2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişim: İletişimin Tanımı ve İletişim Türleri
MAKALE #4080 © Yazan Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ | Yayın Aralık 2009 | 21,958 Okuyucu
İLETİŞİM

İletişim, davranışların açıklama ve anlaşılmasını sağlayan bir araçtır. Birey ister istemez her gün, her an başkalarıyla az ya da çok iletişim kurmak zorundadır. Ancak bilimsel açıdan bakıldığında bu ilişkilerin gelişigüzel ve belirli bir düzen disiplinden yoksun olduğu görülür. İletişimin asıl amacı, kopuk ya da dağınık görülen ilişkilerin belirli bir düzen içine sokulmasıdır. Bu birleştirici niteliği ile iletişim, Wiener tarafından “toplumsal yapının çimentosu”na benzetilmiştir.

Bir tanım yapacak olursak; iletişim, toplumsal yapının temelini oluşturan bir sistem, örgütsel ve yönetsel yapının düzenli işleyişini sağlayan bir araç ve bireysel davranışları görüntüleyen ve etkileyen bir teknik olarak tanımlanabilir.

SÖZEL OLMAYAN İLETİŞİM


En sık kullandığımız iletişim, sözlü iletişimdir. Ancak biz belki farkında olmadan belki de farkında olarak sözlü iletişimin yanında, sözel olmayan iletişim de kullanırız. Sosyal psikologlar sözel olmayan iletişimin iletişim içinde büyük bir yere sahip olduğunu söylerler. (Argyle,1988; Burgoon, Buller, Woodall 1989; DePaulo & Fiederman 1998; Rime,1983)

Ancak bu alanda araştırma yapmak oldukça güçtür. Çünkü araştırmacılar insanda yirmi bin farklı yüz ifadesinin (Birdwhistell,1970) , bin farklı sözsüz dil öğesinin (Hewes,1957) , yedi yüz bin farklı fiziksel jestin (Pei,1965) üretebileceğini söylerler.

Peki biz iletişimde sözel olmayan davranışları neden kullanırız? Bunun farklı sebepleri vardır:
a- Duygu – niyet hakkında bilgi sağlayabilir. Örneğin bakışlarımızla karşımızdaki birinden hoşlanıp hoşlanmadığımızı anlatabiliriz.)
b- Etkileşimleri düzenlemekte kullanılır. Hareketlerimizle, bir konuşmada söz almak istediğimizi belli edebiliriz.
c- Samimiyeti ifade etmek için kullanılır. Dokunma ve göz teması kurarak bunu sağlayabiliriz.
d- Egemenlik ve denetim oluşturmak için kullanılır. Bakışlarla ya da sözel olmayan tehditlerle bunu sağlayabiliriz.
e- Amaca ulaşmayı kolaylaştırmak için kullanılır. İşaret etme yoluyla amaca kolaylıkla ulaşılabilir.

Sözel olmayan iletişim sessizce gerçekleşir; ama etkisi çok büyüktür. Bunun için bir sözel olmayan Duyarlılık Profil Testi geliştirilmiştir. (Rosenthall, Hall, DiMatteo, Rogers, Archer, 1979) Sözel olmayan duyarlılık yaşla birlikte gelişir. Başarılı olan insanlarda daha ileri düzeydedir. Psikopatolojik rahatsızlığı olan bireylerde ise daha düşüktür.

Yapılan araştırmalara sonucu, kadınların sözel olmayan mesajları fark etmede ve göndermede erkeklerden daha becerikli olduğu saptanmıştır. Ayrıca çelişik ya da yanıltıcı gizli mesajları anlamakta kadınlar erkeklerden daha başarısızdır. (Brown, 1986; Early,1987 ; Hall 1979)
-4-
Bakış ve Göz Teması:

Bakışlar, sözel olmayan iletişim kanallarının en bilgilendiricisi ve en önemlisi sayılabilir. (Kleinke,1986) Örneğin, gözlerinizi göremediğimiz, güneş gözlüğü takmış biriyle ya da göz temasından sürekli olarak kaçınan biriyle etkileşime geçmenin ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliriz.

Bakışlar etkileşimi düzenler. Konuşmaya başlamak için göz teması kurmak, konuşma için iyi bir başlangıçtır. (Argyle,1971; Cary,1978)

Bakışlar denetimi sağlar. İnsanlar ikna edici olmak istediklerinde daha uzun süre bakarlar. (Kleinke, 1986) Yapılan bir araştırmada, kavşakta beklemekte olan sürücünün, köşede bekleyen biri kendine baktığında çok daha hızlı kalkış yaptığını bulgulanmıştır. (Ellsworth,Carlsmith,Henson, 1972)

Yüz İfadesi:

Yüz ifadesiyle ilgili yapılan araştırmalarda Ekman altı temel duygu saptamıştır. Bunlar; mutluluk, üzüntü, şaşma, korku, iğrenme, öfkedir. Diğer duyguların da bu temel duygulardan türediği savunulur. (Ekman,1982)

Ekmen ve arkadaşları altı temel duyguyu ifade eden fotoğrafları farklı ülkelere göstermiştir. Batı (Arjantin, Brezilya, Yunanistan, Almanya, ABD) , Asya (Japonya, Türkiye) , kabile (Yeni Gine) kültürlerinden gelen insanlar hem aynı hem de farklı kültürlerden insanların yüz ifadelerine altı temel duyguyu doğru biçimde tespit etmiştir.

