2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Rahatlama İçin İçinizi Dökün
MAKALE #3979 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Aralık 2009 | 33,312 Okuyucu
Ne şekilde, hangi yolla olursa olsun, içinizi dökün. İçini boşaltmak, kendini ferahlatmak, rahatlamak ve bu sayede hem günlük yaşamda hem de stresli durumlar karşısında farklı bir bakış açısına sahip olmak. Herkes içini dökmek istiyor, ancak problem şu ki doğru yol bulunamıyor. Doğru yol bulunamadığından herşey biraz daha zorlaşıyor. Halbuki kendimiz için doğru olanı bulmak denemekle doğru orantılıdır. Denemeye, yenilmeye korkuyoruz. Aslında her şey sadece bir adıma bakıyor. Adım attıktan sonra herkesin kendine bir ferahlama yöntemi bulacağından şüpheniz olmasın.

İçinizi Dökmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Herşeyin başında 'Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur' öğretisinde olduğu gibi 'Spor' yer alır. Araştırmalar spor yapan en azından düzenli yürüyüşü yaşam tarzı haline getirmiş kişilerin stresli olaylar karşısında daha sağlıklı tepkiler verdiğini gösteriyor. Bununla birlikte spor yapan kişilerin düzenli bir yaşamı var, spor yaptıklarından dolayı sağlıkları için zararlı olan birçok maddeden uzak duruyorlar, bu sayede hem fiziksel hem de ruhsal sağlıklarını dengede tutuyorlar.

Bir başka çözüm; sinirli ve öfkeli kişiler için önerilen 'Savunma Sporları'. Kişi savunma sporları ile birikmiş olan öfkeyi dış dünyadan birisine ya da kendine değil, sporla açığa çıkarmış ve öfkesini dengelemiş oluyor.

Ve unutulmaması gereken 'Gevşeme Egzersizleri'.

Gevşeme egzersizleri birçok psikolojik problemde müzikle birlikte uygulanan bir yöntem. Hem vücudunuzu hem de beyninizi kullanarak uygulayacağınız gevşeme egzersizleri kişiye farkındalık kazandırıyor ve olaylara farklı yönlerden bakmalarında yardımcı oluyor.
Bir diğer yapılabilecek olan 'Hobiler'. Hobi; kişinin yapmaktan hoşlandığı ve ilgisini çeken her şey olabilir. Hobiler yetenekle birleştiğinde ise kişi çok farklı kazanımlar elde eder. Bu da öngörüldüğü üzere deneyerek bulunacak bir sistemdir.

Bu bağlamda günümüzde çok fazla maddi külfet altına girmeden yapılabilecek birçok aktivite var. Birçok belediye, bunun yanında sosyal sorumluluk projelerini yürüten kişiler, faaliyetlerden yararlanmak isteyen kişilere kapılarını açmış durumdalar.
Resim, ebru sanatı, hattat sanatı, karakalem çalışmaları, dans, halk oyunları, hitabet sanatı, dil eğitimleri, sosyal sorumluluk içeren projeler...

Bunlarda en az biri ya da bir kaçı kişinin ilgisini çekecek nitelikte ancak önce istek sonra sabır ile birlikte. Bu tür aktiviteler çekingen kişilik yapısı olan bireyler için tedavi edici nitelikte olmaktadır. Birçok etkinlik grupla yapıldığı için paylaşım yüksek olacağından herkese bir nebze kendini ifade etme olanağı tanınacaktır. Sanat dalları kendini açmanın ve içini dökmenin önemli bir yoludur. Kişiler bu sayede hem boş vakitlerini değerlendirirler, hem de günün stresinden uzaklaşabilirler.

Yemek yapmak; İnsanlar yemek yaparken sebze ve meyvelerin renk uyumu ve ortaya çıkan koku nedeniyle motive olurlar ve iyi zaman geçirirler. Yemek yapmak bir nevi gevşeme ve stres atma yöntemi olarak kullanılır, zira aşçıların ne kadar esprili ve hayat dolu kişiler olduklarını hepimiz gözlemliyoruz.

Yazı yazmak; Her zaman bir insanla paylaşım yapmak istemeyebiliriz. Kişi, günlük tutarak ya da sıkıntılı anlarda yazı yazarak yaşamış olduğu olayın farklı yönlerini keşfedebilir ve aynı zamanda da içini dökmüş olur. Kızmış olduğunuz veya sizi anlamadığını düşündüğünüz kişilere mektup yazın. Birçok şeyi daha iyi ifade ettiğinizi ve karşınızdakinin de sizi daha iyi anladığını göreceksiniz. Bir kağıt ve bir kalem bazen bir terapist olabilmektedir.

Bunun yanında sadece yaparken iyi hissettiğiniz şeyi yapın. Çok basit şeyler; tiyatro, sinema, komşuyla içilen bir kahve, birine onu sevdiğinizi söylemeniz, sizi her neyin motive ettiğini gözlemliyorsanız...

Tüm bu saydıklarımızla birlikte, etkinlikler, hobiler, eğitimler, egzersizler...
İçinizden herhangi birisini yapmak gelmiyorsa bile; her zaman yapıldığında tedavi gücü kanıtlanan başka bir şey var; İnsanlarla Konuşmak. Yakın çevreniz, uzak çevreniz insanlarla paylaşım yapmaktan korkmayın. Paylaşın. Çevrenizdeki insanlar da sizin gibi... Herkes paylaşım istiyor, bir adım atın...

Sevgilerimle
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Rahatlama İçin İçinizi Dökün" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► İmajinasyon ile Rahatlama Psk.Dnş.Berna TÜRKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Rahatlama İçin İçinizi Dökün' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:39
Top