2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Dadı Seçimi: Çocuk Bakıcısı Seçerken Dikkat Edilecek Noktalar
MAKALE #4523 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Şubat 2010 | 10,375 Okuyucu
Modern çağın ve sanayi toplumu olmanın günümüzdeki en olumsuz yanı annelerin bebeklerinden ayrılmak zorunda kalmaları.

Çalışmak ve üretmek elbette son derece güzel ve bir kadının hem kendine güveni açısından hem de sosyal hayatın içinde yer almasının getireceği olumlu kazanımlar bakımından teşvik edilmesi gereken bir tutum.Ancak doğumdan kısa süre sonra iş hayatına dönmek zorunda kalması anneleri bir çok sıkıntıyla baş başa bırakabiliyor.
Çocuğunu evde bırakmak zorunda kalan bir kadının aklı evde kalıyor,işe kendini veremiyor,özellikle ilk aylarda iş verimi ciddi olarak düşebiliyor ve evdeki minik bebeğin anneye olan ihtiyacı daha fazla oluyor.

Bizim gibi, bireylerinin birbirine bağımlı olduğu toplumlarda bebeğin bakımını genellikle büyükanne,büyük babalar üstlenirken,son yılların değişen pek çok değeriyle beraber bu da değişti ve yerini daha profesyonel dadılara,bakıcılara bıraktı.

Gerçekten de profesyonel olup olmadıkları, işlerini layıkıyla yapıp yapmadıkları hep bir tartışma konusudur ve bilinçli bir anne baba olarak,doğru dadıyı nasıl seçeceğimiz de hep kafaları karıştırmıştır.

Doğru Dadı Seçimi

İşe başlamaya hazırlanan anneleri en fazla sıkıntıya sokan ve düşündüren konu budur:Doğru dadı seçimi.Canınızın bir parçasını, yavrunuzu emanet edeceğiniz ve bakımından beslenmesine kadar bir çok konuyu idare etmesini beklediğiniz temel bakıcı konumundaki insanı seçmek gerçekten zordur.

Geçmişte yakın çevrenin yardımıyla,tanıdık vasıtasıyla bulunan bakıcılarla durum kurtarılmaya çalışılırken bu yöntemin çok doğru ve güvenli olmadığı zaman içinde anlaşıldı.Eleman bulan ve eğiten kurumların artmasıyla birlikte dadı bulmak bir ölçüde daha güvenli ve sistemli bir hal almış olsa da anne baba olarak dikkat etmemiz gereken pek çok konu olduğunu unutmamak gerekiyor.Bir dadının:
  • Samimi,sıcak,
  • Dürüst,güvenilir,
  • Güvenilir referansları olan,
  • İkna gücü yüksek,
  • Sabırlı ve dikkatli,
  • Çocuklara karşı hassas ve özel ilgisi olan,
  • Eğitimli,şefkatli,
  • Ailenin düzenine uyum gösterebilecek,
  • Sağlıklı disiplin kurma becerilerine sahip, olması gibi önemli özelliklere mutlaka dikkat edilmeli.

Dadıyla ilk görüşme çok önemli ipuçları verebilir.Göz teması kurabilen, doğal olarak gülümseyen, tutuk konuşmadan akıcı cümlelerle kendisini ifade edebilen,bebekle karşıtlığında içten davranabilen,çocuklarla ilişki ve iletişim kurma konusunda sıkıntı yaşamayan,yumuşak bir ses tonuna sahip dadı adayı muhtemelen daha ilk görüşmede bebeğin ilgisini ve sempatisini kazanacaktır.

Dadıdan Beklentiler Ne Olmalı?

Özellikle bir bebekle ilişki kurmak ciddi olarak güvenilir olmakla ve bu konuda eğitimli olmakla yakından ilişkilidir.Bebekler doğdukları andan itibaren kayıt yapmaya başlayan bir alıcı cihaz gibi çevrelerinden onlara yansıyan her şeyi kaydederler. Dolayısıyla çevresiyle sağlıklı bir ilişki kurmasının yolu öncelikle annesiyle ve sonrasında çevresindeki bireylerle güvenli iletişim kurmasından geçer.Kendisine bakan kişiye güvenmesi gelecekteki güven duygusunu ve kişilik oluşumunu doğrudan etkileyeceği için gerçekten önemlidir.

