2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanser Tedavisinde Psikolojik Destek Neden Gerekli
MAKALE #4355 © Yazan Psk.Dnş.Ayla KETRE | Yayın Ocak 2010 | 6,028 Okuyucu
Kanser hiç şüphesiz günümüz dünyasında neredeyse bir grip kadar yaygın ama ne yazık ki asla “bir hücre ölmesi” gibi algılanamayacak kadar psikolojik etkileri son derece çarpıcı bir sağlık sorunudur. Elbette tıp hekimleri bugün, kanserin nedenlerine ve kanserden korunma yöntemlerine ilişkin birçok açıklama yapmaktadırlar ancak halen kanserli hastalar için gerekli psikolojik destek verilmediği kanaatindeyim. Bugün onkoloji servislerine şöyle bir ziyarete gittiğinizde onlarca umutsuz insanı ve O insanlarla canla başla mücadele eden hekimleri ve sağlık çalışanlarını rahatlıkla görebilirsiniz. Ama bu noktada ne yazık ki psikoloji alanında çalışanlar unutulmaktadırlar. Oysa kanser tedavisinde ruhsal destek son derece önemlidir. Moral, motivasyon, kişinin tedaviye tutunması, iyileşeceğine dair inanç ve umut geliştirebilmesi hiç kaçınmasız tedavide ilaçlar kadar etkilidir.

Hastaların her şeyden önce hastalığı kişiselleştirmemeleri gerekmektedir. Bunu başka bir dille şöyle ifade etmem gerekirse. Bir kanser hastasına asla “ KANSERSİN” diye bir ifade kullanılmamalı. Peki neden? Çünkü bu direk kişinin kişiliğine yapışır. Oysa hastalık tamamen kişilikten ayrı bir parça olarak tedaviye alınmalıdır. Doktor ve hasta “ kanserli alanı” birlikte karşılarına alıp tedavi için elele verebilmelidir. “Sen kansersin, yandın” gibi bir psikoloji kişiyi bildik sona götürüyor.

Hastaların hastalığa uyumu tedaviye ilişkin beklentilerini ve uyumlarını kolaylaştırmakta ya da tamamıyla zorlaştırmaktadır. Hastalığa karşı uyum gösteren hastaların hastalık üzerinde daha fazla kontrol sahibi oldukları da Türkiye’de yapılmış çeşitli çalışmalarda kendini göstermektedir.

Yurtdışı kaynaklı bir çalışmada insanların kansere yakalanmak ya da kalp krizi geçirmek gibi olumsuz bir olayın başlarına gelme olasılığı değerlendirmeleri istenmiş ve özünde kendilerin başına böyle bir olayın geleceğini asla beklemediklerini ifade ettikleri saptanmıştır. Tam bu noktada da insanların kurban psikolojisine kapıldıkları görülmektedir. Neden ben, zaten ne kadar kötü talih varsa hep beni bulur, bu olumsuz düşünce treni ard arda kendini olumsuz düşünce vagonlarına teslim eder. Ben bittim mahvoldum, kanser her yerime yayılacak, tüm vücudumu ele geçirecek, çok yakında zaten öleceğim ve bu böyle devam eder gider. Bu düşünceler kişiyi ölümcül bir depresyona doğru da götürebilmektedir

Halbuki yaşam dediğimiz yolculuk kolayca kontrol edilebilen ve sadece olumlu olayların başımıza geldiği bir alan değildir. Yaşamda insanların başına trafik kazası da gelebilir, kronik bir hastalığa yakalanmak da , ani ve beklenmedik bir olumsuz olay da. Bura da önemli olan, olayın bizim başımıza gelmesi değil de başımıza gelen olayı değerlendirme biçimimizdir

Kanserli bir hücreye sahipseniz stres, sıkıntı ve yıkıntıya harcayacağınız enerjiyi bir an önce kendimi bu kanserli hücreden nasıl kurtarabilirime harcamanızda büyük fayda vardır. Olumsuz rayda giden trenden bir an önce kurtulup trenin makasını değiştirin ve olumlu raylara geçiniz lütfen bu sizin için çok daha olumlu sonuçlar doğuracak ve sımsıkı doktorunuzun ve tedavinizin elini tutmanızı sağlayacaktır.

Peki ya meme kanseri olan bir kadın ne düşünür ne hisseder

Elbette her kanser türü kendi içinde çeşitli yıkımlar yaratabilmektedir ama herhalde hiç şüphesiz bunlardan özellikle “meme kanseri” olduğunu öğrenen bir kadın diğerlerine oranla daha incitici gibi görünmektedir. Ama yine burada da kanserli olduğunu öğrenen kadının olayı algılayış biçimi, bilişsel ögeleri olayı değerlendirmesinde çok ama çok etkili olacaktır. Her olayları zaten kendisine yönelik olumsuz değerlendirmek gibi bir olumsuz alt yapısı varsa bunu büyük bir şansızlık olarak değerlendirecek aksi halde “olabilir ha meme ha ciğer ne fark eder bir an önce bununla baş etmeliyim” diyecektir. Olaylar üzerinde kontrol etme kapasitesi yüksek birisi değilse sıcak sudaki bir kahve gibi dağılacak ya da “ hadi bakalım şu yaşam problemini de çözelim” diyecektir. Kişinin kendisine yönelik algısı ve kontrol inancı tedavide son derece etkilidir.

