2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizm Spektrumunda İletişim Problemleri
MAKALE #4402 © Yazan Fzt.Aymen BALIKÇI | Yayın Şubat 2010 | 6,398 Okuyucu
HER ÇOCUĞUN KENDİNE AİT BİR RİTMİ VAR!


Her çocuğun kendine ait bir ritmi vardır.Çocuk bu ritmin dışında çıktığında veya çıkarıldığında buna tepki gösterecektir(Ritim:konuşurken ses tonumuz,konuşma hızı,jestler/vücut hareketleri,mimikler,hareketlerimizin hızı…).
Bu nedenle çocuğun ritmini yakalaması ve bizim bu ritimde onunla ilişki kurmamız gerekmektedir.Bu ritmin dışındaki insanlar bebekle iletişim kurmakta zorlanırlar(çocuğun ritmini en iyi yakalayan genelde annedir).
Bebekler kendi ritimlerine girip onlarla iletişime girecek insanlar ararlar
Bebekler ailedeki bireylerin hareket ve jestlerinden bunların ne anlama geldiğini öğrenirler.Buna göre kendileri de jest ve hareketlerini yaratırlar.Örneğin çocuğuna onu almak için uzanan annesinden çocuk zamanla ellerini uzatması ve annesinin kucağına gitmesi gerektiğini anlar.
Çocuk annesinin sesinden,ayak ritminden annesini uzaktan fark eder ve annesinin ona geldiğini anlar. Etkileşim böyle başlar.Jestleri öğrenip bunları kullanmaya başlar daha sonra ses ve dil gelişir.
Konuşmalarımızın %80 jestlerle birlikte oluyor.Aslında konuşmalarımıza olayla ,durumla ilgili duygumuzu katarız. Bu da Limbik sistemimizin devreye girdiğini göstermektedir.
Çocuklar amaca yönelik hareket ederler.Örneğin bir oyuncağın peşinde sürünürler ve ona ulaşmaya çalışırlar.Bu da onların fikirlerinin oluşmaya başladığını gösterir.Bu da duygularla başlar(oyuncakla oynama isteği çocuğun oyuncağa karşı olan duygusudur).
Bebeğin oyuncağa doğru gitmesi planlama yapabildiğini gösterir(oyuncağı almak için gitmesi ve sürünmesi gerektiğini planlar).
Bebek planlama yapabildiğini keşfedince bunu tekrar deneyimlemek ister.Farklı deneyimler arar.
Aileden ilk yardım istemesi, zorlandığında “ıhh ıııı” diye sesler çıkarmasıyla başlar.Bebek bu sesleri çıkardığında etrafta birinin ona yardımcı olabileceğini öğrenmiştir.
İlk dönemdeki aile içi etkileşim bizim için baz oluşturur.Daha sonra aile dışı sosyal etkileşim gelişir.
Otistik çocuklar ortamın ritmine girmekte zorlanırlar.Aslında onlar da sosyalleşmek(İLETİŞİM KURMAK) isterler, ama diğer insanların ritmine girmekte zorlanırlar.

