2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şarap-Ceviz ve Beyin Sağlığı
MAKALE #4195 © Yazan Prof.Dr.Kadir KOTİL | Yayın Ocak 2010 | 16,569 Okuyucu
Şarap –Ceviz ve beyin sağlığı

Ceviz, tanrının beyin için yaratığı mükemmel benzerliği ile yön veren müthiş bir yemiş. Ama kırmızı şarapla yendiğinde nasıl mükemmel bir beyin sağlığı elde edilir? buna göz atalım.

Beyinde lipidler yaygın olarak bulumakta ve hücre siklusunda kullanılmaktadır , eksikliğinde ise ciddi hasarlar meydana gelmektedir. Lipidler myelin kılıf ve hücre yapısında yer almaktadırlar. Kolesterol, serebrozidler, sfingomiyeinler metabolizması yavaş iken, fosfadilkolin ve fosfadilinozitolun döngüsü çok hızlıdır. Bu nedenle bu lipidlere siddetle günlük besinde yer alması gerekir bu maddede cevizde yoğun olarak bulunmaktadır ve tanrıda zaten cevizi beyin gibi yaratarak bunu beyin hastalığında "yemeniz gerekir" mesajini indirekt olarak vermektedir.

Beyindeki kolesterolun % 70’ i miyelinde yerleştiği ve bununda endojen sentezlendiği bilinmektedir. Peki kötü kolesterol olarak bilinene LDL kolesterolun beyine girmekte veya beyin içine nüfus olabilmekte midir ?

Hayır
, beynin içine girmemekte ama beyin damarlarına girmekte ve beyin damarlarına zarar vererek damar yaşlanmasına ve ya tıkanıklığına yol açarak beyin felçi dediğimiz "İNME" ye neden olabilmektedir. Bu anlamda beyaz şarapta olmayan ama kırmızı şarapta bulunan endotel koruyucu faktörlerin yanı sıra LDL kolesterolun düşürdüğü bilim dunyası tarafından kabül edilmiştir.

Kolesterolü iyice düşürmek beyin sağlığı içinde zararlıdır çünkü yeni yapımın yanında sex steroidleri sentezi de azalmakta ve bu insanlar (LDL si düşük ) emosyonel labilite dediğimiz çıldırma noktasına gelmektedirler ve intihar bile etmektedirler.
Dolaşımdaki kolesterol düzeyi ile beyin hastalıkları arasında ciddi bağlantı olduğunu bilebildiğimize göre o halde çoğu bizim sağlığımıza iyi gelmektedir bunu korumak için en ideal yolun açılış kapısını yine kırmızı şarap ve ceviz yapmaktadır
Her gün ne kadar ?
Her akam aç karına bir kadeh şarap ve 100 gr taze ceviz doğru enzimatik faaliyeti yerine getirecektir.
Burada tekrar etmek gerekirse kırmızı şarap " KANI ", beyni de " CEVİZ " tarafından temsil edilmektedir. (kendi görüşüm)…
Kırmızı şarap yerine acaba mor üzüm suyu sıyah üzüm suyu da içilebilir mi sorusunu sorabilirsiniz ama benzer etki için 3 kat daha fazla tüketilmesi gerektiğinden kalori hesabına dikkat edilmelidir
Kırmızı şarabı diğer alkollü iceceklerden ayıran kimyasal özelliği polifenollerin varlığıdır. . Bu bitki pigmentlerinin (boya maddesi) antioksidan özelliği var. LDL'ler (düşük-yoğgunlukta lipoproteinler) vucudun her yerinde mevcut olan oksidan maddelerle tepkimeye girerek, damarları tıkayan plakların oluşmasına sebep olurlar. Yeni arastırmada, Cambridge Howard Foundation'dan Alan N. Howard ve meslektaşları, değişik alkollu ickilerin LDL oksidasyonuna etkisini incelediler. Polifenoller bu sorunu ortadan kaldırdığı söylenmektedir.
Yukarıdaki bilgilere ek olarak, kırmızı şarap sağlıklı olduğu kadar içerisinde ister istemez alkol içermekte ve buda dikkatli kullanılmadığı sürece vücutta bazı özellikle karaciğerde sorunlara yol açabilir hepimizin bildiği üzere. Fakat kırmızı şarapta bulunan resveratrolü hap olarakta kullanabiliriz. Resveratrol kırmızı üzümün extresinden elde edilen kansere karşı vücut direncini koruyan çok önemli bir maddedir. Buda beyin kanseri önelemde bu maddenin yeri adı altında ir çalışma başlatılacağını duydum ama şuan için böyle bir bilgi yok fakat, antioksidan etkisiyle kansere karşı koruyucu etkisi kesindir.