Dadının eğitimli olması bebeğin zihinsel gelişimini ve becerilerini olumlu yönde geliştirecektir.Bebeğin çevresini araştırması,keşfetmesi sırasında engelleyici olmadan onu yönlendirebilen,güvenli bir ortamda olmasına özen gösteren,bağırıp çağırmadan da çocuğa ne demek istediğini ifade edebilen dadıyı seçebilmek kolay değildir. Bilinçli bir bakıcı bebeğin gelişim süreçlerini de iyi bilir ve takip edebilir.Bu süreçlerdeki en ufak farklılığı gözlemleyebilir ve aileye bu konuda sağlıklı veriler ulaştırabilir. Bebek bakımının sadece bebeği doyurmak,temizlemek ve uyutmak olmadığının farkında olan bir bakıcı seçmek çocuğun bütün yaşamını etkileyecek kadar önemlidir.

Disiplin uygulamak da kolay bir iş değildir ve maalesef toplumda ceza uygulamakla aynı anlamda gibi düşünülür.Oysa disiplin bir kurallar bütünüdür ve çocuğun toplumda yer edinmesine önemli katkıları vardır. Doğru bir bakıcı çocuğun bu kuralları öğrenmesini,uygulama becerilerini kazanmasını sağlayabilir.Gerektiğinde otoriter olabilecek bir bakıcı otorite ile baskıyı karıştırmadan tatlı sert bir disiplinle çocuğun terbiyesinde ve kendi öz bakım becerilerinde ciddi kazanımlar sağlayabilir.
Bebek ve çocuk bakımında en önemli şey dadının şefkatli,sevecen ve ilgili olmasıdır. Kendisiyle severek ilgilenen kişilerle birlikte olan çocuğun özgüveni yüksek ve son derece uyumlu olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konmuş net sonuçlardandır.

Dadının Yaşı Ne Olmalıdır?

Dadı seçiminde yaş faktörü de oldukça önemlidir.Çocuk bakımı bir oyun değildir ve çok küçük yaşlarda kişilerin eline bırakılamaz.Yirmi yaş ve daha üstü,temel bakım becerilerine sahip,özellikle ilk yardım konusunda eğitimli bir bakıcı tercih edilmelidir. Bu yaşlar önemlidir çünkü bakıcının kendi kişisel gelişimini tamamlamış olması gerekir.Çok yaşlı olan dadılar da çocuğun hızına yetişmekte zorlanabilir,çocuğun beklentilerine ve merakına cevap vermekte yetersiz kalabilir.Dolayısıyla dadı seçiminde yaş önemlidir ancak özellikle belirgin bir yaş yoktur.Dikkat edilmesi gereken nokta dadının çok küçük yaşlarda ve çok büyük yaşlarda olmaması gerektiğidir.

Dadının Sık Değişmesinin Sonuçları

Bazen çok ince eleyerek sık dokuyarak seçtiğimiz dadıyla uzun süreli bir ilişki kurmak mümkün olmayabilir.Gerek bizden gerekse dadının beklenti ve tercihlerinden kaynaklanan sebeplerle dadı değiştirilmesi gereken durumlarda ciddi sıkıntılar yaşanabilir.Bebeğin yeni yeni alışmaya başladığı ya da bin bir emekle güvenini sağlayıp alıştırdığımız bakıcısının ayrılması öncelikle bebeği yaralayabilir.

Çocuklar için en önemli şeyin sağlıklı bağlanma ve güven duygusu olduğunu unutmamak gerekiyor.Bu duygunun hasar görmesi bebeğin çevresiyle olan ilişkilerinde de kalıcı sorunlara yol açabilir.O nedenle doğru bakıcıyı bulmak daha başından ciddi olarak dikkat edilmesi gereken nokta ve bu konuda daha başından titiz davranmak çok önemli.
Dolayısıyla güvenilir kurumlar yoluyla ya da sağlam referanslara dayanarak bir dadı seçmenin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.Dadı seçimi bir günde yapılacak ve hemen güven duyularak çocuğu ellerine bırakacağımız bir durum olmadığından bu konuda daha başından son derece titiz davranmakta fayda var.

Dadıyı Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

Sonuçta hiç tanımadığımız,bize tamamen yabancı bir kişiye çocuğumuzu emanet etmekten bahsediyorsak elbette ki ona çok güven duyuyor olmamız gerekiyor.Ancak bizim güven duymamız her zaman en doğru olan anlamına gelmiyor ve hemen her yerde olduğu gibi kötü niyetli insanlarla karşılaşabiliyoruz.Burada önemli olan çocuğumuzun zarar görmesini ve olumsuz etkilenmesini önlemek.O nedenle evimize aldığımız,çocuğumuzu emanet ettiğimiz insanı mutlaka denetleyebilmeli,kontrol edebilmeliyiz. Öncelikle bakıcının davranışları ve çocuğumuzun onunla olan ilişkileri bizim için son derece önemli ip uçları içermektedir ve bu anlamda çocuğumuzun dadısıyla olan ilişkisini iyi gözlemlemek zorundayız.Dadısından korkan,ona gitmekten kaçınan bir çocuk tavrı bizim için önemlidir.

