2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Jinekomasti Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları
MAKALE #4477 © Yazan Op.Dr.Cemil TUGAY | Yayın Şubat 2010 | 51,199 Okuyucu
Jinekomasti hangi doktorlarca tedavi edilir?

Jinekomastinin tedavisi cerrahidir. Herhangi bir ilaçla tedavisi yoktur. Jinekomasti tedavisi için bir Plastik Cerrahi Uzmanına başvurmanız gerekir. Size jinekomasti ameliyatı yapabileceğini söyleyen diğer bir branş doktorunun bu ameliyatla ilgili yeterli tecrübeye sahip olduğundan emin olmalısınız.

Başvurduğunuz Plastik Cerrah’ın bu konuda tecrübeli olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Konuştuğunuz cerrah size verdiği bilgilerle ve kendine güveni ile size bir fikir verecektir. Doktora eski hastalarının örnek resimlerini göstermesini isteyebilirsiniz. Bu resimler seçilmiş, iyi resimler olsa da size mutlaka fikir verecektir. Doktora bu ameliyatı ne kadar sık yaptığını sormayı da ihmal etmeyin.

Resmi Kurumlar ve Özel Sigortalar Jinekomasti ameliyatını ödüyor mu?

Ne yazık ki resmi ve özel sigortalar bu ameliyatı ödemiyorlar. SGK’ya bağlı resmi sigortalar, eskiden tıbbi bir zorunluluk olduğunu belirtir bir sağlık kurulu raporu alınırsa kısmen ödeme yapıyorlardı, ancak şu anda jinekomasti ameliyatını ödememektedirler.

Jinekomasti ameliyatın fiyatı ne kadar?

Yurtdışında 3000 Euro’dan başlayan fiyatları olan bu ameliyat ülkemizde 2000 -5000 TL arası değişen fiyatlara yapılıyor. Fiyat doktora ve hastaneye göre farklılıklar gösteriyor

Jinekomasti Ameliyattanın önce hangi testler yapılıyor? Bu testlerin sonuçlarını kim değerlendiriyor?

Her ameliyatta olduğu gibi tam kan sayımı ve pıhtılaşma testleri bu ameliyat öncesi yapılmak zorunda. Eğer başka bir hastalık şüphesi varsa, ona yönelik testler de istenebilir. Mesela idrar yollarında bir enfeksiyon şüphesi varsa idrar testi de istenecektir. İstenen tetkikler ameliyatı yapacak cerrah veya anestezi uzmanınca değerlendirilebilir.

Jinekomasti’nin nedeninin bulunması önemli mi? Tedavi şekli nedene bağlı olarak değişir mi?

Aslında neden ne olursa olsun jinekomastinin tedavisi değişmez. Tek tedavi cerrahidir. Ancak jinekomasti herhangi bir hastalığa ya da ilaç kullanımına bağlı ise ameliyattan önce bu ilacın kullanımını kesmek ya da hastalığa yönelik bir tedavi uygulamak gerekir.

Jineekomasti ameliyatının alt ve üst yaş sınırı var mıdır?

Jinekomasti 18 yaştan sonra ameliyat edilir. Çünkü daha önceki yaşlarda kendiliğinden düzelen fizyolojik bir jinekomasti durumu olabilir. Üst yaş sınırı ise yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan kişiler ileri yaşlarda da bu ameliyatı yaptırabilirler. Ancak jinekomasti ameliyatı genellikle genç yaşlarda talep edilmektedir.

Hangi sağlık problemleri jinekomasti Jinekomasti ameliyatı yapılmasına engel olabilir?

Kalp yetmezliği, siroz, ağır böbrek yetmezliği, malign hipertermi ve ciddi kan pıhtılaşma bozuklukları olan kişilerin ameliyat olması önerilmez.

Jinekomasti Ameliyatı iz bırakır mı?

Eğer cerrah meme dokusunu çıkaracaksa bunu meme başının alt kenarından yarımay şeklinde bir yeri keserek yapar. Çoğu zaman bu işlemle birlikte liposuction da yapılır. Yapılan bu kesi genellikle çok iyi iyileşir. 3-6 aylık bir iyileşme süresi içinde fark edilmez hale gelir. Ancak bazı insanlarda keloid dediğimiz aşırı iz kalması durumu oluşabilir. Bu durum önceden saptanamaz, bilinemez. Tedavisi için bazı kremler ve silikon ile baskı uygulamaları gerekebilir.

