygun görünmüyor.Kızların delikanlılık çağından söz etmek biraz zorlamalı ve yadırgatıcı olurdu.

Ergenlik dönemi bedensel gelişimin devrim niteliğinde değişim dönemidir.Alışılagelmiş belirli ölçütlerini muhafaza eden bu dönemde çok hızlı , çok farklı ve çok yoğun değişimler meydana gelmektedir.

Organizmanın epigenetik açılımına uygun olarak , belirli hormonlar bu dönemde aktif olarak vücudun belirli yerlerinde etkiler oluşturur.
Fiziksel değişimler çocukta ruhsal olarak çok ciddi bir takım anaforlara neden olur.Bu değişim evrelerinde meydana gelecek olan çeşitli takılmalar bedende ciddi bozukluklara neden olabilir.
Ergenlik dönemini sağlıklı atlatmış ,bedensel bütünlüğe kavuşmuş , genç erişkinliğe ulaşmış bir birey artık yeni bir döneme girmiştir.Bu dönemden sonra biyolojik yapı fazla değişmeyecek kalıcılığını sürdürecektir.
Gençlik çağı da diye ifade ettiğimiz ergenlik dönemi kimlik bunalımının yaşandığı dönemdir.Erişkinlerde kimlik bunalımının görülmesi , gençlik evresine özgü çatışmaların yeniden canlanması olarak düşünülebilirse de her zaman hastalıklı olarak değerlendirilmez.
Ergenlikte , çocukluk çağına özgü çatışmaların gençlikte yeniden uyanma eğilimi gösterdiği bir dönemdir.Gençlik çağı, yaşama atılmadan önce çocukluk döneminden kalan zayıflıkların onarılması için yakalanmış ikinci ve son şans gibi görülebilir.Bir anlamda, üstü bir ölçüde kapanmış ama iyileşememiş çocukluk yaraları gençlikte yeniden deşilirler.Bu süreç çok zaman olumlu sonuç verir.Ama koşulların elverişsiz olduğu durumlarda yaraların giderek kötüleşip iyileşmez bir görünüm alması tehlikesi de söz konusudur.İşte Erikson’un(1968) kimlik bunalımı terimiyle anlatmak istediği şey, gençlik çağının bu iki uçlu yanıdır.
Kimlik bunalımı evresi boyunca her genç şu temel uğraşları verir:
· Sarsılmaz arkadaşlıklar kurma yoluyla , yakın ilişkilerde benimseneceğine olan güvenini ve geleceğe yönelik umudunu sağlamlaştırmak.
· Otoritenin kural ve buyruklarına açık yada örtük biçimlerde başkaldırma ve çeşitli denemelerde iradesini sınama yoluyla , bildiği yoldan yürüyebilen bağımsız ve iradesi güçlü bir birey olduğuna inancını pekiştirmek;
· Önüne koyduğu amaçları gerçekleştirmeye girişme yoluyla, düşlediği erişkin olmaya doğru güvenli adımlarla ilerlediğini duyumsamak;
· Yetenekli olduğu alanlarda sivrilme yoluyla , işinin ustası olabileceğini kendine ve başkalarına kanıtlamak;
· Bağlılıklarına sadık kalmak yoluyla, toplumda kendine sözünün eri biri olarak tanınma sağlamak;
· Cinsellikle uğraşarak ve cinsel yanı olan ilişkileri deneyerek kendini ait olduğu cinsin üyesi olarak hissetmek, yani tam bir erkek ya da kadın olmaya yönelmek;
· Katıldığı topluluklarda yerine göre önderliği de ardıllığı da deneyimleyerek, hem kılavuzluk etme hem de başkalarının kılavuzluğunu kabul edebilme yetisi kazanmak;
· Üstü açık ya da örtük biçimde bir ideolojiye bağlanarak , kendisine uygun yaşam tarzının ne olduğunu belirlemek;
Gençler bu uğraşları verirken gerçekte ne için çabaladıklarının tümüyle farkında değildirler.Onlar yalnızca içlerinden geleni yapmakta , bir anlamda egolarının sesine kulak vermektedir.Aslında ergen ;kişiliğindeki güçlü ya da sağlıklı yanları ön plana çıkararak kendisini olabilecek en olumlu biçimde varetmek ve toplum tarafından da öyle tanınmak için çaba vermektedir.Fakat ergen bu uğraşlardan yenilgiyle ayrılması ya da öyle yaşaması tehlikesini artıranlar da, kişiliğindeki bu olumsuz öğeler, ardı ardına yaşanan düş kırıklıkları ergeni kimlik bocalamasına doğru iter.Yaşanan olumsuz olaylar kimlik zayıflamasına sebep olarak “Ben kimim?” sorusuyla yoğun ve sıkıntılı biçimde uğraşmaya başlar.Kendine güveni ve istediği kimse olacağına inancı derinden sarsılan ergen , yeni uğraşlara girme konusun da daha ürkek davranacaktır.Korktuğu şey , yaşayacağı yeni düş kırıklıklarının içindeki son umudu da söndürmesi olasılığıdır.Yine de zorlanarak bile olsa normal günlük yaşamını sürdürebildiği ve uğraş vermeye devam edebildiği sürece kimlik bocalaması gizil kalır.
Kimlik bocalaması yaşayan ergenlerin aileleri panik halindedir ve “Benim çocuğuma neler oluyor , önceden böyle değildi.” Diye kendi kendilerine konuşurlar.Anne-babalar,çocuğunuz artık çocuk değil bir yetişkin adayı olmaya hazırlanıyor.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik: Yetişkinliğe Girerken Son Viraj" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Fatih FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Fatih FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih FİDAN Fotoğraf
Psk.Dnş.Fatih FİDAN
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Fatih FİDAN'ın Makaleleri
► Bebeklikten Yetişkinliğe Depresyon Psk.Burçak ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ergenlik: Yetişkinliğe Girerken Son Viraj' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şizoid Kişilik Bozukluğu Aralık 2019
► Panik Atak Ekim 2019
► Duyguların Geçmişi Temmuz 2019
► Yetişkin Çocuklar Temmuz 2019
► Evde Şehvet Bitti Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:08
Top