Ayrıca zaman zaman televizyonlarda izlediğimiz ve baktıkları çocuklara kötü davranan,onları hırpalayan dadı görüntüleri dolayısıyla daha temkinli olmak gerekiyor.Denetleyici olmak adına son zamanlarda sıklıkla uygulanan, eve kamera yerleştirmek bir yöntem olabilir.Dadının referansları da yeterli kontrolü sağlayabilir ancak öncelikle o referanslar çok güvenilir olmalıdır.Bunun dışında yine dadı seçimini yapacağınız kurum ve dadıya verilen eğitim,dadının sahip olduğu donanımlar çok önemlidir.

Zaman geçtikçe dadının doğal davranış biçimleri netleşecek ve güveninizi hak edip etmediği kesin olarak ortaya çıkacaktır.

Çocuğu Dadıya Alıştırmak

Çocuklar genellikle neofobik’tirler.Yani yeni bir insana alışmakta zorlanabilirler,yeni olan her şeye tepki gösterebilirler. Bu durum çocukların henüz sağlıklı bir güven ve bağlanma geliştirememelerinden kaynaklanır. Özellikle bebeklerde bakıcıya karşı ilk zamanlarda ciddi bir tepki oluşsa da yine çocuklara özgü bir özellik olarak,eğer samimi davranışlar görürlerse hemen bağlanabilirler.Güvenilir ve yeterli donanıma sahip bir bakıcı bebekle iletişim kurmayı birkaç gün içinde başarabilecektir. Çocuklar eğer anne babalarının hassasiyetlerini biliyorlarsa bunu kullanma eğilimindedirler.

Yaşça daha büyük çocuklarda anne babayı duygusal anlamda kullanmak gibi bir eğilim olduğu unutulmamalıdır.Ortada herhangi bir tatsızlık yokken bakıcıyı şikayet eden çocuklar bu konuda aileyi yönlendirebildiklerini fark etmişlerse sürekli bir ilgi odağı olmak amacıyla bu tutumlarını devam ettirebilirler ve gerçek anlamda sıkıntıya yol açabilirler.Ancak bazı durumlarda çocuk bir türlü sağlıklı bir iletişim kuramayabilir. Bebek ve bakıcısı arasında zaman zaman sorunlar yaşanabileceği unutulmamalıdır. O nedenle dadı seçiminin yapılmasında güvenilir bir kurumla çalışmanın önemi çok büyüktür.Yaşanabilecek sıkıntılar rahatlıkla paylaşılabilir ve gerekirse yine o kurumun uzmanlarının denetiminde farklı seçimlere gidilebilir.

Bir bakıcıyla çalışmaya başladığınızda elbette ki ilk zamanlar sıkıntılı olabilirAnneden ayrılmak çocuklar için sevimli bir durum değildir.O nedenle bakıcının ilk birkaç hafta boyunca anne işe başlamadan bebekle birlikte aynı ortamda zaman geçirmesi,bazı görevleri anneden alıp kendisinin üstlenmesi ve annenin gözetiminde bebekle ilgilenmesi önerilir.Bu sürecin sonunca iki taraflı bir yarar elde etmek söz konusu olacaktır.Birincisi bakıcının bebekle kurduğu ilişkiyi gözlemlemek ve güvenilirliğini takip etmek,ikincisi ise bebeğin bakıcısıyla sağlıklı bir iletişim kurmasının temellerini atmak.
İnsanlar arası iletişim ve ilişki çok önemlidir ve bu ilişkinin temelinin daha bebeklikte oluştuğu unutulmamalıdır.Dolayısıyla çocuğunuzu emanet edeceğiniz bakıcının seçimi çok önemlidir ve gereken titizliği hak etmektedir.

Bu konu Hamileyiz Biz Dergisinde de yayınlanmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğru Dadı Seçimi: Çocuk Bakıcısı Seçerken Dikkat Edilecek Noktalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin? Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI
► Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
► Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Doğru Dadı Seçimi: Çocuk Bakıcısı Seçerken Dikkat Edilecek Noktalar' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:11
Top