2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramında Beslenme
MAKALE #3932 © Yazan Dyt.Simge ERDOĞAN | Yayın Kasım 2009 | 5,506 Okuyucu
Bayram demek birçoğumuz için biraya gelmek, topluca kurulan sofralar ve sunulan lezzetli ikramlar demek. Oysaki bu bayram coşkusu içinde unutulan çok önemli bir şey var; beslenmemiz.

Kurban bayramının gelmesiyle birlikte et tüketiminde artış olur. Genellikle kurban kesildiği ilk gün tüketilir. Aslında et ilk gün tüketilmemelidir, çünkü etin bir bekleme süresi vardır. Hayvandaki mikroorganizmalar kesimi takip eden 24 saat içerisinde ölür. İyi pişirilemeyen etler içerilerinde mikroorganizmaları barındırır. Bu mikroorganizmalar birçok hastalığa neden olur. Ayrıca et kesildiğinde ölüm katılığı denilen sertlik olur. Bu etler kolay pişmez ve lezzetsiz olurlar. Bu yüzden etler pişirilmeden önce en az 1 gün bekletilmelidir.

Etler pişirilirken ızgara, haşlama, buğlama yöntemleri kullanılmalı kızartmalardan uzak durulmalıdır. Izgara yapılırken et ateşe fazla yakın olmamalı, kömürleşme B grubu vitaminlerin kaybına neden olacağından engellenmelidir. Özellikle yoğun kolesterol ve yağ içeriklerinden dolayı sakatat veya hayvanın iç yağı tüketilmemelidir. Kavurma az tuzlu olarak hazırlanmalıdır. Et kendi yağıyla ve bol sebzeli olarak pişirilmelidir. Artan et tüketimiyle birlikte sebze ve meyve tüketimi de artırılmalı posa ihtiyacı karşılanmalıdır. Günlük et tüketimi 150 gr’ımı geçmemelidir.

Etler saklanırken büyük parçalar halinde değil, bir kullanımlık olarak küçük parçalara bölünmüş şekilde buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalı, çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır.

Bayramda şerbetli, hamur tatlıları, çikolata yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir.

Bayram için uygun bir menü olarak,

·Sabahları diğer günlerde olduğu gibi bir kahvaltı yapın,
·Kahvaltıda kızartma ve kavurma tüketmeyin,
·Ana öğünlerinizde tükettiğiniz eti haşlama veya sebzeli yemek olarak tercih edin,
·Yemekleri pişirirken etin yağını ayırın,
·Tatlılarınızı hemen yemeğin ardından değil, 2 saat sonra ara öğün olacak şekilde tüketin,
·Günde 5-6 porsiyon meyve tüketin,
·Fazla tuzlu yiyeceklerden kaçının,
·Günde en az 8 bardak su için.

Kurban bayramında kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide bağırsak rahatsızlığı ve kilo problemi olan bireyler beslenmelerine dikkat etmelidirler. Kırmızı et yüksek doymuş yağ asidi ve kolesterol içerdiğinden özellikle kalp ve tansiyon hastalarının tüketimleri sınırlı olmalıdır. Diyabeti olan bireylerde fazla yağlı yemekten kaçınmalı ve tatlı ikramlardan uzak durmalıdırlar.Mide- bağırsak problemi olan kişiler de etin iyi pişmiş olmasına dikkat etmelidirler. Az pişmiş etler içerilerinde mikroorganizmaları bulundururlar ve bu mikriorganizmalar mide- bağırsak hastalıklarını tetikleyici etki gösterebilir. Sağlıklı bireyler de kırmızı et tüketimlerini olağandışı şekilde artırmamalıdır.

Bayram boyunca su tüketimi artırılmalı, spor aksatılmamalıdır.




Yazan
Dyt.Simge ERDOĞAN
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kurban Bayramında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Simge ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Simge ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Simge ERDOĞAN
Diyetisyen
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Simge ERDOĞAN'ın Makaleleri
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
► Kurban Bayramında Beslenme Düzeni Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazanda Beslenme Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:32
Top