2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Havalar Kapalıyken İştahın Açılması
MAKALE #4198 © Yazan Dyt.Yeşim İŞGÜZAR | Yayın Ocak 2010 | 9,569 Okuyucu
Havalar soğukluğunu belli etmeye başladı bile, kışın en çetin aylarında seyrediyoruz şu günlerde. Genel olarak hiçbirimiz kapalı ve basık havalarda depresyona meyilli oluruz, kendimiz iyi hissetmeyiz ve iyi hissetmek için çeşitli yöntemlere başvururuz .Bu yöntemlerden kilo kontrolümüz için en büyük riski teşkil eden durum kendimizi ‘yemeğe verme’ durumudur. Neden mi?

Gözün ışığa duyarlı retina tabakası, güneş ışığını beyindeki epifiz bezine ileterek beyindeki melatonin hormon seviyesini düşürmektedir.Melatonin salgısının beyinde artması ise uyuşukluk, uyku ve iştah açılması gibi fizİksel psikolojik etkilere sebep olmaktadır. Epifiz bezi de melatonin salgısını karanlıkta arttırdığı için kapalı ve basık havalarda depresif ruh halimiz pozitif ivme kazanmaktadır.

Depresyon durumu ya da depresif ruh hali insanı hayatta çeşitli şekillerde olumsuz olarak etkilemektedir. Bunların başında karamsarlık, insan ilişkilerinin bozulması, yalnız kalma ihtiyacı, sürekli uyku hali, sosyal hayattan kopma, toplumdan uzaklaşma ve en önemlisi beslenme düzeninin bozulmasıdır.

Depresyon ve beslenme düzeniyle ilgisi olduğu düşünülen bir diğer kimyasal madde de seratonindir. Serotonin adlı kimyasal madde çikolatada yoğun olarak bulunduğundan bu durumlarda çikolataya eğilim aşırı derecelerde artmaktadır.
Depresif durumlarda beslenme düzeninin bozulması otomatik olarak sinir sistemini ve tabiî ki bağlantılı olarak zihinsel ve fiziksel işlevleri etkilemektedir. Beyindeki sinir ietiminden sorumlu nörotransmitter maddeler yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda yeteri kadar vücutta dağılım gösterememektedirler. Bu sebeplerden dolayı özellikle kış aylarında yüzünü daha çok gösteren depresyon durumlarında kilo kontrolümüzü sağlayabilmek için birtakım noktalara dikkat etmek gerekmektedir.
- Öncelikli vurgulanması gereken şeker tüketimine eğilimi olabildiğince aza indirmektir. Çünkü rafine edilmiş şeker ve yağ içeriği yüksek ürünler depresif ruh halini anlık geçirebilen ya da fayda sağlayan tabiri caize avutmalık ürünlerdir. Mutlaka kontrollü olarak tüketmek gerekmektedir. Yüksek miktarda şeker alımı insülin hormon salgısında dengesizliğe sebep olmakta ve vücudun karbonhidrat mekanizmasını bozmaktadır.
- Depresyona karşı önleyici faktör gösteren ve sinir sisteminin düzenlenmesinde büyük rol sahibi olan B vitaminlerini yeteri kadar almamız gerekmektedir. Bu ihtiyacı karşılamanın en sağlıklı yolu tam tahılları tercih etmektir.
- yüksek miktarda kafein alımıysa vücudun diüretik fonksiyonunu arttırmasının yanı sıra belirli bir süre zihni canlandırmayı takiben uyuşukluğa sebebiyet vermektedir.
- Beyaz undan olabildiğince kaçınmak, tam tahıl ürünleri ağırlıklı beslenmek gerekmektedir.
- Az ve sık beslenmeye yönelik günlük ana ve ara öğünlerin atlamadan beslenme planının devam etmesine özen gösterin.
- Günlük en az 8- 10 bardak su için. Bedensel ve zihinsel rahatlamayı sağlamak için vücuttan toksin atımında yeterli sıvı tüketmek önemlidir.
- Fitosterol, lif ve protein bakımından iyi bir kaynak olan aynı zamanda istah kontrolünde etkisi olan kurubaklagillerin beslenmenizde yer vermeye özen gösteriniz.
- Bu tip durumlarda alkolden uzak durmakta fayda vardır.
- Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.
- Egzersizi hiçbir zaman ihmal etmeyiniz; egzersiz sırasında beyin seratonin salınımını uyarmakta ve vücudun dingin halini sağlamakta fayda göstermektedir. Aynı zamanda depresif halimizden kurtulmaya da destek olacaktır.

Beslenme düzeninizi, kötü hava koşularının arkasına sığınarak bozmaktan vazgeçin, iyi bir beslenme programıyla vücuda nefes aldırırsanız, hiçbir durumda düzeninizin bozulmadığını, kendiliğinden vücudun tedbir aldığını göreceksiniz. Sağlıklı günler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Havalar Kapalıyken İştahın Açılması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yeşim İŞGÜZAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yeşim İŞGÜZAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yeşim İŞGÜZAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Havalar Kapalıyken İştahın Açılması' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gdo ve Gdo Kasım 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:55
Top