2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Birinci Yarıyıl Biterken Aklıma Takılanlar
MAKALE #4312 © Yazan Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK | Yayın Ocak 2010 | 4,830 Okuyucu
Bir öğretim dönemini daha tamamladık. Geride bıraktığımız dönem bazı aileler için son derece yorucu, üzücü olurken, bazı aileler için çok zevkli geçti.

Bazı aileler çok kolay bir dönem yaşadılar. Çünkü:

Çocuklarının en büyük desteği, takipçisi oldular. Sık sık okula geldiler. Öğretmenlerle işbirliği yaptılar. Çocuklarını tanımaya ve tanıtmaya çalıştılar.


Kendine güvenen çocuklar yetiştirdiler. Çocuklarını gücünün üstünde işlere zorlamadılar. Çocuklarına güvendiler, güvendiklerini hissettirdiler. Hatalarına karşı hoşgörülü oldular. Eleştirileri ile çocuklarını güçlendirdiler.Ne aşırı serbest bıraktılar, ne de baskıcı oldular.

Sorumluluk duygusu kazandırdılar. Çocuklarını başarısını değil, başarma duygusunu ve başarmak için sorumluluk alışını sevdiler. Çocuğun kendi kendisini yönetmesine zemin hazırladılar. Yaşlarına ve güçlerine uygun görevler ile baş başa bıraktılar. Başarısızlıklarında teşvik ettiler, umut ve cesaret verdiler . Başarın ödülünü hep birlikte aldılar.


Öğüt vermediler, örnek oldular. Bildiler ki büyüklerin fikirleri sorulduğunda değerliydi. Sorulmadan söylendiğinde nasihat oluyordu ve dinlenmiyordu. Bu yüzden “sen benim dediğimi yap yaptığımı yapma” anlayışından uzak davrandılar.


Şiddet kullanmadılar. Duygusal istismardan kaçındılar. Böylece çocuklarına değerli olduğu, sevildiği, beğenildiği duygusunu yaşattılar. Olumsuz davranışların doyurulmamış bir ihtiyaçtan kaynaklandığını hiç unutmadılar. riskli davranışlar karşısında paniklemeden nedenini bulmaya yöneldiler.

Zaman zaman çok zor olsada çocuklarını dinlediler. Onlar çocukta “değerliyim” duygusu yaratan temel etkenlerden birinin iletişim biçimi olduğunu biliyorlardı. Bu yüzden çocukları konuşurken ikaz etmekten, hatırlatmaktan, öneride bulunmaktan kaçındılar, sadece dinlediler.

Bazı aileler çok zor bir dönem yaşadılar. Ne yazık ki;

Çocuklarını olduğu gibi kabul edemediler. Karşılanamayan yüksek beklentileri hayal kırıklığı yarattı. Bu duygu ile eleştirdiler, kıyasladılar, suçladılar. Daha iyi olmasını isterken çocuklarının başarma umudunu kırdılar, kendine güvenini azalttılar. Oysa umut ve güven her şeyin başıydı. Kendi gücüne nanmaktan geçiyordu başarı yolu. Yapamadıkları ısrarla tekrarlanan çocukların daha iyisini yapma şansları hiç yoktu. Aile farkına varmadan, tüm iyi niyetine rağmen başarısızlığa programladı en değerli varlığını.


Okula sadece veli toplantılarında geldiler. okulun, öğretmenin en büyük yardımcısının kendileri olduğunu gözden kaçırdılar.Çocuklarına yeterince sahip çıkamadılar. Onaylamadıkları arkadaşlıklar, kötü alışkanlıklar sahip çıktı onların yerine.

Düzenli ev ortamı hazırlayamadılar. Geç yatırdılar, zor kaldırdılar, dengesiz beslediler. Televizyon, bilgisayar, hamburger kazandı zaferi. Sonuçta çocuğun öğrenme gücünü azalttıklarını farkedemediler.


Sorumluluk duygusu geliştiremediler. Yorulmasın, üzülmesin derken çocuğu hazıra alıştırdılar. Çocuk adına her şeyi düşünmek zorunda kaldılar. Hatta çocuktan daha fazla düşündüler. Hep ne yapması gerektiğini söylediler. Başında beklediler. Bu yıl çocuklarından daha fazla konu öğrendiler.


Çocuğa karşı şiddet kullandılar. Bazen bir tokatla, çoğu zaman bağırarak sorunları çözmeye çalıştılar. Bu yolla kendi öfkelerini boşalttılar ama çocuğun öfkesini büyüttüler.

Neyse ki bu dönem bitti. İkinci dönem yeni bir başlangıç, yeni bir umut. Neden olmasın ?

Çocuklarını kendi doğru ve yanlışlarına uydurmaya çalışmayan, sorunları krize döndürmeden, güçlerini birleştirerek çözen aileler arasına katılıp, kolay bir ikinci dönem geçirebilmeniz dileği ile…


İlksen Güzelcik
Psikolojik Danışman
KOCAELİ
Yazan
Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Birinci Yarıyıl Biterken Aklıma Takılanlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Birinci Yarıyıl Biterken Aklıma Takılanlar' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Değiştiriyorum Nisan 2013
► Kim Korkar Sınavdan Mayıs 2011
► Okulda Başarı Ocak 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:45
Top