2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Kronik Konstipasyon (Kabızlık)
MAKALE #42 © Yazan Op.Dr.Emir İMANİ | Yayın Temmuz 2007 | 32,055 Okuyucu
ÇOCUKLARDA KRONİK KONSTİPASYON (KABIZLIK)

Çocuklar da defekasyon (kaka yapma ) güçlüğü sık karşılaşan bir durumdur,ve aileler için de endişe kaynağıdır. Gaita sıklığı,erken çocukluk da günde 4 defa dan,günde 1-2 defa ya progresif olarak azalır. Çocuklar 4 yaşına geldiklerin de çocukların % 98’i tuvalet eğitimi almış durumdadır.Konstipasyon tipik olarak,sıklığı azalmış barsak hareketleri iri gaita ve zor ya da ağrılı defekasyon şeklindedir.
Konstipasyonu olan çocukların % 90-95’inde sorun fonksyoneldir.Konstipasyonla ilgili bir aile öyküsü olabilir.Olgu-kontrol çalışmaların da,düşük lifli diet alımı ile ilgili konstipasyon arasın da bir bağlantı gösterilmiştir.Konstipasyonu olan bir çok çocuğun gelişimi normaldir;bazı çalışmalar da kabızlığı olan çocuklar da yüksek oranda davranış bozukluğu bildirilmiştir.Ancak bu durum başlatıcımı yoksa devam ettiricimi olduğu kesin değildir.
Kaka birikimi tetikliyen en önemli faktör,ağrılı defekasyon olup büyük bir kaka kitlenin çıkarılması,korku ve birikim kısır döngüsü oluşturur.
Konstipasyon tedavisi zor ve uzun süreli destek,açıklama,ve tıbbi tedavi gerektirebilir.Bu 1 yıl hatta birkaç yıl sürebilir. TANI KOYMAK

Ebeveynleri,defekasyon sıklığı gaitanın kıvamı ve birlikte görülen davranışlarla ilgili olarak dikkatli bir şekilde sorgulayarak,çocuğun probleminin gerçekten konstipasyon olup olmadığını belirlemek gerekir.6 aydan küçük çocuklarda diskezi ( sağlıklı bir bebek de gaita çıkmadan önceki en az 10 dakika boyunca bürkülmek ve ağlamak) konstipasyonla karıştırılabilir.

TEDAVİLER LAKSATİFLER
8 aydan 16 yaşına kadar olan çocuklarda yapılmış ve iki aile dört hafta boyunca laktüloz ve laktilol kullanımının karşılaştırıldığı iki küçük randomize çalışmada gaita sıklığı ya da kıvamı üzerine herhangi bir fark bulunmamış ve ikisi de faydalı bulunmuştur.
Çocukluk çağı konstipasyonu tanı koyabilmek için, aşağıdaki belirtilerden en az iki tanesi bulunmalıdır.
1-kaka kaçırma
2-aşırı gaita birikimi öyküsü
3-ağrılı ya da şiddetli barsak hareketleri öyküsü
4-rektumda büyük kaka kitle varlığı
5-tuvaleti tıkayabilecek kadar büyük çaplı gaita öyküsü

BARSAK BOŞALTMASI DİSİMPAKSİYON
Disimpaksiyonun amacı rektumda birikmiş feçesi temizlemektir.Fitil,lavman ya da elle boşaltma da uygulanmakla birlikte ,fiziksel ve psikolojik yarar ve zararı dikkatli dengelemek gerekir.Sabun ile su ve magnezyum lavmanları potansiyel olarak toksittir ve kullanılmamalıdır.Nadir durumlarda anestezi altında disimpaksiyon endike olabilir.
Rektal duyarlılığı artırmak ve normal barsak alışkanlığını yerleştirmek için,laksatifler aylar ya da yıllar boyunca kullanılabilir.
Uyarıcı laksatiflerin kronik kullanımı sakıncalıdır.
Davranış değişikliği tedavinin önemli bir unsurudur ve düzenli olarak tuvalete gitme ve tuvalette acele etmeme önerilmelidir.Tuvaletin başarılı bir şekilde kullanımı ve temiz çamaşırların görülmesi durumunda bir ödül sistemi geliştirilebilir.
Bazen bu kalın kalıbrasyonlu kaka yapmada,anüs çevresin de bir,birkaç çatlak oluşabilir.
Bunlar erken ve uygun bir şekilde tedavi olmazlarsa, kronik fissür olarak karşımıza çıkarlar.
BELİRTİLERİ :
1-Ağrılı defekasyon
2-Kronik kabızlık
3-Makattan kan gelmesi.

Erken ve uygun tedavi,zaman,maddi tasarrufu sağlar,aile ve çocuğun ruh sağlığını pozitif yönde etkiler. Tedavide:

1-Lokal hijyen ve temizlik
2-Barsak tahliyesi
3-Barsak motilitesini düzeltmek
4-Çocukta bilinç altında gelişen korkuyu unutturmak
ortalama 4 ile 6 ay tedavi yeterlidir.

OP.DR.EMİR İMANİ
ÇOCUK CERRAHİSİ UZMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Kronik Konstipasyon (Kabızlık)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Emir İMANİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Emir İMANİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emir İMANİ Fotoğraf
Op.Dr.Emir İMANİ
İstanbul
Doktor "Çocuk Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Emir İMANİ'nin Makaleleri
► Kadınlarda Kronik Kasık Ağrısı (Kronik Pelvik Ağrı) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kabızlık ve Tedavisi Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kabızlık ve Dışkılama Alışkanlığı Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Kronik Alt Karın (Pelvik) Ağrısı Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Kronik Apandisit Vaka Sunumu PDF Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Kronik Tiroidit: Hasimoto Hastalığı ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Kronik Konstipasyon (Kabızlık)' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► “pilor Stenozu” Nedir, Neden Olur? ÇOK OKUNUYOR Şubat 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:02
Top