2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Açlık Krizlerini Bastırmanın ve Abur Cubur Yemeyi Önlemenin Yolları
MAKALE #3885 © Yazan Dyt.Ezgi BELLİKCİ | Yayın Kasım 2009 | 30,976 Okuyucu
Açlık Krizlerini Bastırmanın, Abur Cubur Yemeyi Önlemenin Yolları

1)Düzenli olarak ana ve ara öğün alın

Sabah, öğle, akşam düzenli ana yemeklerinizi yiyin ve bu öğünler arasında küçük ara öğünler tüketin. Bu sistem hem metabolizmanızı hızlandırır, hem de aç kalmanızı engeller. Böylece yeme krizleriniz de önemli ölçüde azalır. Ara öğün olarak yoğurt, meyve, 2-3 adet ceviz ya da kepekli bisküvi tüketilebilir.

2) Duygusal açlıkla, fizyolojik açlığı karıştırmayın

Birçoğumuz stresli, sıkıntılı anlarımızda kendimizi buzdolabının önünde buluruz… Şeker içeriği yüksek olan ne varsa hiç düşünmeden saldırırız. Bu bizim sorunlardan kaçış yolumuzdur. Dolaptaki çikolatalı pasta stresimizi alır ta ki yedikten sonraki suçluluk duygusu başlayana ya da bel bölgesindeki yağlar kıyafetlerden fışkırıncaya kadar.
Duygusal açlık, duygusal sıkıntılardan ya da stresten doğan yeme ihtiyacıdır. Fizyolojik açlıkla karıştırılmamalıdır. Duygusal açlık beynin konuyu dağıtması için yemek arası istemesidir. Bize düşen de böyle durumlarda ‘beyne’ konuyu dağıtmak için farklı alternatifler sunmaktır. Kurabiyeleri atıştırmak ya da dolaptan ne kaçırabilirim diye düşünmek yerine yürüyüşe çıkmak, bir arkadaşı aramak, sıcak rahatlatıcı bir duş almak, gazete okumak, sıcak bir bardak çay içmek ya da bir mektup yazmak gibi farklı çözüm yolları bulabiliriz. Mutfaktaki elmalı tartların sıkıntı giderdiğini hiç görmedim ben. Bu nedenle siz de sıkıntılı anlarınızda yapabileceklerinizin bir listesin hazırlayın ve bir dahaki sefere buzdolabından değil o listeden bir şeyler seçin.

3) Su, Su, Su

Yemeğe sarılmadan önce durun. 2 büyük bardak su içmekle başlayın işe. Midenizin bir kısmı dolacak ve beyninize Doluyum mesajı gidecektir. Bu da sizin abur cubur yemenizi kontrol altına almaya yardım edecektir.

4)Krizin geçmesini bekleyin

Abur cubur krizleri okyanuslardaki dalgalar gibidir. Çoğu zaman gelip geçicidir. Birçoğunun sebebi de göz açlığıdır. Ana ve ara öğünlerinizi yaptığınız halde çikolata krizlerine giriyorsanız ya da tatlıcının önünden geçerken ‘’mutlaka bir şeyler almalıyım’’ diyorsanız biraz bekleyin. Sadece 20 dakika beklemeyi deneyin ve bu süre içinde başka bir şeyle ilgilenin. Göreceksiniz ki kriziniz geçip gitmiş. Bu yöntem çoğu zaman işe yarar.

5) Çevresel tehlikelere karşı dikkatli olun

Siz formunuza dikkat etmeye çalıştıkça her şey üstünüze mi geliyor? Çevresel uyaranları mümkün olduğunca azaltın. Evdekilerle bir anlaşma yapın ve yüksek yağlı ve çok şekerli abur cuburları eve sokmayın. Bu mümkün olmuyorsa en azından göz önünden kaldırın. Ne demişler gözden ırak gönülden de ırak..

6-) Yemek yerken Yemek yiyin

İşten gelmişizdir TV karşında başlarız atıştırmaya akşam yemeğine kadar. Akşam yemeğinden sonra da devam eder bu atıştırmalar gece boyu. Sonra bir bakmışız ki kilolar artmakta… Neden acaba?

Tv seyrederek, ders çalışarak, okuyarak, ya da masa başında bir şeyler yaparken yemek yemeyin. Yemek yerken Yemek yiyin. Sofraya oturun ve sadece bununla ilgilenin. Bu hem yediğiniz miktarın azalmasına, hem yediklerinizin lezzetini tam anlamıyla almanıza hem de daha kolay doymanıza yardımcı olacaktır. Göz açlığını da azaltacaktır. Vakit konusunda sıkıntınız varsa, gün içinde boşa harcadığınız zamanları tespit ederek, bir planlama yapabilirsiniz.

7-) Olmuyor mu… .???

Tüm bunları denediniz ve kriziniz bir türlü geçmiyor. İllaki o çikolatayı, pastayı ya da o yüksek yağlı, yüksek kalorili besini tüketeceksiniz. Durmayın devam edin. Bundan sonra sizi durdurmak hata olur. Ancak porsiyon miktarına dikkat edin ve küçük bir parçayla yetinmeyi bilin. Nasılsa yedim, doyana kadar devam edeyim derseniz hata yaparsınız. Toksik olan dozdur. Unutmayın ki miktar yiyeceğin türünden önemlidir. Her şey tadında ve kararında…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Açlık Krizlerini Bastırmanın ve Abur Cubur Yemeyi Önlemenin Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ezgi BELLİKCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ezgi BELLİKCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ezgi BELLİKCİ'nin Makaleleri
► Diyabeti Önlemenin 13 Yolu Dyt.Yunus Emre UZUN
► Sebze Yemeyi Sevmiyor Musunuz? Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Duygusal Açlık Dyt.Meltem YAMAN
► Duygusal Açlık Nedir Dyt.Gökhan ÇELİK
► Yemek Aşkı (Yemek Yemeyi Çok Sevmek) Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Açlık Krizlerini Bastırmanın ve Abur Cubur Yemeyi Önlemenin Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:25
Top