2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özgüven : Kendine Güven(Me)
MAKALE #4178 © Yazan Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL | Yayın Aralık 2009 | 13,421 Okuyucu
İnsanın yaşadığı olaylar karşısında olumlu ve gerçekçi tavırlar sergilemesidir kendine güven.

Özgüveni eksik insanlar risk almaktan kaçınırlar çünkü başarısız olma düşüncesi ve ihtimali onları engeller. Çoğunlukla başarı beklentileri düşüktür. Kendilerini değersiz bulurlar ve bu yüzden kendilerine yapılan övgüleri ve iltifatları hak ettiklerine inanmazlar. Sürekli olarak etraftaki insanların onayına ihtiyaç duyarlar.
Özgüven sahibi insanlar eleştiriye açıktırlar, kendi yeteneklerine güvenirler; yaşamlarının kendi kontrollerinde olduğunu hissederler, hayata realist bakarlar; mantıklı olan tüm istek ve planlarının gerçekleşebileceğine inanırlar, bazıları gerçekleşmediğinde olumlu düşünmeye ve kendilerini kabullenmeye devam ederler.

Özgüven eksiltmek için gerekli 7 temel düşünce

1. Kendini etiketleme : “Ben safın tekiyim ve bu benim suçum.”
2. İltifatlara inanmama : “Cidden yakışmış mı bu etek bana? Bence beni şişman gösteriyor.”
3. Olumluları göz ardı edip olumsuzları görme eğilimi : “ Bütün sınav sonuçlarım 80 üstü geldi ama bundan 80 altında alırsam mahvolurum.”
4. Genelleme : “Her zaman beceriksizim her şeyi elime yüzüme bulaştırırım.”
5. –meli/-malı’ lara gereğinden fazla takılma : “Herkes belli bir yaşa geldiğinde evlenmeli. Ben daha evlenmedim demek ki ben tercih edilmiyorum.”
6. Hislerin gerçekle karıştırılması : “Bugün kendimi son derece çirkin hissediyorum, demek ki çirkinim.”
7. Ya hep ya hiç : “32 saatlik kursun 2 dersini kaçırdım bi daha asla onları yakalayamam.Kursu bırakmalıyım”


Özgüveni yok etmek için sahip olunması gereken hissiyatlar

· Çocukluk ve gençlik yıllarımdaki anılardan kopamıyorum, etkilerinden kurtulamıyorum.Hala hayatımı yönetiyorlar.

Kendimize güvenimiz çocukluk yıllarında dış etkenlere açıktır, ama büyüdükçe farkındalığımız artar ve bu etki azalır. Böylece nelerin hayatımıza yön vermesine izin vereceğimizi biz belirleriz. Geçmişte yaşananlara karşı çaresiz değiliz.

· Hayatımdaki tüm önemli insanlara kendimi sevdirmeliyim, kabul ettirmeliyim ve onaylarını almalıyım.

Kendine özgü olmak, prensip sahibi olmak, her zaman aynı olaylara karşı aynı tutumu sergilemek(tahmin edilebilirlik) etik sahibi olmak , herkesce saygı duyulan özelliktir. Onay almak ya da sevilmek adına bu özelliklerden vazgeçme , kişiye saygı duyulmasına engel olur ve dolayısıyla onay alma da sevilme de hayal olur.

· Hayatımın her alanında başarılı, yeterli ve çok becerikli olmalıyım.

Başarı tatmin edici , baş döndürücü herkesçe istenen bir şey de olsa, sizi insan olarak daha değerli kılmaz. Kendinize başarısız olmak için izin verin.

Özgüven nerde nezaman oluşur ?

Özgüven oluşumunu etkileyen birçok faktör vardır. Özellikle çocukluk döneminde anne-babanın tutumu, çocukların kendileri ile ilgili duyguları açısından çok önemlidir.Özgüven eksikliğinin yetenek eksikliğiyle ilgisi olmadığı gibi , kendine güvenmenin de çok yetenekli olmakla ilgisi yoktur. Özgüven eksikliği çevremiz, özellikle arkadaşlarımız ve ailemiz tarafından bize öğretilen gerçek dışı standartlara beklentilere çok fazla odaklanmaktan kaynaklanır. Bu standartlar içine girmeye ve bu beklentilere uygun davranmaya çalışmaktan…

Özgüveni tavana taşımak için 5 temel öneri

1. Kendinizi etiketlemeyin : Kendinizi olumsuz sıfatlarla etiketlemekten kaçının, sözcükler insan üzerinde çok etkilidir. Taşımadığınız kötü bir özelliği taşıdığınızı söylediğinizde bir müddet sonra belirtilerini gerçekten görmeye başlarsınız. Kendinize gerçekle bağdaşan iyi sıfatlar yakıştırın.
2. Özeleştiri yapın : Kendinizi özgürce değerlendirmeyi öğrenin. Böylece eğitilebilir, değiştirilebilir yanlarınızı tanımış , güçlü yanlarınızında hakkını vermiş olacaksınız.
3. Güçlü yanlarınızı ön plana çıkarın : Sonuca takılmadan denediğiniz her şey için kendinizi kutlayın, çabalarınızı önemseyin ve değer verin.Sizin olan bir şeye önce siz değer vermelisiniz, sonra çevreden takdirler yağacaktır.
4. Risk alın, unutmayın “büyük risk büyük kazançtır” : Yeniliklere açık olun. Yeni deneyimlere yeni kazançlar ,fırsatlar olarak bakın.
5. Aynanın karşısına geçin ve konuşun : Kendinizle ilgili olumsuz düşünceler beyninize hücum etmeye başladığında , aynanın karşısına geçin gözlerinizin ta içine bakın ve “dur” deyin. Ve daha mantıklı varsayımları düşünmeye başlayın. her şeyi mükemmel yapamayacağınızı önemli olanın yapmaya çalışmak, elinden gelenin en iyisi için çabalamak olduğunu kendinize hatırlatın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özgüven : Kendine Güven(Me)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hümeyra ERGÜL Fotoğraf
Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi30 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hümeyra ERGÜL'ün Yazıları
► Kendine Güven! Psk.Mert ÖZAYDIN
► Kendine Güven Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Özümüze Güven: Özgüven Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► İlişkilerde Güven Duygusu - Yeniden Güven Kazanmak Mümkün mü? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Özgüven : Kendine Güven(Me)' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşırı Koruyucu Ebeveyn Aralık 2014
► Yas Tutma ve Kayıp Süreci Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:54
Top