2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Çürüğünü Etkileyen Faktörler
MAKALE #4338 © Yazan Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU | Yayın Ocak 2010 | 5,499 Okuyucu
Günümüzde ağız ve diş sağlığının öneminin sıklıkla vurgulanması sayesinde geçmişe oranla kişiler ağız ve diş bakımlarına daha fazla özen göstermektedirler.Fakat buna rağmen bizlere başvuran hastaların en çok yakındıkları şikayetlerin başında dişlerini her gün fırçaladıkları halde yine diş çürüğü sorunuyla karşılaşıyor olmalarıdır.Hatta bazı hastalarımız bir dönem çok iyi bakım yaptıkları halde yine dişlerinin çürüdüğünü gördüklerinde hayal kırıklığına uğrayıp,bakım yapmaktan tamamen vazgeçebilmekte ve sorunların daha da büyümesine neden olmaktadırlar.Oysa ki dişlerde çürük oluşmasına neden olan pek çok faktör bulunmaktadır.Bunları kısaca özetlersek;

-Beslenme: En önemli faktörlerin başında gelmektedir.Anne karnındayken annenin beslenme alışkanlıkları,doğum sonrası bebeğin aldığı besinler ilerideki diş çürüklerinde çok önemli rol oynar.
Besinler iki yönden etkili olmaktadır.Birincisi besinlerin içeriklerinin etkisidir.Örneğin yağlar ve proteinler sindirilirken, plak içerisindeki son ürünlerinin bazik oluşuyla ağız içindeki asidi nötralize ederek ,bakterilerin tutunmasını azaltıp ve çürük oluşumunu geciktirirlerken ; karbonhidratlar çürüğe neden olan başlıca besin grubunu oluşturmaktadırlar.
Besinlerin ikinci etkisi ise mekanik etkidir.Kaba lifli çiğnemeyi gerektiren besinler zamanla dişlerin girintili yüzeylerini(fissürleri) sığlaştırıp,dişlerin tepe kısımlarını(tüberkül) aşındırarak mekanik tutunmayı etkilerler.Çiğneme sırasında artan tükrük salgısıyla da mikroorganizmaların dişe tutunması engellenir.Diş fırçası kullanımındaki mekanik temizlik etkisi sağlanmış olur.

-Dişin yapısı :Dişin morfolojik(şekilsel) ve kimyasal yapısı çürüğe yatkınlığı belirlemektedir.Diş yüzeyinde tutucu alan ne kadar azsa çürük o kadar az oluşur.Kimyasal olarak dişin yapısında kalsiyumkarbonat, kalsiyumfosfat,oktakalsiyumfosfat,hidroksiapatit ve floritlenmiş hidroksiapatit gibi kireçli dokular vardır.Bu yapılardan kalsiyumkarbonat en kolay çözünüp en kolay çürüyen yapıyken,florlanmış hidroksiapatit en zor çözünen dolayısıyla da en zor çürüyen yapıdır.

-Kalıtım :Az çürüklü anne ve babaların çocuklarında da az çürük görülmesi,ikizlerdeki benzerlikler kalıtımın rolü olduğunu düşündürmektedir.Irklararasında da zencilerde daha az çürük görülmesi gibi farklılıklar vardır.

-İç Salgı Bezleri :Tiroid ve paratiroid bezi hipofonksiyonlarında diş çürüğü çok artmaktadır.

-Vitaminler :A ve D vitamini eksikliğinde çürük oluşumu artmaktadır.

-Tükrük :Bakterilere yaşam ortamı hazırlamaktadır.Müköz ve seröz olarak iki tipte sınıflandırılır.Müköz tükrük daha yoğun olması ve yıkayıcı etkisinin azalması nedeniyle çürük açısından olumsuzdur.Tükrüğün pH'sının 6.9 'un altına inmesi çözünmeyi kolaylaştırmaktadır.Karbonhidratlı besin alımı müköz tükrüğü artırarak çürüğe zemin hazırlar.
Sistemik bazı hastalıklar(diabet,parkinson,sedatif ilaç kullanımı vb.) tükrük salgısını azaltmaktadır.
Baş-boyun bölgesinden görülen radyoterapi de tükrük bezlerinin salgısını azaltarak çürüğe yol açmaktadır.
Parotis bezi çıkarıldığında çürüğün çok fazla arttığı yapılan deneylerle gösterilmiştir.
Dişlerin dil yüzeyinde daha az çürük olması yine bu bölgeyi tükrüğün daha iyi yıkamasına bağlanmaktadır.

Görüldüğü gibi diş çürüğünde rol oynayan çok fazla etken vardır,fakat unutulmamalıdır ki tüm bu etkenlerin dişte çürüğe neden olabilmesi için ağızda mikrobiyal dental plak adını verdiğimiz gıda artıklarının diş yüzeyinde birikmesiyle oluşan plak tabakası olmazsa olmaz faktördür.Bu tabaka diş yüzeyinden çeşitli ağız bakım araçlarıyla uzaklaştırıldığında büyük ölçüde çürüğün önüne geçilebilmektedir.Yine küçük yaşlarda hekimin diş yüzeyine uygulayacağı bir takım koruyucu yöntemlerle de çürük engellenebilmektedir.Sorunların sizi üzecek boyutlara gelmesini istemiyorsanız, lütfen dişlerinizi günde iki kere düzenli ve doğru yöntemle fırçalayıp,günde bir kez dişipi kullanmayı ve yine düzenli aralıklarla diş hekiminizi ziyaret etmeyi ihmal etmeyiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Çürüğünü Etkileyen Faktörler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU'nun Makaleleri
► Dişlerde Erozyona Neden Olan Faktörler Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Diş Çürüğünü Etkileyen Faktörler' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ağız Kanserleri Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:51
Top