2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oynatmaya Az Kaldı… Psikoloğum Nerede?
MAKALE #3905 © Yazan Psk.Cüneyt KAYA | Yayın Kasım 2009 | 6,330 Okuyucu
Yaşadığımız hayatın koşuşturmasını bir arı kovanının içindeki curcunaya benzetebiliriz. Çağımızdaki toplumların ayakta kalabilmesi bu koşuşturmaya ayak uydurması ile mümkündür. Toplum dediğimiz sosyolojik yapı da bireylerden oluşmaktadır. Peki, toplumu oluşturan bireyler bu koşuşturmanın içinde nasıl ayakta kalacaklar?
İş stresi, akademik koşturma, ergenlik sorunları, kardeş kıskançlıkları, hanım dırdırı, koca dayağı, aile içi şiddet, cinsel yaşamdaki aksaklıklar, aşk acısı, saplantılarımız, bağımlılıklarımız, yanlış eş seçimi, yanlış meslek seçimi, sınav kaygısı, stres, depresyon, panik atak, sosyal fobi, erkekler, kadınlar, korkularımız… Ve daha onlarcası. Hepsi birden üzerimize gelmiyor mu?
Bunlardan bazıları yakamızı bırakmazken ruhen sağlıklı bir yaşamı nasıl sürdürebiliriz? Psikolojimize yapılan bu kadar saldırıdan sonra nasıl akıl sağlığımız yerinde kalabilir?
Neyse ki psikologlar var… Her ne kadar psikoloğa gitmek deli damgasını taşıma riskini doğursada, günümüzde çevre ve mahalle baskısınıgöze alarakpsikoloğa gidenlerin sayısı hiç de az değil. Bunu başarabilen elit ve seçkin bir azınlık olsa da… Her işini son ana bırakmayı alışkanlık haline getirmiş bir toplum olarak nasıl ki dişimizin ağrısından duramayacak seviyeye geldikten sonra diş hekimine gidiyorsak, psikolojik sıkıntılarımızın da en üst seviyeye gelmesinden sonra kısaca oynatmaya az kalmışken “nerede benim psikoloğum?” demeye başladık.
Kültürel anlamda psikolojik sorunların varlığını fark etmemiz ve buna çareler aramamız olumlu bir gelişme olsa da hala ülkemizde psikologluk mesleğinin bir yasası bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu hizmeti kimlerin nasıl vereceği belirsizliğini korurken, psikolojik yardım almak her zaman üzeri örtülmesi gereken gizli bir sır olarak arka planda kalmıştır.
Psikoloğa gidenlere deli, çatlak, sıyırmış, oynatmış… Gibi etiketlerin vurulması da, insanların sıkıntıları olduğunda bu konuda yardım aramalarının önündeki engellerden birisidir.
Eğer kendimizde şu sıkıntıları gözlemliyorsak çok geç kalmadan mutlaka bir psikologdan yardım istemeliyiz:
- Sıkıntılı bir ilişki içindeyseniz,
- İletişim kurmada güçlük çekiyor ve sorunlarınız günlük yaşantınızı olumsuz etkiliyorsa,
- Hemen hemen hergün mutsuz, üzgün bir ruh hali hissediyorsanız,
- Uyku konusunda sorunlarınız varsa,
- Düşünceleriniz net değil ve konsantrasyon güçlüğü çekiyorsanız,
- Kendinizi değersiz hissediyorsanız,
- Cinsel yaşamınızda isteksizlik varsa,
- Cinsel yaşamınız istediğiniz gibi gitmiyorsa,
- Aşırı miktarda ilaç, sigara ya da alkol kullanıyorsanız,
- Birçok durum için sürekli gideremediğiniz endişeleriniz varsa,
- Çoğu zaman yoğun, dikkatsiz, rahatsız ve gerginseniz,
- Korkularınız ve paniğiniz varsa,
- Kalp çarpıntısı ile beraber terleme, titreme, kontrolü kaybedecekmiş hissi ya da ölecekmiş korkusu varsa,
- Korkularınız günlük yaşantınızı etkiliyorsa,
- Toplum içinde bulunmaktan kaçınıyorsanız ya da tedirginlik duyuyorsanız,
- Geçmişte yaşadığınız travmatik bir deneyiminiz(hastalık, kaza, ölüm… vb) varsa,
- İnsanlarla olan ilişkileriniz istikrarsız, kısa süreli ve dengesiz ise,
- İntihar teşebbüsünüz olduysa ya da kendinize veya çevrenize fiziksel zarar veriyorsanız,
- Gerçeklerle hayalleri birbirinden ayıramıyorsanız,
- Evliliğinizde bir şeyler yolunda gitmiyorsa,
- Sınavlar aşırı kaygılarınızdan dolayı birer travma haline gelip başarılarınızı engelliyorsa.
- …ve daha birçokları.

Sorunlarımızı yok saymak, görmezden gelmek, kitap okuyarak kendi başımıza çözmeye çalışmak ya da akraba, arkadaş gibi psikoloji konularında yetersiz, objektif davranamayacak kişilere danışmak faydalı olmayacağı gibisıkıntılarımızın daha da artmasına neden olabilir.
Bizi önyargısız görerek objektif ve profesyonelce değerlendirebilecek hayatımızın buhranlı döneminde bize ışık tutacak, bilinmezlik sisinin ardından bize yardım elini uzatabilecek bir psikoloğa hepimizin ihtiyacı vardır. Yalnız değiliz o zaman haydi hep beraber psikoloğa…


Psikolog Cüneyt KAYA
Aile ve Evlilik Danışmanı


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oynatmaya Az Kaldı… Psikoloğum Nerede?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cüneyt KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cüneyt KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cüneyt KAYA Fotoğraf
Psk.Cüneyt KAYA
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cüneyt KAYA'nın Yazıları
► Bebek Nerede Uyumalı? Psk.Serap DUYGULU
► Kendin Olmak Nerede Başlar ? Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Oynatmaya Az Kaldı… Psikoloğum Nerede?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gerçek Ebeveynlik Ekim 2017
► Takım Tutmak ve Aidiyet Mayıs 2017
► Aile ve Evlilik Terapisi Mayıs 2017
► Hepimiz Hipnozdayız Ağustos 2013
◊ Aldatılırsam Ne Olur? Mayıs 2017
◊ Stres Çarkı Çark Etti Mayıs 2017
◊ Kadın Dediğin… Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:10
Top