2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Siğiller ve Mantar Tedavisi
MAKALE #4502 © Yazan Dr.Füsun TÖRE | Yayın Şubat 2010 | 29,604 Okuyucu
Bugün sizlere en sık rastlanan deri hastalıklarından olan SİĞİLLER’den bahsedeceğim.Oldukça sık görülen bir deri hastalığı olan siğil (verrü) grubu hastalıklar, bir çeşit virus (human papiloma virus =HPV) mikrobuna bağlı olarak gelişir. Ellerde, ayaklarda, genital organ derisinde, yüzde, yani cildin çok değişik bölgelerinde oluşabilir.

Genellikle deriden kabarık, yuvarlak veya çok şekilli, deri renginde ya da daha koyu renkte, sert,yüzeyleri pürtüklü, bazen ağrılı olan siğil döküntüleri tedavi edilmezse oldukça uzun süre ciltte kalabilir.Okul çağındaki çocuklarda bulaşma çok sıktır.
İnsandan insana direk dokunma ile geçer.Genital siğillerin Çoğu cinsel temasla geçer.Genital siğillere neden olan HPV viruslerden bazıları kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir.Rahim ağzı kanseri her yaştan kadınları etkileyebilen bir hastalıktır.

Bu virüslere karşı kas içinden üç doz yapılan aşı 2007 yılında tüm dünyada uygulamaya sunulmuştur.Kız çocuklarına koruyucu olarak uygulanması önerilmektedir.
Ayak tabanı derisi de siğilin en sık görüldüğü bölgedir.Ağrıya yol açarak zaman zaman yürümeyi zorlaştırabilir.Siğiller el derisinde ve özellikle tırnak çevresinde çocuklar arasında çok sık görülmektedir.Çocukların ellerindeki siğiller, parmak emmeye, siğilleri koparmaya bağlı olarak dudaklara, ağız içinde de yayılabilir.

Ayrıca siğillerin az kabarık, yassı, küçük tipleri vardır ki tıptaki adı ‘verru plan juvenil’dir.Yalnızca kozmetik rahatsızlık verir, koparmakla, kesmekle kolayca çoğalır.Aylarca, yıllarca ciltte kalabilir.

Hiçbir siğili kesmemek, kanatmamak gerekir.Özellikle ayaktakiler nasırla çok karıştırılır.Şüpheli durumlarda cilt doktoruna muayene olmak gerekir.Yanlış müdahaleler sonucu siğil virüsü daha derin dokulara yayılır, siğiller çoğalır ve tedavi zorlaşır.Tedavide hastanın evde kullanabileceği losyonlar, klinikte doktor tarafından uygulanan asit tedavisi, lokal anestezi ile yapılan ‘koter’ ile yakma ve buz tedavisi (kriyoterapi) yöntemlerinden uygun olan seçilir.

MANTAR HASTALIKLARI

Mantar hastalıkları toplumda oldukça sık görülmektedir. Deride ayak parmak araları, ayak tabanı, tırnaklar ve tere maruz kalan kasık bölgesi, meme altları sıklıkla hastalığın görüldüğü yerlerdir. Hastalık insandan insana, hayvandan insana temasla,kötü hijyen şartlarında doğadan insana bulaşabilir.

Saçlı deride görülen mantar hastalığına çoğunlukla ergenlik öncesi dönemde özellikle kötü hijyen koşullarında yaşayanlarda rastlanır. Direkt temas veya makas, şapka gibi ortak kullanılan eşyalar ile bulaşabilir. Saçlarda lokalize dökülme ve kepeklenme başlıca belirtileridir. Hastalık ileri evrelerde kötü kokulu ve akıntılı görünüm alabilir. Bu evrede tedavisiz bırakıldığında kalıcı saç kaybı yaşanabilir.

Gövde, kol ve bacak derisinde görülen mantar hastalığı kırmızı, yuvarlak şekilli, kenarları deriden hafif kabarık daha koyu renkli ve kepekli olarak karşımıza çıkar. Tedavisiz bırakıldığında döküntü gittikçe genişler ve başka bölgelere bulaşabilir. Her yaş grubunda görülebilir. Kaşıntı başlıca belirtisidir.

Kasık bölgesinde yerleşen mantar enfeksiyonu özellikle erişkin erkeklerde görülür. Sıcak, nem, şişmanlık, sıkı giysiler, ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörlerdir. Kaşıntıya ve sulantı gelişen olgularda yanmaya yol açarak hastaya rahatsızlık verebilir.

Ayakların mantar enfeksiyonu daha çok ayak parmak aralarına yerleşir. Duş, sauna, yüzme havuzu gibi nemli ortamlar ve ortak kullanılan terlikler önemli bulaşma nedenleridir. Parmak aralarında pullanma, beyaz nemli görüntü, soyulma ve yarılmalar görülebilir. Şiddetli kaşıntıya yol açabilir. Ayağın sık yıkandığı ve nemli kalması, dar ayakkabı giyilmesi, sıcak, aşırı terleme ile hastalık şiddetlenebilir. Ayak tabanlarında yerleşen mantar hastalığında deri çizgilerini dolduran beyaz kepeklenme görülebilir. Bazı kişilerde ise ayak tabanlarında toplu iğne başı büyüklüğünde su toplaması olabilir. Ellerin mantar enfeksiyonunda tipik olarak tek elde avuç içi deri çizgilerini dolduran kepeklenme görülür.

Tırnakların mantar enfeksiyonuda toplumda oldukça sıktır. Ayak tırnaklarında el tırnaklarına göre daha sık görülür. Tırnaklarda renk değişikliği, kalınlaşma, tırnak altının tebeşir gibi ufalanması görülebilir. Tırnak makası ile başka tırnaklara ve başka kişilere bulaş olabilir.

Kıvrım bölgelerinde özellikle şeker hastalarında, obez, çok terleyen, yatak bağımlısı olan kişilerde mantar enfeksiyonuna çok sık rastlanır. Pis kokulu, kırmızı, üzeri beyaz nemli görünümlü çevresinde minik sivilceler ile karakterizedir.

Mantar hastalığının tedavisinde topikal ve sistemik ilaçlar kullanılmaktadır. Deriye yerleşen yaygın olmayan mantar türleri genellikle topikal tedavi ile 4 hafta içerisinde iyileşirken, tırnak mantarı 2-3 aylık hap tedavisi gerektirir. Tekrarlama olmaması için tedavi düzenli uygulanmalı, hijyen şartlarına dikkat edilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Siğiller ve Mantar Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Füsun TÖRE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Füsun TÖRE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Füsun TÖRE Fotoğraf
Dr.Füsun TÖRE
Kocaeli
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Füsun TÖRE'nin Makaleleri
► Mantar Zehirlenmesi: Mevsimine Göre Ölüm. Mantar! Dr.Mustafa Nafiz KARAGÖZOĞLU
► Genital Kondilom(Siğiller) Dr.Hasan YILDIZ
► Anal Siğiller (Kondiloma Aküminata) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Genital Siğiller (Kondiloma Akuminata) Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Vajinal Mantar ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Caner SÖNMEZ
► Vajinal Mantar Enfeksiyonu Op.Dr.Burcu ARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Siğiller ve Mantar Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cilt Bakımında Uzman Doktor Önerileri ÇOK OKUNUYOR Şubat 2010
► Akne (Sivilce) PDF Şubat 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:59
Top