2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uyku ve Beslenme (Beslenme Uykuyu Nasıl Etkiler)
MAKALE #4112 © Yazan Uzm.Dyt.Merve TIĞLI | Yayın Aralık 2009 | 9,058 Okuyucu
Beslenme uykuyu nasıl etkiler?

Yakından dikkat etmeniz gereken tek şey var! Bir çoğumuz bazı günler ve geceler yeterince uyumadığımızı düşünürüz. İş, aile ve diğer zorunluluklarımızın arasında, başımızı yastığa vurduğumuz zaman bir türlü dinlenememek şaşırtıcı değildir
Uykumuzu etkileyen , besinler ve içeceklerin de dahil olduğu bir çok faktör vardır. Metabolizmanın çalışması gıda alımına bağlı olduğu gibi, sağlık açısından önemli bir yeri olan uykunun da alınan gıdaların niteliğiyle ilişkisi var. Bazı gıdaların uyuma sürecini kolaylaştırdığına bazılarının ise zorlaştırdığına dair görüşler bulunmakta. Kan basıncını ve nabzı düşüren kimi gıdalar metabolizmayı da yavaşlatarak uykuya yardımcı olabilirken , bazıları ise metabolizma ve beyin aktivitesini artırarak uykuyu zorlaştırabiliyor.

Tükettiğiniz besinlerin türü ve tükettiğiniz zaman uyku alışkanlıklarınızı etkileyebilir. Fazla yenilen bir yemeğin ardındaki dolu bir mide kadar, saatlarce aç kalmış boş bir mide de uykuyu olumsuz etkileyebiliyor. Dolayısıyla son öğün ile yatağa girme arasında belirli bir sürenin geçmesinde fayda var.

Bazen yatmadan önce belki de midemizdeki gurultudan kurtulmak için yediğimiz ufacık besinler açlığımızı giderir ve rahat uyumamızı engellemez, ancak gece geç saatlerde ve büyük porsiyonlarda yemeyi alışkanlık haline getirdiyseniz uyku eziyet haline gelebilir.
Az miktarlarda tüketildiğinde rahat uyumanızı sağlayacak besinlerin yanında bir de uykuya dalmakta zorlanmanızı sağlayacak bazı besinler ve içecekler vardır. Kafeinli ve alkollü içecekler bunlara en güzel örnektir. Kafeinli ve alkollü içeceklerin yatmadan en az 4-6 saat önce tüketiminin tamamlanmış olması gerekir ki rahatça uyuyabilin ve kuzuları saymak zorunda kalmayın

Örneğin alkollü içecekler önce sizi bi parça rahatlatır ve hemen uykuya dalmanızı sağlar fakat uykunuzda rahatsız olmanıza neden olur.

Rahat uyumak için sıcak süt, su veya kafeinsiz çay gibi içeceklere bağlı kalmalısınız.

Bazı besinler diğerlerine göre daha rahat uyumanızı sağlar. Uyku düzenleyici bir madde olan triptofan’ın yorgunluğa neden olarak uyumanıza yardımcı olduğu not edilmiştir. Vücudun seratonin üretmekte kullandığı bu madde beynin sinir trafiğini yavaşlatan bir nörotransmitterdir. Doğal triptofan içeren besinlere güzel bir örnek süttür. Ayrıca yoğurt, peynir gibi diğer süt ürünleri, ton balığı, kümes hayvanları, fasulye, tam tahıllı ürünler, ayçekirdeği,fıstık ezmesi , muz ve pirinç de triptofan içeren besinlerdir.
Süt: İyi bir triptofan kaynağı olan sütteki kalsiyumun ve süt proteinin de vücut üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır. Ilık süt ve 1 tatlı kaşığı kadar fıstık ezmesi rahat bir uykuya dalmanızı sağlar.

Yoğurt, ayran: Düşük yağlı bir yoğurt veya ayranda yine sütte olduğu gibi içerdiği triptofan ve kalsiyum sayesinde aralıksız bir uyku çekmeniz için birebirdir.

Kafeinsiz çaylar: Sabah çok erken kalkacaksınız, erkenden uyumak zorundasınz ama akşam yediğiniz o ağır yemekten sonra uyumakta zorlanıyor musunuz? Bu durumda istikamet doğru bitki çayları. Özellikle papatya, ve ıhlamur çayları size huzurlu bir uyku verecektir.

Muz: Zengin triptofan, magnezyum ve potasyum içeriğiyle muz, kaslarınızı gevşetip sizi rahatlatıp derin bir uykuya dalmanızı sağlarken,uyku kalitenizi de artırır. Muzun uyku verici özelliği, beyindeki nörotransmiterler üzerideki etkisine bağlı olabilir.

Yulaf ezmesi: Çok miktarda tüketildiğinde yüksek lif içeriğiyle barsaklarınızı olumsuz etkileyebilecek yulaf ezmesi nin 3 kaşığını yarım bardak düşük yağlı sütle Sütle hazırlayıp üzerine bir de tarçınla karıştırırsanız değmeyin uykunuzun keyfine.

Tahıllı ekmek ve Kümes Hayvanları: Yorucu bir iş günün ardından akşam yemeğinde, serotonin salınması için, iki dilim tahıllı ekmek (kompleks karbonhidrat içerir) arasına koyacağınız bir parça ızgara veya haşlanmış hindi veya tavuk eti, hele bir de yanında ayran olursa erken uykunun habercisi olur.

Pirinç: Alşam yemeğinde az yağ ile pişirilmiş pirinç pilavı ve yoğurt uyku için etkili olabilir..

Hafif beslenmek ve yatağınızın rahat olmasının sonucundaki güzel uykunun günün stresini üzerinizden atmasına izin verin. Herkese iyi uykular..

Dyt. Merve TIĞLI






Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Uyku ve Beslenme (Beslenme Uykuyu Nasıl Etkiler)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve TIĞLI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve TIĞLI
Ankara
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın Makaleleri
► Uyku ve Beslenme Dyt.Gözde AĞCA
► Uyku ve Beslenme Dyt.Cansu KOLUKIRIK
► Uyku Bozuklukları ve Beslenme Dyt.Nursena AKKAYA
► Uyku Apnesi ve Beslenme Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Uyku ve Beslenme (Beslenme Uykuyu Nasıl Etkiler)' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dondurma Mart 2016
► Kışın Kilo Almayın Aralık 2014
► Harika Besin:Kinoa Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:45
Top