Nitekim Türkiye'de Öner ve İmamoğlu'nun (1992), Ankara'nın çeşiti özel ya da devlet hastanlerinde meme kanseri teşhisi ile ameliyat olan kadınlar arasında seçtikleri örneklem grubu ile yaptıkları araştırmada şu üç soruya yanıt aramışlardır:


1.Meme kanseri olan Türk kadınlarının ameliyatın etkilerine yönelik beklenti ve algılarına ilişkin yargıları nelerdir ve bunların hastaların uyumlarına ilişkin yargıları ile ilişkisi nedir?

2. Meme kanseri olan Türk kadınları kanser deneyiminde anlam buluyorlar mı? Hastalık deneyiminde buldukları anlam ile hastalıklarına uyumlarına ilişkin yargıları arasında ne gibi bir ilişki vardır?

3. Kontrol inancı ile hastalıklarına uyumlarına ilişkin yargıları arasında ne gibi bir ilişki vardır?

Veriler hastaların evleri ziyaret edilerek teker teker kişisel görüşmelerle toplanmıştır.

Araştırma sonuçlarına baktığımızda,


Hastaların %58'i kanser deneyiminin yaşama bakışlarını ya "çok fazla" ya da tamamen" etkilediğini belirtirken, %14'ü yaşama bakışlarının "oldukça" %8'i de "biraz" tkilendiğini belirtmişler. Kalan %20 ise kanser deneyiminin yaşama bakışlarını hiç etkilemediğini belirtmişlerdir



Araştırmanın tartışma ve yorum kısmını incelediğimizde, "Bulgular hastaların ameliyatın etkilerine ilişkin algılarının beklentilerinden daha olumlu olduğunu ortaya koymaktadır. Hastaların beklentileri ile algıları arasında bu farklılık hastaların kanserin ölümcül bir hastalık olduğuna dair sahip oldukları inançtan kaynaklanıyor olabilir. Ameliyattan önce ve hemen sonra hastalar için en önemli nokta yaşayıp yaşamayacaklarını öğrenmek gibi görünüyor." ifedesine rastlamaktayız.



Hastaların kanserin nedeni ya da nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaları da ameliyatın etkilerine ilişkin olumsuz bir beklenti geliştirmelerine yol açmış olabilir. Ameliyattan sonra normal yaşantılarına geri dönüp, kanserle birlikte yaşamaya alıştıktan sonra hastalar ameliyatın yaşamları üzerinde bekledikleri kadar olumsuz bir etki yaratmadığını fark etmiş olabilirler


Yine araştırmada dikkat çeken bir başka bulgu "Ameliyatın etkilerinin olumlu algılanması ile hastalığa uyum sağlamak arasındaki ilişki ile ilgili bulgu, bir yandan hastaların ameliyatın etkileri ve kanserle yaşama alıştıkça, kanserin etkilerini daha


olumlu algıladıklarına; iyi uyum sağlamış hastaların ameliyatın ve hastalığın yarattığı olumsuz etkileri önemsemediklerine işaret etmektedir.


Araştırmaya yönelik paylaşacağım son bulgu ise, kanserin hastaların %80'nin yaşama bakışını etkilediğini ve bu hastaların %48'inin sözkonusu etkiyi olumlu olarak değerlendirdiğini; ayrıca bu olumlu değerlendirmenin hastalığa iyi uyumla anlamlı bir ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuç bize hastaların, kanseri, yaşamlarını daha olumlu bir biçimde yeniden yapılandırmak, yaşamlarına, dünyaya ve insanlara bakış açılarını yeniden değerlendirmek için bir itici güç olarak gördüklerini göstermektedir. Diğer bir deyişle, hastalar kanseri yaşamlarına olumlu katkıları olan bir deneyim olarak algılama çabası içindedir.

Bu yapılmış değerli araştırma sonuçlarında da görüldüğü gibi aslında insanların başına gelen olaylar etkisizdir. Olayın etkisi insanların o olayı değerlendirme biçimlerinde, tepkilerinde ve o olayın ardında yapacakları eylemlerde saklıdır. O halde önemli olan olayların zihnimizdeki bilişsel etkilerini, anlamlarını ve yorumlarını değiştirebilmektir.

Sağlık ve esenlikler dilerim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kanser Tedavisinde Psikolojik Destek Neden Gerekli" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ayla KETRE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ayla KETRE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayla KETRE Fotoğraf
Psk.Dnş.Ayla KETRE
İçel (Mersin)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ayla KETRE'nin Yazıları
► Covid-19 ve Psikolojik Destek Psk.Dila HOTLAR
► Hamilelik ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kanser Tedavisinde Psikolojik Destek Neden Gerekli' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sapıklık ve Sapkınlığın Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Nisan 2010
◊ Umuttur İnsanı Vareden Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:13
Top