2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anti-Aging.. Doğru Beslenme Yaşlanmaya Karşı…
MAKALE #4394 © Yazan Dyt.Ferin BATMAN | Yayın Şubat 2010 | 6,294 Okuyucu
60 yaşında olup,40 gibi görünmek,30 yaşında gibi hissetmek doğru beslenmenin de içinde olduğu ,bazı davranış değişiklikleri ve yeni alışkanlıklarla mümkün..

Anti-aging in kelime anlamı “yaşlanmaya karşı” dır.Yaşlanmayı geciktirici veya durdurucu,”yeniden gençleşme” yöntemleri ne her gün bir yenisi eklenmekte ve bütün dünyada ilgiyle karşılanmaktadır.Amaç yaşlılık etkilerini mümkün olduğunca ertelemektir.
Yaşlanma doğal ve kaçınılmaz bir olaydır.Ancak yaşlanmayı olabildiğince yavaşlatmak,
vücudun fiziksel olarak sağlıklı bir şekilde yaşlanmasını sağlamak,periyodik kontrollerin yapılarak,eksik hormonların,vitamin ve minerallerin tamamlanması,doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması,düzenli spor yapmak ile mümkündür.

Genç kalmak için az kalori….

Günlük beslenmede kalori kısıtlaması yapılmasının yaşlanmayı yavaşlattığı ispatlanmıştır. Vücudumuza alınan besinlerin işlenmesi sonucu “serbest radikaller” dediğimiz zararlı maddeler açığa çıkmaktadır.Bunların bazı tehlikeli türleri, kanserlere bile yol açabilirler.Serbest radikallerin zararlı etkileriyle başa çıkabilmek için,vücuttaki bağışıklık sisteminin kuvvetli olması gerekmektedir.Az ve öz yemek yiyerek , doğru besinler tüketildiğinde,serbest radikallerin oluşumu azalır ve vücuda zararlı maddelerin alınması önlenir.

Bütün besin gruplarını içeren dengeli bir diyet sağlığın ve kilonun korunması için çok önemlidir.Günlük alınan enerjinin %40 ı karbonhidratlardan,% 30 u proteinlerden ve %30 u
Yağlardan gelmelidir.Günlük ihtiyacı karşılayacak kadar vitamin ve mineral alınmalıdır.
Sabahları mutlaka kahvaltı yapılmalı,öğün atlanmamalı,az az ve sık sık yemek yemelidir.

Şekere ve yağa dikkat….!

Yüksek karbonhidrat kaynağı olan,tatlılar,pastalar ,börek ,çörek ,konsantre meyve suları, kola ve gazozlar vücuttaki yağ miktarını artırdıkları için ,kaçınılması gereken besinlerdir.Şeker ihtiyacı meyvelerden karşılanmalıdır.

Tereyağı,margarin gibi doymuş yağlardan uzak durulmalı,ayçiçek ve mısır yağları vücutta kullanılırken, serbest radikallerin oluşumuna daha çok zemin hazırladıkları için zeytinyağı
Tercih edilmelidir.

Protein..

Öğünlerde mutlaka proteine yer verilmelidir.Salam,sosis gibi şarküteri ürünlerinden ve kırmızı etten kaçınılmalı,yağsız beyaz et,balık,süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir.Haftada
2 öğün balığa ,haftada 2 öğünde kurubaklagillere yer verilmelidir. Etler haşlama,fırında veya ızgarada pişirilmeli yağda kızartılmamalıdır.

Kepekli gıdalar..


Kepekli veya tam undan yapılan ekmekler , rafine edilmemiş pirinç,kepekli makarna gibi kepekli tahıllar tercih edilmelidir.



Tuz ve su..

Tuzlu yemekten mümkün olduğunca kaçınılmalı,günde en az 8 bardak su içilmelidir.

Sebze ve meyve..

Her gün 2-3 porsiyon meyve,2-3 çeşit sebze tüketmeye dikkat edilmelidir.Kabuklu yenebilen meyve ve sebzelerin kabukları soyulmamalı,yıkanırken ve pişirilirken besin değerleri kaybolmayacak şekilde hazırlanmalıdır.Sebzeleri doğrarken metal bıçak kullanmak,suda çok bekletmek % 40 lara varan vitamin ve mineral kaybına yol açmaktadır.Pişirmenin yanlış ve fazla olması da vitamin kayıplarına yol açtığından,sebzeler çiğ tüketilmeli veya buharda, haşlayarak ve ızgarada kısa sürede pişirme yapılmalı,yağda kızartmalara asla yer verilmemelidir.

Ceviz,Fındık..

Omega3 ve omega 6 kaynağı olan ceviz ve fındık hergün az miktarlarda yenmelidir Çinko,selenyum ve CO enzim-Q 10 yönünden zengin olan bu besinler,sindirim sisteminde,besinlerin emilimini artırırlar,kalp damar sistemini korurlar,enerji verirler
Ve kansere karşı koruyucudurlar.

Lutein..
Lutein sebze ve meyvelerin,özellikle ıspanağın içinde bulunan,karoten grubundan bir pigmenttir.Göz sağlığında,kataraktın önlenmesinde, kalp,deri ,kadınlarda göğüs ve yumurtalık sağlığında da lutein çok önemli bir rol oynuyor.Antioksidan etkisiyle de,yaşlanmayı geciktiriyor,cildi gençleştirip,ömrü uzatıyor. Araştırmalar.Ispanak,brokolı,domates,havuç,portakal gibi lutein içeren gıdaları sıkça tüketen Kadınların ömürlerinin 6 yıl uzadığını ortaya koyuyor.Bu arada güneş lekelerini önlemesi de dikkat çekiyor.

E vitamini,Selenyum..

Bazı araştırmalar selenyumun birçok kanser çeşidine iyi geldiğini göstermiştir. E vitamini Selenyumun aktif hale gelmesinde önemlidir.İkisi birlikte bağışıklığı artırırlar.Yeterli miktarda E vitamini alınması Kalp krizi riskini azaltır.
Kalp sağlığı için sarımsak tabletleri diyete eklenmeli,sigara bırakılmalıdır..

Doğru beslenme mutlaka sporla da desteklenmelidir. Araştırmalar düzenli spor yapan 60 yaşında bir kişinin,spor yapmayan 40 yaşındaki bir kişiyle aynı performansta olduğunu göstermiştir. Spor kemikler üzerinde de oldukça etkilidir ve osteoporoz riskini azaltır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anti-Aging.. Doğru Beslenme Yaşlanmaya Karşı…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ferin BATMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ferin BATMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferin BATMAN Fotoğraf
Dyt.Ferin BATMAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi123 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ferin BATMAN'ın Yazıları
► Anti-Aging Beslenme Dyt.Nevra DEMİREL
► Anti-Aging Beslenme Dyt.Aylin SAYAN
► Fonksiyonel Besinler ve Anti-Aging Dyt.Görkem MERCAN
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Anti-Aging.. Doğru Beslenme Yaşlanmaya Karşı…' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:30
Top