Jinekomasti tedavisinde en sık kullanılan ameliyat tekniği hangisidir?

Jinekomastide en sık kullanılan teknik, meme başı kenarından girip büyümüş meme dokusunun çıkarılmasıdır. Bazı cerrahlar ise daha çok liposuction yapmayı tercih eder. Ancak liposuction sert meme dokusunu parçalayarak dışarı almada yetersiz olduğu için glanduler tip büyümede (Yani içerde meme dokusu büyümüş olan kişilerde) başarılı olamaz. Yapılan genel bir araştırmada Jinekomasti hastalarının %20’si sonucu yeterli görmeyip tekrar ameliyat oldukları bulunmuş. Bu hastaların büyük çoğunluğu sadece liposuction ile tedavi edilmeye çalışılanlar. Benim tercihim ise her iki yöntemi kombine etmek. Yani önce liposuction yapıp yağ birikimi olan kısımları düzeltiyorum, daha sonra meme başı kenarından girip büyümüş meme dokusunu çıkarıyorum. Bu şekilde hastayı daha az travmatize ettiğime ve daha iyi sonuçlar elde ettiğime inanıyorum.

Liposuction’ın değişik tipleri var; Tumescent, ultrasonic, lazer liposuction gibi. Bunların hangisi daha iyi?

Tumescent teknik liposuction’ın altın standardıdır. Bu teknikte cerrah temel olarak işlem yapılacak alana liposuction yapılmadan önce özel formüllü bir sıvı-ilaç karışımı verir. Bu da ameliyatta kanamayı azaltır, daha sonra morluk, şişlik olma riskini ve ameliyat sonrası ağrıyı azaltır.
Ultrasonik liposuctionda sahaya önce ultrasonik bir alet sokularak yağlar parçalanır, daha sonra işlem yapılır. Lazer liposuctionda ise benzer bir işlem lazerle yapılır.

Lazer ve ultrason yağ hücrelerini parçalarken çevredeki diğer dokulara da zarar verme riski taşırlar. O yüzden tumescent liposuction’ın daha güvenli ve yeterli olduğunu düşünüyorum.

Çok büyük göğüsleri olanlarda deri de çıkarılıyor mu? Ve Jinekomastiden sonra iz kalıyor mu?

Bu problem biraz karışık gibi görünse de çoğu zaman ameliyat sonrası göğüs cildi kendisini birkaç hafta- birkaç ay arası bir sürede çok iyi toparladığı için sorun olmuyor. Ancak eğer gerekli olduğunu düşünürsek meme başı çevresinden daire şeklinde cilt çıkarıp toparlama yapabiliyoruz. Bu şekilde sadece göğüs başı çevresinde yuvarlak bir ameliyat yeri oluyor. Çok çok nadiren kadınlardakine benzer şekilde göğüs küçültme yapmak gereken jinekomasti ile karşılaşılabiliyor. Ben bu tür bir hastanın ameliyatında bir kez bulundum. Ama dediğim gibi gerçekten çok nadir bir durum. Bu yazıyı okuyanların tamamına yakını bilmeli ki deri kendini topluyor ve deri çıkarma ihtiyacı genellikle olmuyor.

Jinekomasti kilo alma veya zayıflamadan etkilenir mi?

Gerçek jinekomasti kilo alma veya zayıflamadan etkilenmez. Çünkü büyümüş olan meme dokusudur. Yağ dokusu birikimine bağlı olan yalancı tip jinekomastide ise kilo alma göğüs büyüklüğünü artırırken zayıflama ile bir miktar erime olur. Ancak göğüste birikmiş olan yağ dokusu erimeye nispeten dirençli olduğu için sadece zayıflama ile yağlı tip jinekomastiler de tam düzelmezler. Meme dokusunu büyütenler ise hormonlar veya steroid yapısında olan (vücut geliştiriciler gibi) ilaçlardır.

Jinekomasti Ameliyatına hazırlanırken neler yapmalısınız?

