2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Burun Ameliyatının Detayları (Rinoplasti)
MAKALE #4290 © Yazan Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR | Yayın Ocak 2010 | 5,997 Okuyucu
Birçok durumda rinoplasti için önerilen en erken yaş burun büyümesinin %90'ının tamamlandığı, 16 veya 17 yaşlarıdır. Her yıl yüzlerce rinoplasti başarı ile uygulanmaktadır. Yinede cerrahinin muhtemel tehlikeleri ve rinoplasti ile ilgili özel riskler hakkında bilgilendirilmiş olmanız gerekir.
Estetik rinoplasti burnun boyutlarını küçültmek veya büyültmek, ucunu yeniden şekillendirmek, burnun tümseğini uzaklaştırmak, üst dudak ile burun arasındaki veya burun kökü ile alın arasındaki kötü açıyı düzeltmek amacıyla uygulanır. Bazı vakalarda konturu düzeltmek amacıyla doku ilave etmek gerekir. Bu değişikliklerin biri veya hepsi tek ameliyatla gerçekleştirilir. Yöntemin kapsamı ne gibi değişikliklerin arzulandığı ve cerrahın neyi uygun bulduğuna dayanır.
Çoğu burun ameliyatındaki kesiler burun kanatlarının içine yapılır ve oradan çalışılır. Bazı tekniklerde ise burun ile dudak bileşkesinden biraz yukardan bir kesi kullanılmaktadır. Kesi, cerraha kemik ve kıkırdakları kesmesi, tıraşlaması, yeniden şekillendirilmesi ve dış görünüşünü değiştirmek amacıyla manevra yapması için giriş kapısı sağlar.
Ameliyatı takiben kemik ve kıkırdakları yeni pozisyonda korumak için burna alçıdan bir atel uygulanır.
Sıklıkla burun orta kıkırdağını korumak için özellikle de orta kıkırdakta cerrahi uygulandıysa burun tamponları yerleştirilir.
Ameliyat genellikle bir buçuk - iki saat arasında sürer, fakat ameliyatın kapsamına bağlı olarak daha da uzayabilir. Ameliyat sonrası ilaçlarla kolayca geçen hafif bir ağrı olabilir. Ben ameliyat sonrasında hastalarıma iki farklı mekanizma ile etkili olan iki ayrı ağrı kesici vererek ağrılarını minimuma indiriyorum ve ağrıdan pek şikayet eden hastam da olmuyor. Morarma ve şişmeyi azaltmak için sizden başınız hafif yukarda yatmanız ve gözlerinize soğuk kompres uygulamanız istenecektir.
Burun alçısı ameliyattan beş gün sonra değiştirilerek yenisi yapılır ve yeni alçıda onuncu günde çıkartılır. Burun içine yerleştirilen tamponlar ise iki veya üç gün kalır. Göz çevresindeki morarmalar ameliyatı takiben birkaç gün içinde solmaya başlar ve genellikle ikinci haftada kaybolur.
Alçınız çıkarıldığında göreceğiniz burun sizin görebileceğiniz en şiş halindedir. Bu şişliklerin hızla inmesi için ben hastalarıma 15 günlük özel bir burun masajı öneriyorum. Günde bir defa beş dakika süre ile bu masajı yapmanız iyileşmenizi önemli derecede hızlandıracaktır.
Normal hayata dönüşünüz 4 – 7 gün arasında bir zaman alacaktır.
Burundaki şişlikler ilk bir ayda %65-75 oranında, üçüncü ayda %85 oranında geriler. Bu şişliklerin %100 inmesi ise ancak birinci yılda mümkün olur. Normal iyileşme, kesin sonucun fark edilmesi için zaman gerektiren yavaş bir süreçtir. Burnun son görünümünü alması, haftalar, aylar hatta bazı vakalarda bir yıl sürebilir.
Estetik rinoplastilerin çoğu burun içinden yapıldığından görülebilir yara izi yoktur. Sadece yöntem geniş burun kanatlarını daraltmayı gerektiriyorsa her iki burun kanadı kıvrımında zor fark edilir bir iz bırakacak kesi yapılır.
Düzelmenin derecesi, uygulanan düzeltici işlemin kapsamına ve burnunuzun, kıkırdaklarınızın ve derinizin yapısına bağlıdır.
Amaç dikkat çeken yeni burun yaratmaktan ziyade yüzün genel özelliklerine yakışan orantıda ustaca harmanlanmış doğal bir burun yaratmaktır.
Küçük düzeltmeler ve revizyonlar bazen istenebilir ve ilave bir ameliyat gerektirebilir.
Her ne kadar ameliyatı takiben bir, iki günde ayağa kalkacaksanız da doktorunuz normal rutininize yeniden başlamanız için uygun bir program önerecektir.
Uygun iyileşmeye müsaade etmek için koşmak, yüzme ve hatta öne eğilme gibi kan basıncını arttıran aktiviteler ilk bir kaç hafta kısıtlanmalıdır. İşe geri dönme kararı kişinin şişlik ve rahatsızlık derecesine dayanır.
Burun alçısı uzaklaştırıldıktan sonra morlukları örtmek için kozmetik malzemelerin kullanımına müsaade edilir. Morluklar geçinceye kadar güneş koruyucu kremler önerilir.
Geçerli bir bilimsel teknik uygulanarak estetik burun ameliyatı olmuş hastalarda sonuçları olumlu yada olumsuz etkileyen faktörler aşağıda sıralanmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Burun Ameliyatının Detayları (Rinoplasti)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Burun Estetiği (Estetik Rinoplasti) Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Estetik Burun Ameliyatı Rinoplasti Dr.Arda KATIRCIOĞLU
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Mert BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Estetik Burun Ameliyatının Detayları (Rinoplasti)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Göğüs Büyütme Ameliyatı Fiyatları ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:04
Top