2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Burun Ameliyatı Rinoplasti
MAKALE #457 © Yazan Dr.Arda KATIRCIOĞLU | Yayın Aralık 2007 | 6,817 Okuyucu
RINOPLASTI (BURUN ESTETİĞİ)

Burun ameliyatı (Rinoplasti); sonucunun yüz güldürücü olması, sadece burunda değil bütün yüzde olumlu değişiklikler yaratması, hayat boyu kalıcı olması ve kişinin kendi iç dünyası ile barışmasını sağlamasından dolayı, plastik cerrahi ameliyatları içerisinde en fazla yapılanıdır.

Estetik burun ameliyatı; burnun boyutlarını küçültmek veya büyültmek, ucunu yeniden şekillendirmek, burnun kemerini uzaklaştırmak, üst dudak ile burun arasındaki kötü açıyı ve/veya burun ile alın arasındaki açıyı düzeltmek amacıyla uygulanır. Bazı vakalarda görünümü düzeltmek amacıyla doku ilave etmek gerekir. Bu değişikliklerin biri veya hepsi tek ameliyatla gerçekleştirilir. Yöntemin kapsamı, ne gibi değişikliklerin arzulandığı ve cerrahın neyi uygun bulduğuna dayanır.

Burun estetiği ameliyatı olmaya karar vermeden önce beklentilerinizi çok iyi düşünmeniz ve bunu doktorunuza ayrıntılı olarak anlatmanız gerekir. Estetik burun ameliyatı için en uygun adaylar mükemmel bir buruna sahip olmak için değil, görünümlerini düzeltme amacıyla gelenlerdir. Eğer fiziksel olarak sağlıklı ve psikolojik olarak dengeli ve beklentilerinizde gerçekçi iseniz, burun estetiği için iyi bir aday olabilirsiniz. Ameliyat yaşı, burun gelişiminin tamamlandığı erkeklerde 17, bayanlarda 16 ve üstüdür.

Burun estetiği, burun şeklinin düzeltildiği bir girişim olmakla birlikte, burun içindeki eğriliklerin, deviasyonun ya da konka hipertrofisine bağlı nefes alma problemlerinin de düzeltilebildiği bir operasyondur. Sıklıkla burun içinde eğrilik olan vakalarda, burnun dış kısmında da bir eğrilik olabilir. Burun içindeki eğriliğin düzeltilmesi, burnun dış kısmında da bir düzelme sağlayacaktır. Özellikle bu durumun aynı operasyon sırasında düzeltilmesi son derece önemlidir.

Estetik burun ameliyatı, tüm estetik cerrahi operasyonları arasında cerrahın en çok bilgi, beceri ve deneyimine bağlı olduğu operasyonların başında gelir. Bu operasyonda hem fonksiyonel hem de dış görünüm düzeltilecektir. Burun, yüzün ortasındaki en belirgin organdır. Bu yüzden yapılacak operasyon, son derece dikkatli ve deneyimli ellerde yapılmalıdır.

Rinoplasti ameliyatından önce hasta, doktor görüşmesi son derece önemlidir. Hastanın beklentilerinin doktor tarafından bilinmesi, bu beklentilerin gerçekçi olup olmadığının anlaşılması ve beklentilerin ne kadarının karşılanacağının hastaya anlatılması gerekmektedir. Burun estetiği ameliyatı olmaya karar vermeden önce beklentilerinizi çok iyi düşünmeniz ve bunu doktorunuza ayrıntılı olarak anlatmanız gerekir.

Her insanın burnundaki kemik, kıkırdak ve deri yapısı birbirinden farklıdır. Dolayısıyla ameliyat sonrası oluşacak sonuç da her hastada farklı olacaktır. Yine de en önemli şey, her hastaya farklı burun planlaması yapıp operasyonu gerçekleştirmektir. Kişinin kendi yüzüne giden, başkaları tarafından eleştiri almayan, yüzüne yakışır bir burun herkes açısından başarılı bir sonuçtur.

