2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Büyütmede En Hızlı, Kalıcı, Güvenli ve Mantıklı Tek Metod
MAKALE #392 © Yazan Dr.A.Arif EROĞLU | Yayın Kasım 2007 | 6,182 Okuyucu
Kadının görsel güzelliğinde, estetik olarak güzel bir memenin katkısı tartışılmazdır. Küçük memesi olan bir kadın memesinin görünüşünden dolayı sıkıntı duyabilir. Bu sıkıntı zamanla kendini yetersiz ve eksik hissetme duygusuna dönüşebilir. Kendisiyle aynı şikayeti olan kişiler dışındakilerin tam olarak algılayamadıkları bu fiziksel olarak eksikmiş hissi ancak bu şikayet giderilince ortadan kalkar ve kişinin kendine olan güveni artar. Estetik cerrahide en iyi sonuçların alındığı ve hastaları en çok mutlu eden ameliyatlar, meme büyütme ameliyatlarıdır.

Ergenlikten önce sadece meme başının olduğu bir durumda her kızın memesi bir erkek memesi ile eşit boyuttadır. Ancak ergenlik başlangıcında hormonal faaliyetin başlaması ile meme büyümesinin tamamlandığı 18-19 yaşlarına kadar olan süreçte bazı kişilerin memesi normal boyutun altında kalırken bazı kişilerin memesi ise fazla büyük bir hal alır. Memenin büyüklüğünü genetik çok etkiler. Annesinin memesi küçük olan bir kişide benzer şekilde küçük boyutta bir meme görmek normaldir.

Meme Hormonlardan Çok Fazla Etkilenir
Meme, yapısında süt bezleri olması nedeniyle birçok hormondan aktif olarak fazlasıyla etkilenir. Süt bezleri hormonal etkinin dönemsel olarak artması veya azalması sonucunda yaşam boyunca sürekli değişim içindedir. Memenin şekli gençlikte yarım küre iken, zamanla hormonal değişiklikler (doğum sonrası, menapoz sonrası) ve kilo verilmesi gibi nedenlerle memenin üst yarısında konveksite azalıp düzleşme, memenin alt yarısında ise sarkma görülür.

Meme büyümesinin yetersiz olduğu veya hormonal değişiklikler (doğum sonrası, menapoz sonrası) ve kilo verilmesi gibi nedenlerle memenin üst yarısının konveksitesinin azalıp düzleştiği ve hafif sarkma olduğu durumlarda meme büyütme ameliyatları uygulanır. Meme hacminin azalması ile birlikte memede ciddi bir sarkma da var ise meme büyütme ameliyatı sadece meme dikleştirme ameliyatı ile birlikte yapılır.

Meme Büyütme İçin En Uygun Tedavi
Meme büyütme amacıyla kullanılan bazı kremler bulunmaktadır. Ancak bu kremlerin bazısının etkisi hiç yokken bazıları ise çeşitli hormonlar içerdiğinden memenin bez yapısını etkileyip memede kansere dek gidebilen değişikliklere neden olabilmektedir.

Meme büyütmek için otolog (kişinin kendine ait) yağ enjeksiyonları da kullanılmıştır. Ancak yağ enjeksiyonu ile istenilen büyüklük, diklik ve kıvam tam olarak sağlanamamaktadır. Enjekte edilen yağ, memenin her bölgesinde aynı miktarda kalıcı olmayıp memede asimetriye neden olabilmektedir.

Meme büyütme için günümüzde hala en hızlı, kalıcı, güvenli ve mantıklı tek metod Silikon Meme Protezleridir.

Meme büyütülmesi için başvuran hastanın öncelikle muayene edilip meme protezi için uygun olup olmadığı belirlenmesi gerekir. Eğer hasta uygun ise ameliyat sırasında hangi kesinin kullanılacağı, protezin hangi boşluğa konulacağı, ne tarz ve ne büyüklükte bir protez yerleştirileceği gibi konularda detaylı olarak konuşmak gerekir. Hastayı bu konuşma sırasında doğru olarak bilgilendirmek gerekir.


Meme Protezi (Meme Silikonu) Nedir ?
Silikon meme protezlerinde dışta sert silikon bir kılıf bulunurken içteki boşlukta ise bir dolgu maddesi vardır. Sert silikon inert bir maddedir. Yani vücut ile herhangi bir etkileşime girmez. Vücut dokuları sert silikon kılıfın çevresinde kapsül denilen bir yapı oluşturup onu belli bir bölgede sınırlar. Silikonun ömrü teorik olarak insan hayatından çok daha uzun olduğu için, herhangi bir problem olmadığı taktirde çıkartılmasına gerekte yoktur. Silikon meme protezinin patlaması diye bir şey mümkün değildir. Sert silikon dış kılıf çok dayanıklıdır ve kolay kolay hasarlanması mümkün değildir. Bazen cerrahın tecrübesizliği veya dikkatsizliği sonucu protezin dış kılıfında bir delinme olabilmektedir. Nadiren de üretimden kaynaklanan hata nedeniyle dış kılıfta bir yer daha ince olabilmekte zamanla bu bölüm daha da incelip delinebilmektedir.