Herşeyden önce sigarayı bırakmalısınız. Sigarayı ne kadar erken bırakırsanız o kadar yararlı olur. Ameliyattan önce tam bırakmamış olsanız bile ameliyattan sonra en az 3 hafta süreyle kesinlikle sigara içmemelisiniz. Aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesicileri içmemelisiniz. Aynı şekilde St. John's Wort, Ginkgo Biloba gibi bitkisel destekler, Balık Yağı, yüksek dozlarda E vitamini de ameliyattan sonra kanamaya yol açabilir. En iyisi ameliyattan 2 hafta öncesinden itibaren tüm ilaç ve desteklerden uzak durmaktır.

Jinekomasti Ameliyatından sonra iyileşme ne kadar sürede olur?

Ameliyattan sonra 7-10 gün içinde iyileşme normal günlük yaşama sorunsuz bir şekilde dönebilmek için yeterlidir. Bu sürecin ilk 3 günü kesinlikle istirahat ederek geçirilmelidir. İlk 3 gün sorunsuz atlatıldıktan sonra iyileşme genellikle problemsiz olur. Erken iyileşme döneminde yara yeri kapanır, varsa morluklar geçer, hafif ağrılar kaybolur. İlk 7-10 günden sonra şişliklerin tam geçmesi, derinin kendini tam toparlaması, izlerin silikleşmesi ve göğüsteki his kaybının düzelmesi 3-6 ay sürebilir. İlk 4hafta boyunca özellikle kollarla ağır işler yapmaktan ve ağır sporlardan kaçınmak gerekir.

Jinekomasti Ameliyatından aile ve arkadaşlara bahsetmek gerekir mi?

Tüm tıbbi girişimler ve kayıtlar kişiye özeldir. İzinleri olmadıkça başka insanlarla paylaşılamaz. Durumunuz her zaman doktor hasta ilişkisi çerçevesinde gizli tutulacaktır. Jinekomasti operasyonu geçirmek isteyenler genellikle durumlarının gizli tutulmasını isterler. Oldukça sık yapılan bir işlem olmasına rağmen bu işlem hakkında insanların pek konuşmamasının temeldeki nedeni bu gizliliktir. Eğer başkalarından gizli tutmak istiyorsanız; göğsünüzden bir kitle alındığını söyleyebilirsiniz. Bu şekilde ayrıntıya girmeden doğru bir bilgi vermiş olursunuz.

Jinekomasti Ameliyatından sonra hastanede ne kadar kalmak gerekir?

Bu ameliyat genel anestezi ile yapılmaktadır. Genellikle 1 gün hastanede kalmanız önerilir. Ancak hastanede kalmak istemezseniz ve durumunuz izin verirse ameliyattan 8 saat sonra eve gidebilmeniz mümkündür. Ancak evde ilk 24 saat boyunca yalnız kalmamalısınız. Size refakat edecek kimse bulamazsanız, doktorunuzdan bir refakatçi bulmasını isteyin.

Jinekomasti Ameliyatı sonrası ne kadar ağrılıdır? Ve ağrı ne kadar sürer?

Ameliyat sırasında yapılan tumescent solüsyon ameliyat sonrası ağrıyı önler. 12saat sonra hafif bir ağrı başlar, ancak ağrı kesicilerle geçer. Yani şiddetli bir ağrı duyulmaz. Duyulan hafif rahatsızlık 7-10 gün içinde tamamen kaybolur. Ağrıya karşı duyarlılık kişiden kişiye çok değişir ve birçok hasta ağrı duymadıklarını söylerler; Buna rağmen herkese ağrı kesiciler kullandırılmaktadır.

Bazı doktorlar dren kullanırken bazıları kullanmıyorlar? Dren kullanımı neye bağlıdır?

Drenler ameliyat yerinde kan sızıntısı olması ve göğüs içinde birikmesi olasılığına karşı kullanılmaktadır. Göğüs derisi altında ameliyat edilmiş bölgeye ucunda delikler olan bir silikon hortum yerleştirilir ve hortum koltuk altından çıkarılarak dışarıda bir rezervuara( Vakumlu toplayıcı) bağlanır. Bu şekilde içeride birikmeye yüz tutan sızıntılar vakumla dışarıya alınmış olur. Drenlerin konmasına ameliyat sırasında görülen sızıntıların risk doğurup doğurmayacağı göz önüne alınarak karar verilir. Konmaları genellikle yararlıdır ve iyileşmeyi hızlandırırlar. Konduğu zaman 1-3 gün kadar yerinde tutulabilirler. İçeriden gelen sızıntı kesildiği veya çok azaldığı zaman çıkarılırlar. Çıkarılmaları zor değildir ve ağrı vermezler.

