2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflama Yarışı
MAKALE #4165 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Aralık 2009 | 4,416 Okuyucu
Zayıflıyoruz.

İnceliyoruz.

Zayıflama gitgide bir yarış haline dönüştü. Sistemsel farklılıklar bulunmakla birlikte tüm zayıflama yöntemleri aynı şeyi vadediyor. Hızlı ve kısa sürede zayıflama.
Problemde burada ortaya çıkıyor. Hızlı ve kısa sürede. Peki bu nasıl gerçekleşiyor? Çok kilolu kişiler, obezite safhasına gelmiş kişiler, kilolu kişiler ve kilosu normal olduğu halde kendini kilolu zanneden kişiler. Öncelikle gerçekten kilolu ve kilo vermesi gereken kişilerden bahsetmek gerekiyor. Hem sağlıkta ortaya çıkan problemler hem de görünüş itibari ile bu kişiler problem yaşadıklarından bu tür programlara başvurmakta haklılar, ancak basından da takip ettiğimiz üzere aşırı kiloları olan bu kişiler daha güzel görünmek için çabucak kilo verme yoluna gidiyorlar. Ve işin ticari boyutunu daha ön planda tutan sektörel firmalar ise kişinin ne sağlığını ne de psikolojisini düşünüyor. Böylelikle zayıflama arzusunda olan kişi çeşitli tekniklerle kandırılıyor. Çünkü zaten o insanlar zayıflamak için herşeyi yapmaya razılar. Dolayısıyla ticari anlamda kar elde ediliyor, bir nevi insanlar kandırılıyor.

Bir diğer yandan, sadece kendilerine kilolu gözüken bireyler. Yani aslında kilolu olmadıkları halde mevcut kilolarından memnun olmayıp sürekli zayıflama yarışı içinde olanlar. Bu çok farklı bir boyut ancak bu kişilerin mutlaka psikolojik destek almaları gerekmektedir. Basın ve yayın organlarının da zapzayıf olmayı destekleyecek nitelikte reklamlardan kaçınmaları gerekiyor.

İnsanlar Ölüyor!

İnsanlar zayıflamak uğruna ölüyor.


Birçok yöntem deneniyor; zayıflama terapileri, zayıflama kampları, sadece belirli besinleri tüketerek yapılan rejimler vs vs…
Öncelikle bu merkezlerdeki çalışanların ve kurum sahiplerinin şunun bilincinde olmaları gerekir ki; normal kilodaki bir insanla, kilolu bir insanın bünyesi bir değildir. Yani kalp atışları, nabız oranları ve diğer yaşamsal organların işleyişi farklı. Bu kurumlarda zayıflamak isteyen insanlar için mutlaka fiziki muayeneleri yapacak ve acil bir durumda müdahale edecek birden fazla doktor ve kişiye psikolojik destek sağlayacak bir ruh sağlığı uzmanının bulunması gerekiyor. Zayıflama arzusunda olan kişilerin de bunun bilincinde olmaları ve haklarını aramaları gerekiyor.

Görünüş Meselesi

Her zaman üzerinde durduğumuz gibi, toplum olarak insanları dış görünüşü ile değerlendirmememiz gerekiyor. Zayıf, kilolu, güzel, çirkin gibi yargılamalarda bulunup insanların gururlarını zedeleyecek söz ve davranışlarda bulunmamalıyız. Herkes zayıf olamaz belki, ama gerekli çabayla; düzenli beslenme ve spor ile sağlıklı bir yaşam sağlanabilir.




ANAHTAR KELİMELER

REJİM.KILO VERME AMACLI UYGULANAN BESIN SINIRLANDIRILMASI

YASAMSAL ORGANLAR.VUCUDUN ISLEYISINI VE YASAMI DEVAM ETTIRMEYI SAGLAYAN ONCELIKLE KALP VE KALBE BAGLI DIGER ORGANLAR

ZAYIFLAMA TERAPISI
ZAYIFLAMA AMACLI UYGULANAN CESITLI REJIM KURLERI


ONEMLI UYARILAR

BİLİM adamları, zayıflamak ve bronz bir cilde sahip olmak için alınan hapların sağlık için tehdit oluşturabileceği uyarısında bulundu. Anti-aging benzeri güzellik haplarının kalp, mide ve bağırsakta sorunlar yaratabileceğini belirten uzmanlar, bu tür hapların dikkatli kullanılması gerektiğini söyledi. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, solaryumda ya da güzellik salonlarında vakit geçirmek istemeyen ve kahvaltının ardından aldıkları tek bir anti-aging, zayıflatıcı ya da bronzlaştırıcı hapla yetinmek isteyen kadınların sağlıkları tehlikede. Araştırmalara göre, ‘Barbie hapları’ olarak da bilinen ve mucize olarak nitelendirilen bu tür haplar, kalpte hasara yol açarken, kan basıncında problemlere de neden oluyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflama Yarışı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► Psikologun Zayıflama Tedavisindeki Yeri Psk.Banu AKMAN ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Zayıflama Yarışı' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:37
Top