Meme protezinin dış silikon kılıfı düz ya da pürtüklü; içerdiği dolgu kolloid jel silikon veya izotonik serum (tuzlu su); şekli yuvarlak, anatomik(damla) veya asimetrik anatomik olabilir. Bir zamanlar dolgu maddesi olarak soya yağı da kullanılmış ancak sonradan bu dolgu maddesi çeşitli nedenlerle kullanımdan kaldırılmıştır. Kolloid jel dolgulu meme protezlerinin kıvamı memenin doğal kıvamına daha yakındır. Herhangi bir nedenle sert kılıfta bir delinme olursa kolloid jel dolgu dışarı kaçak yapıp protezin hacim kaybetmesine neden olmaz. Isı iletimi yapmadığı için soğuk ya da sıcak havada ısı farkı hissedilmez. Zamanla deforme olma riski daha düşüktür. İzotonik serum dolgulu meme protezleri port denilen tuzlu suyun içlerine doldurulduğu bölümden kaçak yapabilmekte ve yerleştirildikten bir süre sonra memede büyüklük kaybı olabilmektedir. Böyle bir durumda çalkalanma sesi duyulması da sürpriz olmayacaktır. Kıvamı memenin doğal kıvamına çok benzemez. Eğer sert silikon kılıfta bir delinme olursa tuzlu su dolgusu çok hızlı boşalacağı için protez hacmi hemen küçülür. Tuzlu su, sıcaklık değişimlerinde ısı iletimine neden olduğu için soğuk havada memelerde soğukluk hissedilmesine neden olabilmektedir. Tuzlu su dolgulu meme protezleri zamanla deforme olmaya daha çok meyillidir. Bu nedenle sadece Koloid silikon dolgulu meme protezlerini tercih etmekteyim.

Geçmişte silikon dolgulu meme protezlerinin kanser yaptığına dair bir inanış oluşmuştu. Hatta FDA 1990’lı yıllardaki bu söylentiler nedeniyle silikon dolgulu meme protezlerinin kullanılmasını durdurmuş sadece izotonik dolgulu meme protezi kullanımına izin vermişti. Ancak uzun yıllar boyunca ve çok fazla sayıda hastanın takibiyle yapılan araştırmalar sonrası bunun gerçek olmadığı artık net olarak ortaya konmuştur. 2006 yılında Kolloid jel dolgulu silikon meme protezlerine FDA tarafından tekrar uygunluk verilmiştir.

Meme Büyütme Ameliyatı Kesi ve Protez Yerleşim Bölgeleri
Meme protezi; meme başı halkası kenarından, koltuk altından veya meme altı çizgisinden yapılan bir kesiden yerleştirilebilir. Kolloid silikon dolgulu protez yerleştirilmesi için 4 cm.lik bir kesi yapılması gerekirken İzotonik dolgulu protez yerleştirilmesi için ise 2-3 cm.lik bir kesi yeterlidir.

Meme protezi; meme bezi altına veya meme bezinin altındaki pektoral göğüs kasının altına yerleştirilebilir. Meme bezi altına protez, meme başı yuvarlağı kenarından veya meme alt çizgisinden yapılan bir kesi ile yerleştirilebilir. Göğüs kası altına protez, koltuk altı çizgisinden veya meme alt çizgisinden yapılan bir kesi ile yerleştirilebilir.

Meme Büyütmede Önemli İpuçları
Meme bezinin taban çapı ile konması planlanan meme protezinin taban çapı uyumlu olmalıdır. Meme bezi altına protez konurken yeterli miktarda meme bezi dokusu olmasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde yerleştirilen protezin bir bölümünü örten meme dokusu olmayacağı için özellikle protezin kenarları hemen cilt altından fark edilir ki bu pek hoş olmayan bir görüntü oluşturur. Meme bezi çok az ise protezin kas altına yerleştirilmesi daha iyi bir sonuç verecektir. Çünkü meme protezi ile cilt arasına, yetersiz meme dokusu yerine kas dokusu dahil edilir. Meme dokusu hafif küçülmüş, memenin üst yarısı düzleşmiş ve memede çok hafif sarkma var ise meme protezini meme bezi altına koymak daha iyi sonuç verecektir.

