2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kürtajdan Sonra Kanama Olur mu?
MAKALE #4074 © Yazan Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL | Yayın Aralık 2009 | 61,237 Okuyucu
Kürtaj rahim içinden doku çıkarmak anlamına gelir. Kürtaj işlemi, gebeliği isteyerek veya zorunlu nedenlerle sonlandırmak dışında, doğumdan sonra plasenta parçaları kalması, kanama bozuklukları, rahim içinde polipler, menopozdan sonra kanama gibi çeşitli nedenlerle de kadın hastalıkları ve doğum doktorları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj tecrübeli ve güvenilir ellerde steril şartlarda yapıldığı taktirde, işlemden sonra kanama olasılığı yok denecek kadar azdır. Fakat kürtajdan sonra başlayan ve 10 – 15 gün devam eden önce adet kanaması gibi olan sonra siyah koyu renkte kan pıhtıları gibi gelen kanama normaldir. Bu normal durum dışında kürtajdan sonra kanama olasılığı aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda oldukça fazladır.
1- Kürtajdan hemen sonra kürtaj sırasında kullanılan tek dişli aletinin battığı yerden bir süre kanama olabilir.
2- Kürtaj olduğu halde gebeliğin boşaltılamaması, gebeliğin devam etmesi halinde kanama görülebilir.
3- Kürtajdan sonra rahim içinde plasental materyal kalması halinde uterus kası (myometrium) kasılamaz ve kanama olur.
4-Kürtajdan sonra kısa sürede cinsel ilişkiye girmek enfeksiyon riskini arttırır. Endometrit denilen rahim iç duvarında enfeksiyon olduğunda az az kahverengi kokulu kanama olur.
5- Kürtajdan sonra kanı sulandıran ilaçlar (örneğin Aspirin ve benzeri ilaçlar) kullanıldığında kanama durmayabilir.
6- Kürtajdan sonra bir takım kanama, pıhtılaşma bozukluğu olan, rahim içinde submukoz myom, endometrial polip gibi patolojik bulguları olan hastalarda da kanama daha fazla devam edebilir.
7-Nadir bir durum olmakla birlikte küçük gebeliklerde rahim ağzı çok dar olduğunda kürtajdan sonra rahim içinde kan birikmesi ve servikal kanaldan rahat çıkmaması nedeniyle kramp tarzında kanama olabilir. Bu durumda rahim ağzı (servikal kanal) genişletilerek uterus içindeki kan boşaltılır ve hasta rahatlar.
Kürtajdan sonra 15 – 20 gün geçtiği halde hala adet kanaması gibi kanama veya kramp tarzında ağrı olursa doktorunuza müracaat etmeniz uygun olur.
Kürtaj olan hastaların büyük bir kısmı tüm bu bilgilere ve açıklamalara rağmen kürtajdan bir -iki gün sonra bile çok az kanama gördüğü zaman hemen telaşlanarak doktorunu aramakta ve bu kanamanın ne kadar süreceğini, tehlikeli olup olmadığını, kanama miktarı ne kadar olursa önemseyeceğini, kanama kesisi ilaç kullanıp kullanmayacağını merak etmektedir. Kürtaj sonu kanama alışılmış adet kanamasından çok daha az olarak devam edebilir. Rahim küçülürken 15-20 gün sonra kontrole gelene kadar az az kanama olabilir. Ancak bu kanama koyu renkli ve kötü kokulu ise, kramp tarzında kasık ağrısı varsa, idrarda yanma sızlama mevcutsa mutlaka vakit geçirmeden doktoruna müracaat etmelidir. Bu durumda kürtaj sonrası rahim içi enfeksiyonu ya da başka bir durum tesbit edildiğinde doktoru tarafından gerekli tüm önlemler alınacaktır.
Kürtajda en tehlikeli kanama olayı, henüz kürtaj devam ederken ortaya çıkabilen rahim delinmesi (perforasyon) olayıdır. Bu tüm jinekologların en çekindikleri bir komplikasyondur. Rahim delinmesi çok nadir de olsa karşılaşılabilen bir durumdur. Kürtaj sırasında rahim delinmesi rahmin çeşitli noktalarından olabilir. En tehlikeli durum ise rahmi besleyen ve uterin arter -uterin ven adı verilen damarın delinmelisidir. Böyle bir komplikasyon genellikler daha önceki doğumlarında rahim ağzında derin yırtığı (Emmet yırtığı) olan ya da uterusta şekil bozukluğu olan, serviksi çok zor dilate olan gebe kadınların kürtajı sırasında ortaya çıkabilir. Bu durumda vakit geçirmeden kürtaja son verip hastayı operasyona almak gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kürtajdan Sonra Kanama Olur mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     25 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kutlugül YÜKSEL Fotoğraf
Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in Makaleleri
► Kürtajdan Sonra Yapışıklık Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kürtajdan Sonra Bakım Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kürtaj Sırasında Kanama Riski Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Doğumdan Sonra Vajina Genişlemesi Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Doğumdan Sonra Karşılaşılan Riskler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Kürtajdan Sonra Kanama Olur mu?' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:44
Top