2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Davranışlar ve Ailemizdeki Etkileri
MAKALE #4052 © Yazan Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ | Yayın Aralık 2009 | 6,059 Okuyucu
Aileler genelde çocuklarının olumsuz davranışlarından şikayet ederler. “Bizim çocuk bu aralar pek huysuz! Kocaman kız oldu hala çocuk gibi davranıyor, ne yapacağız bu kızla bilmem. Babası söylense de ders çalışmıyor; babam kızıyor azıcık çalışayım dese olmaz sanki. Ne olur bu oğlanın hali bilmem.” Gibi cümlelere sıklıkla şahit oluruz. Peki hiç merak ettiniz mi, çocuklarda olumsuz davranışlar ne zaman ortaya çıkar?

1. Olumsuz Anne Baba Tutumları : Çocuklar aileleri tarafından duyulmadıklarını, anlaşılmadıklarını hissettiklerinde daha çok bağıracak ve kendilerini duyurmaya çalışacaklardır. Yada daha farklı tutumlar geliştirerek, içlerine kapanacaklar ve sizin onların dünyasına girmenize izin vermeyeceklerdir.
Anne, birinci sınıfa giden kızını çizgileri düzgün çizemiyor diye eleştirmektedir. Elektrik mühendisi olan baba, oğluna basit(!) matematik sorularının çözemediği için kızmıştır. Eğer olayları kendi gözümüzle değerlendirirsek onları anlayamayız. Kendi okul çağlarımızı düşünürsek, birinci sınıftaki kızımızın neden güzel yazamadığını, oğlumuzun bizim hemen çözebildiğimiz soruları neden çözemediğini daha kolay anlayabiliriz. Çocuktan yaşının üstünde bir beklenti, çocuğun kısa zamanda derslerinden soğumasına neden olabilir ve davranışlarında bazı olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Zaman içerisinde oyuncakları kırılmaya, olur olmadık zamanda ağlamaya, yemek yememek için direnmeye, her şeyi eleştirmeye başlayabilir.
Yetişkinler olarak, çocuğumuzla ilgili nerede hata yaptığımızı fark edebilirsek kısa zamanda çocuğumuzun olumsuz davranışları olumluya dönecektir. Çocuktaki davranışların düzeltilmesi için, önce anne-baba kendini değiştirmelidir.

2. Hitap Şekli : Çocuklarınızı nasıl nitelendirirsiniz? Onlar size göre nasıldırlar?
Hareketli, inatçı, yaramaz, duygusal, meraklı, zeki, değerli, minik, akıllı, çenebaz, uysal, politik, kıskanç, sevimli, tatlı, …………
Sizin çocuklarınız hakkında kullandığınız bu sıfatlarla çocuklarınızın şekillenmesi arasında bir bağlantı vardır.
Peki çocuklarınızı severken, onlara seslenirken, nasıl hitap edersiniz?
Güzelim, bir tanem, kara gözlüm, boncuk, canım, ilk göz ağrım, ceylanım, esmerim, yakışıklım, akıllım, yavrum, kuzum, oğlum, aslanım, sevgilim, erkeğim, hayatım, aşkım, koçum, bebeğim, babacığım, efendi, …….
Anne baba çocuklarına seslenirken “aşkım, sevgilim, erkeğim, hayatım” dememelidir. Siz çocuğunuzun anne ve babasısınız, aşkı, sevgilisi, hayatı veya erkeği değil.
Çocuklarımızın nasıl olmalarının istiyorsak onlara öyle hitap etmeliyiz. Her “paşa oğlum” diye sevilen çocuk paşa olmayabilir. Ama genelde paşalar, “paşa oğlum” diye sevilen çocuklar arasından çıkar. Bu konuda bizzat yaşadığım bir olayı aktarayım: ailem beni küçüklüğümden beri “çalışkan kızım” diyerek severler. İlkokuldan bugüne kadar gerek ülke çapında gerek bölge çapında çok sayıda başarılarım oldu. Bunlar da yetmedi, evlenince soy ismim “çalışkan” oldu. Kardeşimi ise, pek okumasından çok ümitli olmadıkları için her halde, “32 tane otobüsleri olasıca oğlum” diye severlerdi. Ne oldu biliyor musunuz? Kardeşim şu anda oto aksesuarcı. Annelerin duaları kabul olur diye boşa dememişler.