Kas altına konan protezlerin meme bezi altına konan protezlerle aynı büyüklüğü sağlayabilmesi için daha büyük hacimli kullanılması gerekir. Kas altına damla şeklinde olan anatomik meme protezlerinin yerleştirilmesi gereksizdir. Zaten yuvarlak bir meme protezi de kas altına konunca üstten baskıya maruz kaldığı için protezi üst bölümü daha ince alt bölümü daha şişkin olacaktır. Damla şeklinde olan meme protezleri zamanla bulunduğu boşluk içinde dönüp memede şekil bozukluğuna neden olabilir.

Meme büyütme ameliyatlarında Meme protezlerini yerleştirmek için açılan boşluk ne çok dar ne de fazlasıyla geniş olmalıdır. Boşluk çok dar olursa meme protezi doğal durmaz ve bakıldığında kenarları çok belirgin olarak görülür.

Meme büyütme için 450 cc'den büyük Meme protezleri yerleştirilmesi doğru değildir. Çünkü meme protezinin hacmi ne kadar artarsa ilerde yaratacağı kapsül kontraktürü, sarkma, meme başı yuvarlağının çok genişlemesi gibi problemlerde o kadar artacaktır.

Meme protezlerinde protez yukarı ve dışarı doğru gitme eğilimindedir. Bu nedenle meme protezini çevreleyen kapsül oluşana kadar protezi istenilen yerde tutmak için 15-20 gün içe ve aşağı iten bandaj uygulamak gerekir. Kapsül oluştuktan sonra meme protezinin yerini değiştirmek artık mümkün değildir. Bu yüzden ilk 2 haftalık periyot çok önemlidir.


Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası
Meme protezi eğer meme bezi altına yerleştirilirse ameliyat sonrası hasta çok az bir ağrı hissederken, kas altına yerleştirilirse özellikle hasta kolunu kaldırırken ilk 3-4 gün şiddetli bir ağrı hisseder. Ağrı ilk haftadan sonra hızla azalır. Meme protezi kas altına eğer koltuk altından yerleştirilmişse hasta ağrıya rağmen kolunu mutlaka kaldırmalıdır. Meme büyütmede meme protezi meme bezi altına yerleştirilmişse hasta 1-2 günde günlük hayatına 5-7 günde iş hayatına geri dönebilir. Eğer meme büyütmede meme protezi kas altına yerleştirilmişse hasta 4-5 günde günlük hayatına, 10-15 gün sonra iş hayatına geri dönebilir. Dikişler cilt altı atılmışsa alınmasına gerek yoktur. Meme dokusu altına konan meme protezlerinde 1 ay sonra spora başlanabilir. Kas altına konan meme protezlerinde ise spora 1,5-2 ay sonra başlanabilir.

Komplikasyonlar
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi Meme protezi ameliyatlarında da kısa vadede görülebilen komplikasyon (istenmeyen durum) olarak, enfeksiyon ve hematom (kanamaya bağlı kan birikimi) olasılığı mevcuttur. Enfeksiyon meme protezi ameliyatlarındaki en sevimsiz durumlardan biridir. Çünkü her ne kadar antibiyotik tedavisi de uygulansa meme protezlerinin çıkartılmasına kadar gidebilen olaylara neden olur. Eğer hematom (kanamaya bağlı kan birikimi) görülürse dikişleri açıp aktif kanamayı durdurmak gerekebilir.

Meme protezi ameliyatlarında uzun süre sonra görülebilen en önemli istenmeyen durum Kapsül kontraktürüdür. Kapsül kontraktürüne yaklaşık %5-8 civarında rastlanır ve nedeni kesin olarak belli değildir. Meme protezini etrafında sert silikon kılıfı sınırlamak için vücut dokuları tarafından oluşturulan kapsülde kasılma olur. O zamana kadar yumuşak olan meme protezi sert bir hal almaya başlar. Bu en hafif halidir. Böyle bir durumda memeye masaj uygulanıp tekrar kapsülün gevşemesi ve yumuşaması sağlanmaya çalışılır. Kapsül kontraktürü ya hafif olarak kalır ya da daha da ilerleyerek meme protezinin çıkartılmasına neden olabilir. Zamanla bu kapsül kasılması çok ilerleyerek memenin şeklinde bozulmaya ve hastanın ağrı duymasına neden olabilir. Bu durumda hem bozulan meme şeklini tekrar oluşturmak hem de ağrının giderilmesi için meme protezi çıkartılır, kapsül ışınsal olarak kesilip gevşetilir ve çıkartılan meme protezininden daha küçük başka bir protez yerleştirilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Büyütmede En Hızlı, Kalıcı, Güvenli ve Mantıklı Tek Metod" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.A.Arif EROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.A.Arif EROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Arif EROĞLU Fotoğraf
Dr.A.Arif EROĞLU
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.A.Arif EROĞLU'nun Makaleleri
► Meme Büyütmede Gerçekler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Kalıcı Zayıflama Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Meme Büyütmede En Hızlı, Kalıcı, Güvenli ve Mantıklı Tek Metod' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:54
Top