Rinoplasti genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilmekle birlikte, çoğunlukla genel anestezi tercih edilmektedir.

Çoğu burun ameliyatındaki kesiler burun kanatlarının içine yapılır ve oradan çalışılır. Kesi, cerraha kemik ve kıkırdakları kesmesi, tıraşlaması, yeniden şekillendirilmesi ve dış görünüşünü değiştirmek amacıyla manevra yapması için giriş kapısı sağlar. Ameliyatı takiben kemik ve kıkırdakları yeni pozisyonda korumak için burna alçıdan bir atel uygulanır. Sıklıkla burun orta kıkırdağını korumak için, özellikle de orta kıkırdakta cerrahi uygulandıysa, burun tamponları yerleştirilir.

Estetik burun ameliyatı ortalama iki saat sürmektedir. Ameliyat esnasında, burun derisi altına yapılan uzun etkili lokal anestezik sayesinde hastalar ameliyat sonrası hiç ağrı duymamaktadırlar. Göz altlarında bir miktar şişme ve morluklar oluşmakta; ameliyatın ertesi günü en fazla olan şişlik ve morarmalar, genellikle bir hafta içinde tamamen kaybolmaktadır. Burun ameliyatı sanılanın aksine ameliyat sonrası dönemi hasta için çok rahat geçen ağrısız bir ameliyattır. Operasyon sonrası burun tamponları 2 gün sonra çıkartılır, 5. günde alçı değişikliği yapılır, 10. günde ise alçı tamamen çıkartılır. 10 gün sonunda hasta iyileşmiş olup burunda ve yüzünde şişlikler olacaktır. Bu şişlikler 1 ay sonra büyük ölçüde geçse de nihai iyileşme 6 ayda tamamlanacaktır.


BURUN AMELİYATI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
Burun ameliyatı yaptırmak isteyen bir hasta için en önemli olan estetik görünüm müdür?
Genellikle estetik amaçla birlikte, hastalar nefes almada yaşadıkları sıkıntıları da dile getirirler. Zaten şekil bozukluğu olan hastaların çoğunda burun içindeki orta bölmesinde (septum deviasyonu) ve diğer anatomik oluşumların deformasyonları da bu duruma eşlik ettiği için, hastalar aynı anda fonksiyonel açıdan da bu problemlerden kurtulmaktadırlar.

Burun estetiği operasyonu hangi yöntemlerle yapılabilir?
Açık ve kapalı olmak üzere iki türlü yöntemle gerçekleştirilebilir.

Açık rhinoplastinin avantajları nelerdir?
En önemli avantajı kapalı burun operasyonunun aksine tüm oluşumları görerek gerçekleştirildiği için, daha sonra oluşabilecek kemik ve kıkırdak düzensizlikleri, asimetriler ve diğer komplikasyonlar en aza iner. İkinci avantajı; burun ucu iri, kalın derili, kötü kıkırdak yapısına sahip kişilerde daha başarılı olmakta, hatta hastanın kendisinden alınan kıkırdaklarla burunun yeniden yapılmasını mümkün kılmaktadır. Üçüncü avantajı ise daha önce geçirilmiş burun estetiği operasyonu sonrası oluşan kemik düzensizlikleri, kıkırdak asimetrileri, iri burun yapıları ve diğer deformiteleri görerek düzeltilmesine müsaade eder. Son avantajı burun ucuna hastanın kendi kıkırdaklarının destek olarak kullanılmasına kolaylık sağlaması ile halk arasında yaygın bilinen burun ucu düşmesini engellemesidir.