Journal of Clinical Nutrition adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma raporuna göre, cevizde damar yaşlanmasına veya sertliğine karşı koruyucu olan doymamış yağ asitleri bulunuyor. Ceviz gerçekten kolesterol değerlerini yerine oturtuyor
60 yaş civarında kolesterol oranı çok yüksek olan 5 erkek ve 13 menopoz geçirmiş kadın üzerinde deney yapan California Üniversitesi Davis Tıp Okulu araştırmacıları, 5 buçuk ay içinde deneklerin toplam kolesterol oranı ile kötü kolesterol oranlarının düştüğünü gözlediler. Uzmanlar, ceviz diyeti yapacak kişilerin, katı yağ içeren yiyeceklerden de uzak durmalarını tavsiye ediyorlar.
Yapılan başka bir araştırmada da, her gün bir avuç dolusu ceviz yemenin sadece beyine değil diğer kan damarı içeren yerlerde , mesela kalp hastaları için de yarar getirdiği öne sürüldü. Yapılan çalışmalarda, haftada toplam iki üç avuç ceviz yiyenlerin kalp krizi geçirme riskinin yemeyenlere göre yüzde 50 daha az olduğu görüldü. Cevizde bulunan E vitamini hücre onarıcıdır.
Kolesterol yüksekliğinde ise demans tiplerini yanı bunama hastalığını tetiklemektedirler . pekala bu dengeyi nasıl sağlamalıyız ? bunu yolu yine ceviz ve şaraptan geçmektedir. İnsaın hayat yolculuğu çok farklıdır bu farklılıkları bir tarafta tutarsak beynin kaliteli yaşaması için bunu yapmak çok zor değil.
Bilinmesi gererken bir konuda doymamış yağların beyindeki kolesterol değerini artırırken, doymuş yağların (ki bunlar tereyağı gibi katı yağlardır) ise tam tersi etki yaratığı ortaya konmuştur.
Nieman pick hastalığı gibi hastalıkların da beyindeki kolesterol taşıyan mekanizmaların bozulması sonucu olduğu bilinmekte ve bu hastaların ciddi kolesterol enzim yolu bozuk olduğu bilinmektedir.
Cevizdeki JUGON maddesi kanı temizlemekte ve kanın akışkanlığını artırmakta ve felci azaltmakta veya aspirin gibi etki göstermekte , ayrıca gumuş (Ag)elementinin içermesi sayesinde de çocuklarda beynin gelişimi yaşlılarda onarım işini yapmaktadırlar.
Ayrıca A,B komplex, C ve E vitaminlerini içermektedir.
Beyinde kolesterol sentezi her bireyde yaşlanmayla birlikte azalmaktadır bu nedenle hem gelişim hem de yaşlanma süresince en az 100 gr ceviz her gün tüketilmelidir.
İlaveten beyinde ki yağ asitelri glikoz kullanılarak sentez edilmektedir ve glikoz beynin tek yakıtıtdır bu nedenle de kırmızı şaraptaski früktoz da bu anlamda karşımıza çıkmaktadır.
Fosofolipid v sfingolipid ekskikliğinde multipl skelroz denen hastalıklarda bizi yakalamaktadırlar.
Filozof Eflatun’un “az içilen şarap ilaç gibidir, yaşlıları gençleştiri hastaları iyileştirir” söz dayanağı ile Eski Yunan toplumlarında sağlıklı kalmanın ve onu devam ettirmenin iksiri kabul edilmiştir şarap. Şifa niyetine ölçüsünde içilmeli ve kendimize zarar vermemeliyiz Günümüzde de şarabın içerdiği bioflovnoid maddesinin kalbi koruduğu inancı gerçekliğini koruyor. Ama bilinmelidir ki u damarların üzerineolan etkisi aynen beyin damarlarında da olmaktadır.
Şarap pıhtı üretimi azaltıp kan dolaşımını güçlendiriyor, damarlarımızdaki kan akış hızını yükseltiyor. Bunun anlamı özellikle uzun süren uçak seyahatlarında mutlaka bu konuyu düşüüünmeli ve ona göre şarap tüketimini ön plana almalıyız. Kolesterolde de önemli, HDL yani iyi huylu kolesterolü yükselterek LDL yani kötü huylu kolesterol seviyelerini düşürüyor. Kolesterolü okside ederek damar sertliği oluşmasını önlüyor ve ilginç olan; çok eskiden de bunlar biliniyordu. Binlerce yıl önceki kültürlerde şarabın gençlik iksiri kabul edilmesi tecrübelerle oluşmuşsa da beslenme şeklinde Akdeniz mutfağı ve içki kültüründe de şarap tercihinin ve uzun ömürlü olmanın kanıtlanmışlığı sevindirici değil midir?Sadece akşam değil, öğle yemelerinde ayran içiyorsanız bir şey demem ama kola içiyorsanız mutlaka kırmızı şarap ile keyiflendirebilirsiniz…


ÖZETLE, beyni mutlu etmek kendinizi mutlu etmek demektir.
BEYNINIZIN KULLANIM KILAVUZUNU HER AY OKUYUN (bu makaleyi veya benzerlerini)
Doç.Dr.Kadir KOTİL
Beyin cerrahı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şarap-Ceviz ve Beyin Sağlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Kadir KOTİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Kadir KOTİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadir KOTİL Fotoğraf
Prof.Dr.Kadir KOTİL
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Kadir KOTİL'in Makaleleri
► Kırmızı Şarap ve Dolaşım Sistemi Prof.Dr.Muammer KARADENİZ
► Sağ Beyin ve Sol Beyin. Ne Anlama Geliyor? PDF Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Beyin Hipertansiyonu ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Beyin Kanamaları Dr.Kenan KIBICI
► Beyin Kanamaları Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Beyin Ödemi Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Beyin Tümörleri Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Şarap-Ceviz ve Beyin Sağlığı' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurilik Tümörleri Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:59
Top