2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nlp : Beyin Dilinizi Yeniden Programlayın
MAKALE #4408 © Yazan Psk.Dnş.Özden ŞENKOYUNCU | Yayın Şubat 2010 | 5,044 Okuyucu
BEYİN DİLİNİZİ YENİDEN PROGRAMLAYIN !

NLP kavramını duymuş olmalısınız. Özellikle iş yaşamında, seminerlerde son 10 yıldır çok sık kullanılıyor. Nlp türkçesiyle beyin dilini programlama demektir.
Peki bu ne anlama gelmektedir?
Ortaya koyduğumuz her davranış ve düşüncenin kaynağı sinir sistemimizdir. Sinir sistemimizin temeli ise duyu organlarımızdır. Her insan dünyayı farklı bir biçimde algılar. Aslında bu cümle, en önemli cümledir .Çünkü iletişimde çatışmaları başlatan asıl bu kavramdır.
Sinir sistemi Nlp’nin nöro kısmını açıklar.
Duyu organlarımızla aldığımız mesajlar beynimizin bir bölümünde dil sistemi içinde temsil edilmekte ve deneyimlerimiz kelime ve seslerle ifade edilmektedir. Dil olmadan düşünceyi zihnimizde canlandıramaz ve ifade edemeyiz.
Kendi kendimizle de dil ile iletişim sağlarız. Dolayısıyla bir dil sistemine ihtiyacımız vardır.
Bu Nlp’nin Linguistik kısmını açıklar.
Zihnimiz aynen bir bilgisayar gibi programlanmıştır. Her davranış bir tür yapı ve kalıp içinde oluşmaktadır. Konuşuyoruz, düşünüyoruz, anlıyoruz ve ortaya sonuçlar koyuyoruz.
Bunların hepsi bir program dahilinde olmaktadır.
Aynen bir bilgisayar programı gibi, doğduğumuz andan itibaren hepimiz, yeni girdilerle ‘yazılım’ımızı destekliyoruz.
Her birimizin programı biricik ve kendine has.
Ancak bu girdileri programlamayı bilinçaltı süreçlerle yaptığımız için, hatalı ve gereksiz girdilerin ne yazık ki farkına varamıyoruz. Zihnimiz ,bedenimiz,ruhumuz birlikte inançlarımızı, inançlarımız düşüncelerimizi, düşüncelerimiz de davranışlarımızı belirler. Nlp inançları doğru-yanlış diye değil, yararlı-yararsız diye ayırır.
Düşünceler fizyolojiyi, fizyoloji düşünceleri etkiler.Fiziksel iç uyumumuz iyiyse bedenimiz iyidir.Zihinsel iç uyumumuz iyiyse, iç huzurumuz iyidir.Dünyayı kendi ruh halimizi yansıtacak şekilde düzenleriz.İç çatışmalar dıştakileri yaratır.
Nlp başkalarına değil kendimize olanları hissetmemizi ister.
Nlp davranış esnekliği ister. İstediğinizi elde edene kadar yaptıklarınızı değiştirmenizi ister.
Nlp sorunların oluşumu ve nedenleri hakkında neler söylüyor?
Her insan farklı ortamlarda büyüdüğü ve farklı etkilere maruz kaldığına göre, hepimizin olaylara tepkileri farklı olacak demektir.
Örneğin, kimi insanlar topluluk önünde konuşmaktan çok çekindikleri halde, kimileri bundan çok büyük bir keyif alabilmektedir.
Aynı olayın birbirine zıt tepkilere yol açmasının nedeni nedir?
Bu sorunun cevabı, olay ile tepki arasında geçen sürede o insanın zihninde olanlarda gizlidir.Zihin süreçleri ve inançlar olaya verdiğimiz tepkiyi belirlemektedir.Belirli olaylar zihinde otomatik olarak bir programı devreye sokuyor ve belli bir tepkiyi ortaya çıkarıyor.
Biz bu programların genellikle farkına varmıyoruz.
Nlp’nin 4 ana direği nelerdir? ( NLP’nin tavsiyeleri)
Kendimiz ve başkalarıyla uyum sağlamaktır. Çünkü iç çatışmalarımız dışarıdakileri de yaratır.
Ne istediğimizi bilmektir. Yani ‘sorun ne?’ diye sormak yerine ‘ne istiyorsun?’ diye sormaktır.
Duyusal keskinliktir.Yani duyularınızı kullanmak ,size neler olduğunu görmektir.
Davranış esnekliğidir. İstediklerinizi elde edinceye kadar davranışlarınızı siz değiştirmelisiniz. Başkalarından beklemek yerine siz harekete geçin.
İyi hissetmenizi sağlayan davranışların bir listesini çıkarın. Baş edemediğiniz bir sorun olduğunda iyi hissettiğiniz andaki davranışlarınızı uygulamaya sokun.
Kaynak: Nlp’nin ilkeleri; Ian Mc Dermott
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Bilişsel Yeniden Yapılandırma Psk.Göksu KOSTAKOĞLU
► Küllerinden Yeniden Doğmak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Okula Yeniden Merhaba! Psk.Serap DUYGULU
► Ümit Yeniden (Depresyonu Anlamak) Psk.Burcu ATATÜR
► Evliliklerde Cinselliği Yeniden Canlandırmak Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Nlp : Beyin Dilinizi Yeniden Programlayın' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:44
Top