2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaplumbağa Beslenmesi, Bakımı Hakkında Pratik Bilgiler
MAKALE #4298 © Yazan Vet.Hek.Oğuz SEYFİ | Yayın Ocak 2010 | 29,767 Okuyucu
Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir çok ailece evde beslenen karada ve suda yaşayabilen bir hayvandır. Ortalam 75 - 80 yıl yaşarlar ve bu kadar uzun yaşamaları bu hayvanı besleyecekler tarafından unutulmaması gereken önemli bir ayrıntıdır. Çünkü bu hayvanı evde beslemenin uzun sureli bir birliktelik olacağı akıllardan çıkarılmamalıdır. Yetişkin bir dişi 30 – 35 cm erkek 25 cm’ye kadar büyüyebilirler. Bu hayvanı besleyen bir çok kişi maaleseftir ki hayvanlar hakkında çok az bilgiye sahiptir ve istemeden de olsa bir çok kayıp bu bilgisizlikten kaynaklanabilmektedir. Aslında bakımı ve beslemesi çok pratik bir hayvandır. Genel olarak erkek ve dişi arasındaki farklara bakacak olursak; Öncelikle erkeklerin kuyrukları dişilerinkinden daha uzundur ve erkekler cüsse olarak dişilerden daha küçüktürler ayrıca erkeklerin ön ayaklarındaki tırnakları dişilerinkine göre daha uzundur.
KAPLUMBAĞA BESLENMESİ
Evinize aldığınız küçük kırmızı yanaklı su kağlumbağaları hergün beslenmeli biraz büyük boylarda besleme iki güne bir yapılabilir. Bu kaplumbağalar aynı insanlar gibi hem etçil, hem de otçul hayvanlardır. Gelişme döneminde daha çok etçil karakterleri ön plandadır. Yaşları ilerledikçe otçullaşırlar ancak et yemeye de devam ederler. Beslemede özel kaplumbağa yemleri kullanılabilir ancak unutulmamalıdır ki bu tip bir beslenme tek başına yeterli değildir. Bunun yanında hayvansal proteinler içeren gıdalar verilmelidir (haşlanmış tavuk, balık, karides, kurtçuklar su salyangozu gibi doğal protein kaynakları verilebilir.). Bu menüsünün yarısını oluşturur. Diğer yarısı ise havuc, marul, kıvırcık, gibi taze yeşilliklerden oluşur Arasıra elma, çilek muz gibi meyveler de verilebilir. Kemirecekleri kalsiyum blokları ve katkı olarak satılan mineral destekler verilebilir. Kaplumbağalar yem yerken etrafı çok pisletirler bundan dolayı ayrı bir kapta yem verilmesini de tavsiye edebiliriz.
KAPLUMBAĞA AKVARYUMU
Bu kaplumbağalar için ideal olan akvaryum yüzebilecekleri ve güneşlenebilecekleri geniş bir akvaryumdur. Başlangıçta küçük akvaryumlar yeterliymiş gibi görünse de eğer bu hayvanı gerçekten beslemeyi planlıyorsanız biraz büyükçe bir akvaryum ile başlamalı ve kaplumbağanız büyüdükçe de bu akvaryumu büyütmelisiniz. Ayrıca akvaryum yanlarının kaplumbağanızın kaçıp gitmesine müsade edemeyecekleri yükseklikte olması gerekmektedir. Güneşlenme alanında ise iri taneli kumlar (Kaplumbağalar bu kum tanelerini yemeye kalkabilir o yüzden yenmeyecek irilikte) ve taşlardan faydalanabilirsiniz. Akvaryum sık sık temizlenmelidir.
Su ve Filtreler
Akvaryumdaki su yüksekliği kaplumbağa yüksekliğinin en az 1,5 - 2 katı olmalıdır, yüzme alanı ise en az 5 - 6 katı olmalıdır ve bu alanın genişliği kaplumbağanızın genişliğinin en az 3 - 4 katı olmalıdır. Ayrıca unutulmaması gereken önemli nokta kaplumbağalarınızın sürekli biyüdüğü ve bu alanın ilerleyen dönemde büyüyen bir kaplumbağanın ihtiyaçlarına cevap verebilmesidir. Bu nedenle küçük şirin bir akvaryum yerine daha irice ve işlevsel bir akvaryumu tercih edilmelidir.
Kaplumbağalar özellikle yem yerken çok fazla kirlilik yaratırlar. Bu yüzden kaplumbağa akvaryumlarında iyi bir filtrasyon gereklidir. İç veya dış filtreler filtrasyon için yeterlidir. Bu sistem su değişim sıklığınızı azaltsa da haftada bir %25 su değiştirmelisiniz. Kaplumbağanızı ayrı bir kapta yemlemeniz filtrasyona binen yükü azaltacaktır.
Sıcaklık:
Kaplumbağanın suyu için ideal sıcaklık 24-30 °C'dir. Bu sı aralığını ayarlamak için termostatlı bir ısıtıcı kullanılabilirveya yaşadığı yerdeki ısı ölçülerek uygunluğu kontrol edilebilir. Güneşlenme alanındaki ideal sıcaklık 28 - 31 °C arası bir sıcaklıktır. Kaplumbağanın bulunduğu odanın sıcaklığı da 23°C'nin altında olmamalıdır. Çünkü 23°C'nin altında kaplumbağalar kış uykusuna yatabilirler.
Işık:
Kalsiyum metabolizmasını aktive etmek için tam spekturumlu UVA/UVB sürüngen lambası bulunmalıdır. UVA ve UVB kaplumbağalar için faydalıdır ancak UVC ise zararlıdır. Kaplumbağanızıveya malzemelerinizi aldığınız yerde bu konuyu özellikle belirtiniz. Havanın güneşli olduğu günlerinde kaplumbağanızı direkt güneş ışığı alabileceği (pencere arkası değil) bir pozisyonda güneşlendirmeniz onun sağlıklı kalabilmesi ve gelişmesi açısından da çok önmelidir. Mutlaka direkt güneş alacağı şekilde güneşlendiriniz, doğrudan güneş ışığı her zaman daha faydalıdır. Bu sayede aktive olacak D36 vitamini sayesinde kalsiyum mineralinin kaplumbağa vucudundaki mobilizasyonu dengelenecek ve daha sağlıklı kabuk ve iskelet sistemine sahip olabilecektir.

Oğuz Seyfi
Veteriner Hekim

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kaplumbağa Beslenmesi, Bakımı Hakkında Pratik Bilgiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Oğuz SEYFİ Fotoğraf
Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi53 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Oğuz SEYFİ'nin Makaleleri
► Kangal Köpeği Hakkında Bilgiler Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kaplumbağa Beslenmesi, Bakımı Hakkında Pratik Bilgiler' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kuzu Besleme ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:30
Top