2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Leke Tedavisi ve Lazer
MAKALE #4308 © Yazan Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR | Yayın Ocak 2010 | 7,318 Okuyucu
Leke tedavisi oldukça zor bir tedavidir. Her lekenin tedavi edilebileceğini beklemek her zaman doğru olmaz. Çoğu leke cildin kendini yenileyebilen tabakası epidermiste yani üst tabakasında yerleşirler. Bu lekeler kimyasal peeling, Er-YAG lazer gibi soyucu yöntemlerle tedavi edilebilirken, cildin besleyici tabakası olan dermise yerleşmiş lekelerin tedavileri ise oldukça zordur. Bu lekelerde genellikle bir miktar açılma sağlanabilmektedir. Ancak dermise kadar inebilen dalga boylarına sahip (1064nm dalga boyu) lazerler ile kesin tedavi sağlanabilmektedir. Lekelerin hangi tabakada yerleşmiş olduğunun tespiti muayene sonucunda kesinlik kazanır ve tedavi bu şekilde planlanmalıdır. tedaviden önce lekelerin ne zaman ve ne şekilde meydana geldikleri de önemlidir. Üç yılı aşkın zamandır bulunan lekeler, travma sonrası oluşmuş lekeler, dermabrazyon sonrası oluşmuş lekeler ve bazı doğumsal lekelerin tedavileri dikkatli planlanmalı ve hastaların tedavilerinin uzun süreceği konusunda yeterli bilgilendirilmiş olmaları gerekmektedir. Leke tedavisi eylül ve ekim aylarında planlanmalı ve hasta tedavi sonrasında güneş koruyucu krem kullanmayı alışkanlık haline getirmelidir.

Kimyasal peeling meyve asitlerinden elde edilmiş, seviyeleri çok kontrollü bir biçimde ayarlanmış, cildi soyan asitlerle; leke, sivilce ve gençleştirme işlemlerinde de kullanılan tedavi şeklidir. Tedavi amaçlı uygulamalarda 15 gün 1 ay aralarla 4–5 seans uygulama yapılması gerekirken, düşük seviyeli asitlerle 2 ayda bir yapılması da cildin tazeliğini koruması açısından önemlidir. Tedavi amaçlı uygulamalar Eylül ayı sonrasında planlanmalıdır.

Er-YAG lazer ile leke tedavisi cildi soyma tedavisidir ve tek bir seansla lekenin bulunduğu bölge soyularak tedavi sağlanır ama bu soyma işlemi ünite şeklinde veya tüm yüz olarak planlanmalıdır. Uygulama sırasında lokal veya genel anestezi gerektiren bir işlemdir. 4-7 gün pansuman gerektir. İşlem sonrasında bir aya kadar uygulama alanında hafif bir pembelik olacaktır. Ancak pansuman takibi gerektirdiği için ekim ayı ile mart ayları arasında planlanması gereken bir tedavidir.

Er-YAG Fraksiyonel lazer ile leke tedavisi 2–3 hafta aralıklarla uygulanan sizi 3–5 gün normal hayattan alan yüzeyel lekelerin tedavisinde alternatif bir tedavi şeklidir. Pansuman gerektirmez. Beraberinde lekelere etki eden kremler önerilmesi gerekebilir. dermise kadar çok ince tüneller açan bir uygulamadır. Bu sayede cildinizin sıkılaşmasına neden olacağından kendinizi daha iyi ve sağlıklı hissetmenizi sağlar. Bu tedavi de ekim ayı ile mart ayları arasında planlanması gereken bir tedavidir.

Medlite Q-Switched Nd-YAG Lazer ile leke tedavisi yukarda saydıklarımdan çok daha iyi sonuçlar veren bir tedavidir. 532 ve 1064 nm dalga boylarında kullanılır. Hem yüzeyel hem de derin lekeler tedavi edilebilir. Uygulamadan sonra hafif bir kızarıklık oluşur. Bu kızarıklık genellikle aynı gün nadiren 2 – 3 gün içinde geçer ve normal cilt görüntüsüne döner. Bu dönemde antibiyotikli kremler ve güneş koruyucu kremler kullanmanız önerilir. Tedavi birkaç seans sürebileceği gibi daha uzunda (4–10 seans) sürebilir. Tedavide değişik kremlerin önerilmesi mümkün olabilir.

Tedavi genellikle kombinasyon tedavisi şeklinde de uygulanır. Ancak tedaviye başladıktan sonraki dönemde ve tedavi planlanana kadar ki dönemde güneş koruyucu kremler kullanılması gerekmektedir. Elde edilen sonucun korunması içinde yine güneş koruyucuların önemli bir rolü olduğu unutulmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Leke Tedavisi ve Lazer" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Lazer ile Jinekomasti Tedavisi Op.Dr.Çağhan BAYTEKİN
► Kulak Çınlamasında Lazer Tedavisi Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY
► Prostat Büyümesinin Lazer Tedavisi Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN
► Lazer Lipoliz (Lazer Liposakşın) Dr.Muhammet ERKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Leke Tedavisi ve Lazer' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Göğüs Büyütme Ameliyatı Fiyatları ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:13
Top