2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik Takibinde Tarama Testi Seçimi - Riskli Gebelik - Gebelikte Cinsel İlişki - Vaginal Ultrasonografi
MAKALE #4146 © Yazan Op.Dr.Bülent ATASEVER | Yayın Aralık 2009 | 9,899 Okuyucu
Gebeliğin erken döneminde vaginal ultrasonografinin bir mahsuru var mıdır?

Hastalar arasındaki yaygın ama yanlış inanışlardan biriside gebeliğin erken döneminde yapılan vajinal ultrasonun zararlı olduğu görüşüdür. Malesef bu görüşü bazı meslektaşlarımızda hastalarıyla olan görüşmelerinde dile getiriyorlar. Ancak kesinlikle bu yöntemin gebelik üzerine olumsuz bir etkisi yoktur. Sadece yapılan çalışmalar neticesinde bebeğin kalp sesini dinletmek için kullanılan dopler ultrasonun ısıtıcı etkisi olduğu bilinmektedir belki bu dopler yöntemi sakıncalı olabilir. Ancak görüntüleme için yapılan vajinal ultrasonun görüntü kalitesi, bebek kalp atışlarını erken dönemde görme imkanı sağladığı ve erken gebelik döneminde olabilecek olumsuz durumları(dış gebelik, boş gebelik ...vs) daha erken tanıyıp önlem almamıza olanak sağlar. Sonuç olarak ultrason biz kadın doğum hekimlerinin eli ayağıdır. Size daha çok yardımcı olmak için bu yöntemi doktorunuz öneriyorsa rahatlıkla kabul etmenizi tavsiye ederim. Son 30 yıl içerisinde kadın doğum hekimliğinde ultrason teknolojisi ve yardımcı üreme tekniklerinde çok büyük değişim ve gelişmeler olmuştur. Bu bağlamda özellikle ultrasonografi her kadın doğum hekiminin vazgeçemediği bir tetkik yöntemi olmuştur.

Gebelik takibinde tarama testlerinin hangisi seçilmeli veya kaç tanesini yapmalıyız?

Gebelik takibinde yapılması tavsiye edilen tek bir tarama testi yoktur. Ancak takip olduğunuz merkezin durumuna göre 11-14 haftalar arasında yapılan ikili test veya 16-20. haftalar arasında yapılan üçlü testten birinin yapılması bu gün için kabul görmüş takip yöntemidir. Bu yöntemlerden birinin yapılması gebelik takibi için yeterli olabilmektedir. Tarama testlerinden ikili test hem erken dönemde yapılması hem de down sendromunu yakalama açısından daha duyarlı olduğu için imkan varsa öncelikle bu testtin yapılamasını tavsiye ediyoruz. Şayet hasta bu test yapım haftasını kaçırmışsa veya sosyal sebeplerle gelemediğinde 16-20. gebelik haftasında üçlü test yapılması uygun olacaktır.Üçlü test down sendromunu yakalamada duyarlılığı ikili testin altındadır ancak bu test esnasında bakılan AFP hormonu bebekte bel açıklığı riski hakkında da bilgi vermektedir. Bu bel açıklığı riskini saptamada bu gün için bu testtin yapılması yerine 17-18. gebelik haftasında bebeğin omurilik kanalı ve kafaiçi yapılarının değerlendirilmesi daha uygun ve duyarlı yöntem olarak kabl edilir. Tarama testleri bebekte kesin olarak down sendromu varlığını göstermez sadece oransal olarak yüksek riskte mi yani bu gebelikten endişe edelim mi etmeyelim mi sorusunu yanıtlar. Şayet yüksek risk çıktığında daha ileri ve girişimsel tanı yöntemleri(amniyosentez, kordosentez) kullanılmalıdır. Bebeklerde olan anomaliler tabiki sadece down sendromundan iabaret değildir,diğer anomalilerin taraması için tüm gebelere 22-24. gebelik haftasında detaylı ultrasonografi yapılması önerilmelidir.

Riskli gebelik ne demektir?

Riskli gebelik takibi yakın önem azreden normal bir gebeliğe göre sorun gelişme ihtimali yüksek gebelikler demektir. Bu gebeliklerden ensık karşılaştığımız durumlar, gebelik şekeri,gebelik tansiyonu, gebelik zehirlenmesi, daha önceden gebelik kaybı öyküsü olanlar, daha önceden genetik geçişli hastalığa sahip çocuğu olan gebeler, ileri yaş gebelikleri( 35 yaş ve üstü gebelikler)dir. Bu gebeliklerin takibi daha önem arzeder ve bu konuda deneyimli kadın doğum hekimlerince takibi gerekir.

Gebelikte cinsel ilişki serbest midir?

Gebelikte cinsel ilişki serbesttir.Yapılan çalışmalar göstermiştirki ilişki esnasında oluşan rahim kasılmalarının düşüğe sebep olmayacağı kanısına varılmıştır. Ancak gebelikte düşük riski varsa, tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü varsa, tedavi gebeliğiyse en azından ilk 3 ay ilişiki olmaması önerilir.Benzer şekilde erken doğum öyküsü olanlar veya gebelikte erken doğum riski olanlar ilişkiye girmemelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik Takibinde Tarama Testi Seçimi - Riskli Gebelik - Gebelikte Cinsel İlişki - Vaginal Ultrasonografi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bülent ATASEVER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bülent ATASEVER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bülent ATASEVER Fotoğraf
Op.Dr.Bülent ATASEVER
Bolu
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bülent ATASEVER'in Makaleleri
► Kanda Yapılan Gebelik Testi  Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Gebelik ve Troid , Gebelikte İyod Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Gebelikte Diyabet (Gebelik Şekeri) Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► Gebelik Öncesi Dönem ve Gebelik Takipleri Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Gebelik Takibinde Tarama Testi Seçimi - Riskli Gebelik - Gebelikte Cinsel İlişki - Vaginal Ultrasonografi' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:18
Top