2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Polikistik Over Sendromu ve İnfertilite ile İlişkisi
MAKALE #4550 © Yazan Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU | Yayın Şubat 2010 | 7,314 Okuyucu
POLİKİSTİK OVER SENDROMU

- Bir çok sistemi etkileyen Polikistik Over Sendromu ( PCOS ) uzun zamandan beri kadın doğum uzmanları tarafından en çok araştırılan konulardan biri olmuştur. Bu durumda kronik olarak yumurtlamanın olmaması ve adet düzensizliği ile giden bir durum sözkonusudur. Bu olaylar sonucunda da kanda erkeklik hormonunun yüksekliği, kıllanma ve ardından kilo artışı ile ortaya çıkan bir sendromdur
---- PCO Sendromlu kadınların birinci derece akrabalarında PCOS görülme riski artmıştır. Bir çok yayında, genetik geçişin olduğu bildirilmektedir.

POLİKİSTİK OVER SENDROMUNDA BULGULAR VE YAKINMALAR

1.Şişmanlık
2.Kıllanma ve saç dökülmesi
3.Adet düzensizliği
4.1 yıl korunmamaya karşın gebelik oluşmaması(infertilite

POLİKİSTİK OVER TANISI NASIL KONUR

---- Genç kadınların yaklaşık %10’nunda PCO Sendromunun semptomları bulunmaktadır. İnfertilite yakınması olanlarda bu oran % 46-26 civarındadır.

---- PCO Sendromunun tanısında en önemli kriter hastanın öyküsüdür. Ayrıca yumurtalıkların ultrasondaki görüntüsü ve hormon tahlilleri tanıyı güçlendirmektedir. Normal adeti takiben aşırı kıllanmanın başlaması, kilo artışı ve bunu takip eden düzensiz adetler çoğunlukla rastlanan öyküdür.
Şişmanlık, sendrom ilk tarif edildiğinden beri klinik bulgular arasında yer almıştır. Aşırı kilo alımı sözkonusu ise şeker hastalığı araştırmalarıda yapılmalıdır.

HORMON TAHLİLLERİ NELERDİR

---- Hastaların yaklaşık yarısında; erkeklik hormonunda artış mevcuttur. Testosteron, androstenedion ve DHEAS düzeyleri yüksektir.
---- PCOS hastalarında kadınlık hormonlarında da (luteinize edici hormon -LH) bir yükseklik dikkati çekmektedir. LH düzeyi bazı hastalarda 10 IU/L’nin üzerinde saptanmaktadır.
----

POLİKİSTİK OVER SENDROMUNDA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Adet Düzensizliği olan hastalarda şişmanlık söz konusu ise ilk öneri zayıflaması olmalıdır. Hastalarda % 5 lik bir kilo verimi hastaların büyük bölümünde adetlerin düzelmesini sağlayacaktır.

Polikistik over sendromunda tedavi hastanın çocuk isteği olup olmamasına göre değişir.

Çocuk isteği olmayan hastalar için tedavideki esas amaç yumurtalık dokusu içindeki küçük ve fazla miktarda olan kist sayısının artmasının önüne geçmektir. Bu amaçla çocuk isteği olmayan bir kadında yumurtlamanın olmamasına, çocuk isteği olan bir kadında ise yumurtlamanın oluşmasına yönelik tedavi yapılır

. Çocuk isteği olmayan bir kadında tedavide genellikle doğum kontrol hapları tercih edilir. Bu ilaçlar yumurtlamanın geçici olarak engellenmesine neden olurlar. Tıbbi nedenlerle doğum kontrol hapı kullanamayan kadınlarda adet düzeni başka ilaçlarla sağlanmaya çalışılır.

Çocuk arzusu olan bir kadında ise yumurtlamayı başlatan ve artıran ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlarla tedavi hekimin öngördüğü şekilde farklı biçimlerde uygulanır.
Bu tedaviler ile polikistik overli kadınların % 80'inden fazlasında yumurtlama sağlanabilir.
Diğer taraftan büyümüş ve çok sayıda kist içeren yumurtalıklara cerrahi olarak laparoskopi yöntemiyle kistlerin bir kısmının patlatılarak yok edilmesi hastalığın düzelmesine önemli katkılarda bulunabilir.
Tabii bu yöntemin yumurtlamayı artırıcı avantajı yanında, cerrahi girişime ait riskler, anesteziye ait riskler, ameliyata bağlı yapışıklık oluşma özelliği de unutulmamalıdır.


Polikistik overli özellikle şişman hastalarda insülin direnci ile bu hastalık arasında yakın ilişki vardır. Bu nedenle tedavide son yıllarda kan şekerini düşürücü özelliğe sahip, ilaçların (metformin) kullanılması gündeme gelmiştir.

Yumurtlama tedavisi ve metformin ile gebelik sağlanamaması durumunda bu tedavilere aşılama yöntemine geçilmesi uygun olacaktır.

PKOS hastalığında tüm bu tedavi aşamalarından gebelik elde edilemezse tüp bebek tedavisi son aşama olarak hastalara anlatılmalı ve tüp bebek tedavisine geçilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Polikistik Over Sendromu ve İnfertilite ile İlişkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nuray KİTAPÇIOĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU
Bursa
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Nuray KİTAPÇIOĞLU'nun Makaleleri
► Polikistik Over Sendromu Prof.Dr.Gürcan KISAKOL
► Polikistik Over Sendromu Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Polikistik Over Sendromu Nedir Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
► Polikistik Over Sendromu (Pkos) Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Polikistik Over Sendromu (Pcos) Op.Dr.Burcu ARSLAN
► Polikistik Over Sendromu (Pcos) Dr.Numan BAYAZIT
► Gece Yeme Sendromu ve Polikistik Over Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Polikistik Over Sendromu ve İnfertilite ile İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:38
Top