Ameliyat tarihini belirlemek için özel bir zaman var mıdır?
Hayır yoktur. Yılın her mevsiminde yapılabilir, hastanın tercihine bırakılır.
Estetik burun ameliyatlarında başarıyı artıran faktörler nelerdir?
Başka hiçbir estetik ameliyatta hasta seçimi ve ameliyat öncesi hazırlık bu kadar önemli değildir. Hastanın imajı ve motivasyonları iyice değerlendirilmelidir. Estetik cerrah hastanın operasyona ve ortaya çıkacak kontür değişikliğine olan tepkisini önceden sezmeye çalışmalı ve hastayı hazırlamalıdır. Ameliyat öncesi hastaya burun kemiklerinin kalınlığı, septumun ileri derecede eğri olması, kalın ve elastik olmayan cildin kemik ve kıkırdak yapıya uyumunun zor olduğu ön bilgi olarak mutlaka söylenmelidir. En önemlisi hastaların ameliyattan hemen sonra görecekleri yeni burun şekli hakkında 6-12 ay süren sabırlı bir bekleyiş süreci olacağı tekrar tekrar hatırlatılmalıdır. Bir de hazırlık olarak hastanın ameliyat öncesi en az 6 yönden fotoğraflarının çekilmesi doğru olur.

Ameliyattan sonra burun ucu düşmemesi için cerrahi olarak ne yapılmalıdır?
Evet düşebilir. Bu daha çok hatalı yapılan operasyonlara, kıkırdak çatının korunmamasına bağlı olarak gerçekleşir. Burnun uç bölümünü taşıyan orta bölmesine hastanın kendisinden alınan kıkırdağından destek doku oluşturularak yerleştirilmesi durumunda ömür boyu burun ucu düşmesi önlenmiş olur.

Burun ameliyatında yaş sınırlaması var mıdır ?
En erken kemik ve kıkırdak gelişiminin tamamlandığı ergenlik dönemi sonrası 17 yaşından itibaren yapılabilir. Üst sınır ise hastanın ameliyat olmasını engelliyecek bir hastalığı olmadığı takdirde her yaşta yapılabilir.

Ameliyattan sonra hastanede kaç gün kalınır?
Hastanın 1 gece hastanede kontrol altında tutulmasında fayda vardır.

Alçı ve bandaj süreleri ne kadardır?
Ortalama 1 hafta ile 10 gün arasındadır.

Güneşe ne zaman çıkılır? Güneş gözlüğü ne zaman takılır?
Genelde aktif güneşlenmenin dışında kısıtlama yoktur. Ameliyattan 1 ay sonra kemik iyileşmesi tamamlandıktan sonra gözlük takılabilir.

Hasta operasyon sonrası nefes alma problemiyle karşılaşabilir mi? Böyle bir problemde ne yapılabilir?
Başarılı yapılmış bir operasyon sonrası böyle bir problemle karşılaşılmaz. Aksine nefes alma problemleri olan kişilerde estetik burun operasyonuyla birlikte fonksiyonel (nefes alma) bozukluklar da düzeltilir. Herşeye rağmen oluşabilecek burun içi mukozasındaki yapışıklıklar lokal anestezi altında kolayca halledilebilir.

Başarısız burun ameliyatlarından sonra hasta, düzeltme ameliyatlarını ne zaman olmalıdır?
Uzun süreli ödem varlığı sebebi ile 2. ameliyat 6 ay ya da 1 yıldan önce uygulanmamalıdır. Ödem çözülmeden ikinci operasyonun yapılması yalnızca ödemin artmasına ve en önemlisi ödemin gölgelediği hataların daha da kompleks hale gelmesini sağlayacaktır.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Burun Ameliyatı Rinoplasti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Arda KATIRCIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Arda KATIRCIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Arda KATIRCIOĞLU Fotoğraf
Dr.Arda KATIRCIOĞLU
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Arda KATIRCIOĞLU'nun Makaleleri
► Burun Estetiği Ameliyatı Rinoplasti Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
► Burun Estetiği (Estetik Rinoplasti) Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Estetik Burun Ameliyatı Dr.Muhammet ERKAN
► Estetik Burun Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Estetik Burun Ameliyatı Rinoplasti' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Penis Estetiği Temmuz 2012
► Kepçe Kulak Estetiği Şubat 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:44
Top