Kraut ve Johnston gülümsemeyle ilgili bir araştırmada bulunmuştur. İnsanlar yalnız olduklarına oranla, bir başkasıyla konuşurken daha sık gülümsemektedirler. Bir bowling karşılaşmasında takım arkadaşlarının yanında olan birinin gülümseme oranı, yalnız olduğuna oranla oldukça fazladır.

Duruşlar – Jestler:

Sadece gözler ve yüz değil, aslında tüm vücut bir mesaj iletir. Farklı kültürlerde farklı jestler gösterilebilir. Bir araştırmada Afrikalı kabile şefinin elini sıkmak isteyen misyoner kızın hareketini, şef, kendisini yere yıkma girişimi olarak algılamış ve yorumlamıştır. (Argyle, 1975)

Ayrıca jestler, statünün de belirleyicisi olabilir. Yüksek statülü bireyler kol ve bacakları asimetrik, rahat bir duruş sergilerler. Düşük statülü bireylerse kolları vücuduna yakın, katı ve kapalı bir duruş sergilerler. (Henley,1977)

SÖZSÜZ DİL VE KONUŞMA TARZI

Dil aracılığı ile iletişimi gerçekleştirilen sadece söylenen değil, aynı zamanda nasıl söylenildiğidir. Sözsüz dil, konuşmanın dilsel olmayan bileşenleridir. (homurtu, vurgu, duraklama, prozodik özellikler vb…)

Prozodik özellik: Temel duygulara dair önemli işaretlerdir. Örneğin; düşük ses perdesi hüzün ve sıkıntı ortaya çıkarırken, yüksek ses perdesinin öfke, korku ya da şaşkınlık ortaya çıkarması gibi…(Frick, 1985)

Sözsüz dile ilişkin özelliklere ek olarak, iletimizi farklı aksanlarda farklı dil değişkelerinde ve birden fazla dili aynı anda kullanarak da dile getirebiliriz. Bunlar KONUŞMA TARZI farklılıklarımızın göstergeleridir. Sosyal psikoloji konuşmanın içeriğinden çok bu konuşma tarzı ile ilgilenir.

KONUŞMADAKİ SOSYAL İŞARETLER

*İnsanların genelde belli konuşma tarzları vardır ve mevcut iletişim bağlamında nasıl konuşacaklarını bu konuşma tarzlarına göre otomatik ya da bilinçli olarak belirlerler.(Cyline, Eliot)
*Brown ve Fraser tarafından konuşma tarzını etkileyecek iki farklı bileşen belirlenmiştir.
-Konuşmanın gerçekleştiği sahne -Katılımcılar
Duruma ilişkin nesnel sınıflamayı, farklı insanlar aynı biçimde tanımlayamazlar. Birine resmi bağlam olarak görülen durum, bir başkası tarafından gayri resmi algılanabilir. Konuşma tarzını etkileyen şey duruma ilişkin öznel algılarımızdır.
*Furnham ise mevcut durumun gerektirdiği konuşma tarzını kullanmadığımızı, tercih edilen konuşma tarzına uygun durumlar aradığımızı iddia eder.
*Konuşma tarzındaki duruma bağlı değişimler, konuşma tarzının kendi başına duruma ilişkin bir şey anlatabileceğini gösterir. Yani konuşma sosyal işaretler içerir. (Scherer & Giles, 1979)
*Sosyal işaretler (grup üyeliği, etnik kimlik, cinsiyet, yaş) genelde fark edilebilir ve grup üyeliğinin göstergeleri olarak iş görür. Bu sosyal işaretleri içeren konuşma tarzı dinleyicinin, konuşmacının temsil ettiği gruba ilişkin tutumunu belirler.

Örtük Eşleştirme Tekniği (Hodgson, Gardner)

İnsanların sadece konuşmalarına bakarak onlara karşı tutum geliştirmelerini ele alır. Söz konusu metot sözsüz dil, prozodi ve içerik bakımından özdeş fakat sadece konuşma tarzı açısından farklı kısa konuşma parçalarının katılımcılarca değerlendirilmesine dayanır. Konuşma genelde statü ve dayanışma değişkenleri olarak iki temel grupta değerlendirilmiştir.

Örtük eşleştirme tekniği konuşmacının, standart ya da standart olmayan dil değişkelerine dair sosyal değerlendirmesini ele almak üzere geniş bir kültürel bağlamda ele alınmıştır. Burada kullanılan standart dil, yüksek ekonomik statü ve gücü temsil eder. Standart olmayan dil ise bölgesel ve kentsel aksanlar ve azınlık dilleridir. Araştırmalar statü boyutunda standart dil değişkelerinin değerlendirildiğini ortaya koyar
Bu araştırma bize konuşma tarzımızın, başkalarının bizi değerlendirme tarzını nasıl etkileyeceğini göstermektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İletişim: İletişimin Tanımı ve İletişim Türleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Klinik Psikolog,yetişkin,çift,ergen Ve Cinsel Terapist-Hipnoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ'nün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İletişim: İletişimin Tanımı ve İletişim Türleri' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Azınlık ve Çoğunluk Aralık 2013
► Önyargı ve Ayrımcılık Ağustos 2013
► Stres Ağustos 2013
► Vajinismus Temmuz 2013
► Kimlik ve Benlik Temmuz 2013
► Dil ve Dil Oluşumu Mayıs 2013
► Anne Baba Tutumları Nisan 2013
► Panik Atak Şubat 2013
► Saldırganlık Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:01
Top