3. İsim Koymak: Çocuğumuza nasıl hitap ettiğimizin yanı sıra ona ne isim koyduğumuz da onun geleceğini belirler. Bu yüzden çocuklara güzel manalı isimler konulmalıdır. Çocuğun ismi, gelecekteki kişiliği hakkına ipucu verir. Çocuklarımıza olumlu davranışlar edindirmek istiyorsak, öncelikle onlara “güzel” isimler koymalı ve “güzelce” hitap etmeliyiz.
Afrika’da Gana ülkesinde bir Ashanti adıyla anılan bir aşiret var. Bu aşiretin adetlerinden biri Çarşamba günü doğan çocuklara “Quwaku” ismi veriliyor. Quwaku saldırgan anlamına geliyor. Çocuklara nihayetinde isimleriyle hitap ediliyor. Ve Gana’da yapılan bir araştırma sonucuna göre, ülkede işlenen suçların %50’den fazlası Çarşamba günü doğan çocuklar tarafından işleniyor.

Biraz da güncel hayata bakalım: Türkiye yüzme şampiyonu Yasemin DALKILIÇ
Halter şampiyonu Hamza YERLİKAYA
Marmara depreminde inşaatları yıkılan müteahhit Veli GÖÇER
BUNLARIN ORTAK YANLARI NE? Soy isimlerinin hayatlarına yansımış olması. İşte isim ve soy isim insan üstünde bu kadar etkili…


Hastalık, sevgisizlik, öksüzlük…
Neler geçirdim ben!
Çıkabilseydi bir, “güzel” diyecek
Güzelleşirdim ben!
Arif Nihat ASYA

4. Ait Olma İsteği: Olumsuz davranışlar ait olma isteğinden de kaynaklanabilir. İnsanlar tabiatları gereği yalnız olmaktan hoşlanmazlar ve yandaş ararlar. Bu yüzden takım tutarlar, parti kurarlar, dernekler açarlar, hatta çeteler bile bu yüzden kurulur. Bu tutumlarının onlara maddi açıdan pek faydası yoktur. Örneğin, tuttukları takımı gururla anlatırlar. Maçlarına gitmek için binbir çeşit sıkıntı çekip üstüne para verirler. Yendiklerinde takım para aldığı halde, taraftara prim verilmez. Yenildiklerinde durum daha da vahim, diğer fanatik taraftarlar tarafından yaralanabilirler. Bunca şeye rağmen yine de takım tutmaktan memnundurlar. Neden? Çünkü bir yere ait olma isteğini tatmin etmektedirler. Bir yere ait olmanın fiziksel anlamda bir getirisi olmasa bile bu duygusal anlamda bir şeydir. Eğer çocuğumuzun ailemize ait olduğunu ona gösteremezsek, o da kendine ait olacağı bir grup mutlaka bulacaktır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Davranışlar ve Ailemizdeki Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ertuğrul AKBAŞ Fotoğraf
Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ'ın Yazıları
► Ergenlerde Riskli Davranışlar Psk.Ece Gürani ŞANDA
► Çocuklarda Saldırgan Davranışlar Psk.Dnş.Serap BOZKAYA
► Çocuklarda Problem Davranışlar Psk.Sabahat ERLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Davranışlar ve Ailemizdeki Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Karar Verme Becerisi 2 Nisan 2011
► Konsantrasyon Sanatı Kasım 2010
► Sınav Taktikleri Kasım 2010
► Motivasyon ve Özgüven Şubat 2010
► Takım Çalışması Aralık 2009
► İletişim Kurma Yöntemi Aralık 2009
◊ Farkında Mısınız? Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:34
Top