OTİZM VE İLETİŞİM

Bir iletişim problemi olarak da tanımlanan otizmin en belirgin özelliği,iletişimin temel öğesi olan ilişki kurmakta yaşanan güçlüktür. Otistiklerin çevreleriyle ilişkileri çoğunlukla ihtiyaçları doğrultusundadır.Kendilerine seslenildiğinde bakmayabilir,kucağa alınmak istendiklerinde reddedebilirler ancak bir şeye ihtiyaçları olduğunda karşılarındakini elinden tutarak istedikleri şeye doğru yönlendirebilirler.Böyle kurulan ilişki gerçek ilişkiden çok başkasını kullanmak şeklindedir.
Otistik çocuklar yalnızdırlar fakat kendilerini yalnız olarak görmezler.İnsanları değil de objeleri,cansız varlıkları tercih etmektedirler çünkü objelere kendi istedikleri gibi davranabilirler(Simons ve Oishi;1987:43).Üç yaşına gelmiş otistik çocukların en büyük sorunu konuşamamak,dili kullanamamaktır.Bu çocuklar istemedikleri şeylere karşı saldırgan tavırlar sergilerler veya kendilerine zarar verici davranışlarda bulunurlar.Bu şekilde dili kullanmadan birileriyle iletişim kurmaya çalışırlar(Cohen;1998:39).Ricks ve Wing’e (1976) göre otistik çocuklar,çok küçük yaşlardan itibaren sözlü ve sözsüz iletişim kanallarını kullanmazlar ya da kullanmayı redederler. Argyle((1972) insanlar tarafından kullanılan sözsüz iletişimi on başlık altında sınıflandırmaktadır.
Bunlar:vücut dili, yakınlık, oryantasyon(birbirinin yanında oturma ya da durma şekli),görünüm, duruş şekli, başını sallama, mimikler, jestler, bakış ve ses tonunu ayarlamadır.Bu sınıflamadaki sözsüz iletişim tiplerini otistik çocuklar kullanmakta zorluk çekerler. Konuşmalarımızın %80 jestlerle birlikte oluyor.Aslında konuşmalarımıza olayla ,durumla ilgili duygumuzu katıyoruz.Bu da Limbik sistemimizin devreye girdiğini göstermektedir. Otistik çocuklar gülümseyebilir,kahkaha atabilir,ağlayabilir veya korkabilirler;fakat şüphe,utanç, üzüntü gibi yüz ifadesi pek görülmez(duygularını vücut diliyle ifade etmekte zorluk çekerler).Çoğunlukla yüz ifadesi olmadan dururlar ve kendilerini çeşitli melodiler mırıldanarak ifade edebilirler(Wing,1976:104-105).
Sözsüz iletişimi kullanmakta güçlük yaşanırken, sözlü iletişim biçimlerinde de kendilerine özgü bir ifade biçimi mevcuttur.Konuşabilen otistik çocukların mekanik bir ses tonu ve kalıplaşmış sözel ifadelerle konuştukları görülür(konuşmalarında,duygu,jest,mimik yoktur veya azdır).
Ekolali otizmin klasik belirtilerinden biri olmasına rağmen her otistik çocukta görülmez.Mevoy, Loveland ve Landry’ye (1988)’e göre ,hemen tekrarlama şeklinde olan ekolali,kendini çok az ifade edebilen ve diğerleriyle çok az iletişim kurabilen otistik çocuklarda daha sık görülmektedir.Shapiro(1977) ve Carr,Schreibman ve Lovaas(1975) otistik çocukların en çok kendilerine yöneltilen soru veya direktifleri anlamadıklarında ya da verilecek cevapları olmadığında hemen ekolaliye başvurduklarını bulmuşlardır(Lord ve Paul;1997:208).

Brothers’a göre ,otizmin çok hafif formlarında tamamen normal bir gelişim ve hayat çizgisi izleyen otistikler ileri yaşta kişiler arası ilişkide ima,mecaz ve mizahi kavramda sorunlar yaşarlar.Diğerleri ilgi,başarı,zevk paylaşımı,ilişkilerinde toplumsal ve duygusal karşılıklık sınırlıdır(Korkmaz;200:131).
Çevrelerine bu denli kayıtsız olan otistik çocukların kendiliklerinden ilişkiyi başlatabilmeleri ve otistik olmayan çocukların kendiliklerinden öğrenebildikleri temel becerileri öğrenebilmeleri çok güçtür.Otistik çocukların yaşamlarında gerekli olan becerileri öğrenebilmleri,topluma uygun davranışları sergileyebilmeleri ve sosyalleşebilmeleri için yapılacak ilk iş:onlara İLİŞKİ KURMAYI öğretmektir.


Hazırlayan: Aymen BALIKÇI MS,PT
Kaynak:Farklı Gelişen Çocuklar (Adnan KULAKSIZOĞLU), ICDL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otizm Spektrumunda İletişim Problemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Aymen BALIKÇI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Aymen BALIKÇI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aymen BALIKÇI Fotoğraf
Fzt.Aymen BALIKÇI
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi30 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Aymen BALIKÇI'nın Yazıları
► Dizde Kıkırdak Problemleri Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Ayakta Nasır Problemleri Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Servikal Bölge Problemleri Fzt.H. Seren GÜRKAN
► Otizm Dr.Veli KURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Otizm Spektrumunda İletişim Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:53
Top