2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Naylon Hayat Kutusu: Televizyon
MAKALE #4034 © Yazan Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ | Yayın Aralık 2009 | 5,476 Okuyucu
Artık köylerde genç kızlar şalvar giymek istemiyor. Çünkü televizyonda daha farklı kıyafetler var. Televizyon isteklerimizi, değerlerimizi, ilişkilerimizi, yediklerimizi şekillendiriyor. Belki de daha kötüsü: Çünkü uyuşturuyor!


Diziler içimize işledi

İstanbul’un turistik cazibeleri arasına Büyükada’nın işlek caddelerinden birindeki iki ev daha eklendi: Ahmet’in eviyle Yasemin’in evi... “Hatırla Sevgili” dizisinin çekimlerinde kullanılan evler. Adaya gidenler bu terkedilmiş görünen evlerin pencerelerinden içeri bakıyor. Sokaktan her geçen “Bu Ahmet’in evi, bu Yasemin’in evi” diyor.
Bir de mor elbise var; fenomen... “Yaprak Dökümü” dizisinde bir nişanda giyilmiş olan elbisenin taklitlerini her dükkanda görmek mümkün.
“Diziden al haberi” dönemine de girdik. Yassıada sürecinde olup bitenleri de milletçe “Hatırla Sevgili”de anlatıldığı şekliyle öğreniyoruz. Dizinin yapımcısı Tomris Giritlioğlu bile şikayetçi.

Uzaktan kumanda

Belki elimizdeki kumandayla televizyonun hakimi olduğumuzu düşünüyoruz. Ya birileri bizi, yavaş yavaş televizyonda gördüklerimiz aracılığıyla uzaktan kumanda ediyorsa?
Televizyon seyretmek, bu dizileri bağrımıza basmak göründüğü kadar masum şeyler değil. Mesela, reklam seyretmediğinizi düşünürken aslında birçok reklama maruz kalıyorsunuz. Televizyonda herkesin elinde sigara tutması, devamlı cep telefonuyla konuşulması, her dizide rakı içilmesi sizce tesadüf mü? Reklam ajansları artık müşterilerine hangi dizilerde yer almaları gerektiğini de söylüyor. Bu tür gizli reklamlar, hatırlarsanız Truman Show filminde de iğnelenmişti.

Dizilerde ürünler kadar, bazı hayat biçimleri ve değer yargıları da alttan alta pazarlanıyor. Ahlaki değerleri boşverme, hiçbir çaba harcamadan zengin olma, lüks içinde yaşama ve aşırı tüketme hırsı ekranlar aracılığıyla her gün pompalanan değerlerden birkaçı.
Dr. Mustafa Merter, “Dokuz Yüz Katlı İnsan” kitabında ahlaki değerlerimizi yok saymanın psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırladığını ifade ediyor. Dizileri bağrımıza bastıkça içimiz oyuluyor.

“Alkol ve sigaranın özendirici biçimde gösterilmesi, çocukların hayal gücünü olumsuz etkileyecek görüntülere yer verilmesi, cinsellikle ilgili öğelerin çocuklar ve aile üzerinde olumsuz etki yapması, şans oyunları reklamlarının çocuklara kötü örnek olması, insanların aşırı tüketime yönlendirilmesi, polisiye olaylar ve şiddet olaylarında yaralı ve ölülerin görüntülerinin açıkça, perdeleme yapılmadan yayınlanması, nikâhsız beraberliklerin topluma iyi bir durum gibi sunulması, sunucu ve katılımcıların çok açık kıyafetler giymesi, sunucu ve konukların çok açık giyinmeleri.” 2007’de Mayıs ayına kadar Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’na yapılan şikayetlerden bazıları.

Plastik hayatlar

Televizyon ekranından savaş görüntüleri, bombalar gösterilirken bir yandan bazı evlerde yemek yeniyor. Başkalarının felaketi, sadece başkalarınınmış zannediliyor. Daha dün gazetecilere ispiyonladığı meslektaşına “Ay, canım, seni gördüğüme ne kadar sevindim” diyen show programı sunucusu botokslu plastik bir gülümsemeyle bize bakıyor. Gizli-açık eşcinsellik alkışlanıyor. Kadınlar ekranda giyinmekle giyinmemek arasında bocalamış, mini eteklerinin uçlarını aşağı doğru çekiştiriyor.

Bütün bu saydıklarımız sadece ekranda durduğu gibi durmuyor.
“Uzaktan Kumandalı Çocuklar” kitabında Adnan Tönel televizyonun çocuk dünyasını sihirli dizilerle, sıfır beden Barbie’lerle bozduğunu ifade ediyor. Ekrandaki rol modeller çocuk gelişimini olumsuz etkiliyor, yanlış beslenmeye teşvik ediyor. Oturma odalarımızda kanlı cinayetler işleniyor.
O eşsiz aile kurumumuz zedeleniyor. Manevi değerlerimiz, ahlaki değerlerimiz zedeleniyor.
Artık köylerde genç kızlar şalvar giymek istemiyor; gençler tarlada değil, zehirli fabrikalarda çalışmak istiyor...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Naylon Hayat Kutusu: Televizyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ertuğrul AKBAŞ Fotoğraf
Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'ın Yazıları
► Çocuğum ve Televizyon Psk.Begüm AKMANİŞ
► Çocuk ve Televizyon Psk.Burçak DEMİRKAN
► Televizyon ve Çocuk Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Çocuk ve Televizyon Gözde ERDOĞAN
► Televizyon ve Otizm Psk.Sena TUNÇ
► Şiddet,televizyon,internet Psk.Ayşegül COŞKUN
► Çocuklarda Televizyon Bağımlılığı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Popüler Kültür ve Televizyon Psk.Mehmet CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Naylon Hayat Kutusu: Televizyon' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Karar Verme Becerisi 2 Nisan 2011
► Konsantrasyon Sanatı Kasım 2010
► Sınav Taktikleri Kasım 2010
► Motivasyon ve Özgüven Şubat 2010
► Takım Çalışması Aralık 2009
► İletişim Kurma Yöntemi Aralık 2009
◊ Farkında Mısınız? Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:57
Top