Ne tür dikişler kullanılıyor? Dikiş aldırmak gerekiyor mu?

Doktorlar arasında farklı uygulamalar var. Benim tercihim eriyen, çok ince ve içerde gizli kalan dikişler kullanmak. Bu tür dikişler kullanıldığı zaman alınmaları gerekmez, kendiliğinden eriyip kaybolurlar.

Ameliyat yerini ne kadar süre güneşten korumak gerekir?

Ameliyattan sonra izler tamamen silinene kadar aşırı güneşe maruz kalmamak veya güneş koruyucular kullanmak gerekir. Bu süre genellikle 1-3 ay arası bir süredir. Eğer izler tam iyileşmeden güneşe maruz kalınırsa ameliyat yerlerinde kalıcı koyu renk oluşur.

Eğer sonuçtan memnun kalmazsanız ne olacak? Tekrar bir ameliyat ne zaman yapılabilir?

Jinekomasti ameliyatları başarısı yüksek ameliyatlardır. İkinci bir düzeltme iyi bir ameliyat sonrası genellikle gerekmez. Eğer düzeltme gerekirse bu ameliyat muhtemelen rötuş amaçlı hafif bir ameliyat olacaktır. Bu tür bir ameliyat için sizden doktor ücreti istenmez ancak hastane ve ilaç faturasını ödemeniz gerekebilir.

Ameliyattan sonra korse giymek gerekir mi? Giyilecekse ne kadar süre giyilecek?

Doktorlar arasında farklılık gösteren diğer bir konu da bu. Doktorların çoğu korse giydirmeyi tercih ediyorlar. Ben de son 2 yıla kadar en az 3 hafta süreyle korse giymelerini öneriyordum. Ancak korse giymenin insanlara sıkıntı verdiğini fark ettim ve daha erken normal hayata dönebilmeleri için önce korse giyme süresini kısalttım, sonra tamamen kaldırdım. Şu anda uygulamada benim tercihim ilk 3 gün sargı yapmak daha sonra sadece meme başı pansumanı. Bu şekilde takip ettiğim hastalarda şu ana kadar bir sorun gözlemedim. Ancak korse giymeyi öneren doktorların da yanlış yaptıklarını söylemiyorum. Benimki sadece hastaların konforunu artırmaya yönelik bir çaba.

İşe ne zaman dönülebilir?


Masa başı ve hafif işlere 5 -7 gün içinde dönülebilir. Fiziksel yoğun bir işte çalışıyorsanız 10 gün sonra işe başlamanızı öneririm. İyileşme döneminde ne zaman ne yapabileceğinize karar vermenin kolay bir yolu var; “Vücudunuzu dinleyin”. Yanlış bir şey yaptığınız zaman vücudunuz sizi bazen basit bir ağrı veya rahatsızlık hissi ile uyaracaktır. Bu rahatsızlığı hissettiğiniz zaman yaptığınız şeyi kesmeli ve daha ileriye gitmemelisiniz.

Ameliyat sonrası karşılaşabileceğiniz komplikasyonlar nelerdir?

Ciltaltında kan birikimi ( hematom) ve ya lenf sıvısı birikimi ( biz bu duruma seroma diyoruz) komplikasyonlar arasında en sık görülenlerdir. Özellikle dren konmayan kişilerde görülürler. Sonuçta hematom veya seroma boşaltılarak bu durum tedavi edilebilir. Ancak seroma birkaç hafta devam edebilir. Bu süre boyunca korse giyilmesi gerekebilir. Teorik düzeyde enfeksiyon, cilt nekrozu gibi başka komplikasyonlardan da bahsedilebilir ancak pratikte çok çok nadir karşılaşılabilen durumlardır.

Op.Dr. Cemil Tugay, Plastik Cerrahi Uzmanı, İzmir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Jinekomasti Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Cemil TUGAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Cemil TUGAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cemil TUGAY Fotoğraf
Op.Dr.Cemil TUGAY
İzmir
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Cemil TUGAY'ın Makaleleri
► Apandisit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Sinüzit Hakkında Sık Sorulan Sorular Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Burun Estetiği Hakkında Sık Sorulan Sorular Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Jinekomasti Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:36
Top