2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Reyting Savaşı Gençleri Saldırgan Yapıyor!
MAKALE #4380 © Yazan Fatih KILIÇARSLAN | Yayın Şubat 2010 | 4,677 Okuyucu
Gençlik dönemi, aile yaşam evrelerinde ebeveynlerin çocuklarıyla ilişki yapısında değişime yol açan aile içi ilişkilerde kriz faktörü olan bir dönemdir. Ergenlik dönemi ile birlikte bireyin kişilerarası ilişkileri de gelişir, artar ve nitelik değiştirir. “Artık çocuk değildir”. Özellikle yaşıtlarıyla ilişkiler kurarak sosyal ilişki kurma becerileri geliştirir.
Genç, bu dönemde anne babasından ayrı bir varlık, farklı kişi olduğunu hisseder. Bir başkasına benzemeye çalışabilir, rol modelleri vardır. Sosyal varlık olarak, aile dışına çıkarak toplumsal ilişkilerini geliştirmeye başlar, arkadaş grubuyla etkileşime girer. Cinsel kimlik gelişmeye başlar.
Günümüzde değişen toplumsal yapıya paralel olarak, kitle iletişim araçlarında şiddet sahneleri, sağlıksız rol ve modeller gençlerin grup içersinde ilişkilerini değiştirmiştir.
Gencin akran grupları arasında şiddet, iletişim ve tutum biçimini şiddet almıştır. Genç duygularını, düşüncelerini açık iletişim yoluyla ortaya koymak yerine öfke, kızgınlık ve şiddet tutumları göstererek ifade etme yolunu seçmiştir.

Gençlerin kendi aralarında yaşanan şiddet olaylarının sadece bir gencin davranışı olarak değerlendirilmesinin doğru bir yaklaşım değildir. Türkiye'nin ciddi bir toplumsal yarasıdır. Toplum içinde yaşanan çürümenin ve yozlaşmanın bir sonucudur. Denetimden uzak televizyon programların gelişme çağındaki çocukları olumsuz etkilemekte, önlem alınmaması durumunda şiddet vakalarının önüne geçilemeyeceğini vurgulamak isterim.

MÜNEVVER KARABULUT' VAKALARI ARTABİLİR

Son zamanda televizyonlar arasında giderek artarak toplum içi felakete dönüşen reyting yarışının, gençler üzerinde telafisi mümkün olmayan tahribat yapmakta, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda Münevver Karabulut vakalarının artmasının kaçınılmaz hale gelecektir. Çocuğun ruh sağlığı üzerindeki etkisi düşünülmeden yayınlanan şiddet içerikli televizyon programlarının gelişme çağındaki gençler üzerinde psikosomatik etkiler oluşturmakta “Çocuklar bu tür programlardaki kahramanları rol ve model alarak, kendi davranış ve tutumlarına yansıtmaktadırlar. Gelişme çağındaki çocuklarda iyi-kötüyü, doğru-yanlışı ayırt etme bilinci yeterince oluşmadığı için televizyonlarda izlediği davranışları sorgulamadan ve düşünmeden arkadaşlarına ve topluma yansıtmaktadır.
Aile içi iletişim sorunu olan ortamlarda yetişen çocuklar kontrolsüz ve denetimsiz yayınlardan direk etkilenerek izlediklerini davranış biçimi olarak ortaya koymaktadır.

TV PROGRAMLARI DENETLENMELİ

Televizyonlarda yayınlanan bazı programların konunun uzmanları tarafından süzgeçten geçirilip değerlendirildikten sonra yayına verilmesi benzer cinayet haberlerinin uyum bozukluğu içinde olan çocukların kendilerine model olarak aldıklarını "Cinayet ve çatışma içeren haberler, dizilerin kontrollü, detaya girmeden, şiddetin yol ve yöntemi gösterilmeden verilmelidir."

ÇOCUKLARIMIZ REYTİNGTEN ÇOK DAHA ÖNEMLİDİR

Basın yayın dünyasındaki acımasız yarışa bağlı olarak programlar toplumsal etki göz önünde bulundurulmadan yayınlanmakta. Ezeli bir rekabet içinde olan gazete ve televizyonlar çocuklar ve aile üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilecek yayınları hesaba katmadan veriyorlar. Televizyonların aile içerikli sabah programlarında mağdurun açık adresi verilerek aile içi problemlerin ortaya konması etik ve ailede meydana getirebilecek sıkıntılar açısından doğru değildir. Bu tür programlarda aile içi problemler hiç bir gizliliğe dikkat edilmeden yayınlanarak aile içi geçimsizlikler artırılmaktadır. Ailelerin mahrem konuları televizyon yayınlarının konusu olmamalıdır. Bu yayınların toplum üzerinde bıraktığı olumsuz etkiler telafisi zor olan sonuçlar doğurmaktadır"

Türkiye'de yaşanan hızlı toplumsal değişmenin aile içi gelişmeleri zayıflatmakta, ailesinde sevgi ve saygıdan mahrum olan çocukların şiddet eğilimlerine yönelmesinin kaçınılmaz olmaktadır. "Televizyon programları kötü davranışlar yerine iyi ve güzel davranışların yer aldığı sağlıklı rol ve modeller sunmalıdır. Uyumlu, ahlaklı kahramanlar, bilge, önder kişiler çıkartılmalıdır. Para ve reytingin çocuklarımızdan daha değerli olmadığının farkına varılmalıdır.
Sosyal Hizmet Uzmanı / Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Başhekim Yardımcısı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Reyting Savaşı Gençleri Saldırgan Yapıyor!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fatih KILIÇARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fatih KILIÇARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih KILIÇARSLAN Fotoğraf
Fatih KILIÇARSLAN
İstanbul
Sosyal Hizmet Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fatih KILIÇARSLAN'ın Makaleleri
► Ergenlik ve Kimlik Savaşı Psk.Elif GÜNERİ
► Ergenin Kontrol Savaşı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Çocuklarda Saldırgan Davranışlar Psk.Dnş.Serap BOZKAYA
► Agresif (Saldırgan) Çocuk Psk.Dnş.Ayça ULUÇAM GÜÇMEN
► Yapma! Diyorum, Yapıyor Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Reyting Savaşı Gençleri Saldırgan Yapıyor!' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:18
Top