2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Jinekomasti Ameliyatı (Erkekde Meme Büyümesi Operasyonu)
MAKALE #4572 © Yazan Dr.Arda KATIRCIOĞLU | Yayın Şubat 2010 | 6,434 Okuyucu

JİNEKOMASTİ

Jinekomasti; erkekde meme dokusunda kadın tipinde büyüme oluşmasıdır. Bazı ilaçların etkisiyle ya da hormonal dengesizlik sonucu ortaya çıkabilir. En sık olarak yapısal ve genetik nedenlerle yani altta yatan bir patoloji olmadan ortaya çıkar. Jinekomasti, hormonal değişikliklere bağlı olarak, en sık ergenlik döneminde veya daha büyük erkeklerde görülmektedir. Erkek çocukların %90’ ında bu durum kendiliğinden bir yıl içinde geçer. Ancak erişkin erkeklerde, meme kanseri olasılığı unutulmamalıdır. Ayrıca, jinekomastiye yol açan diğer durumların da bu hastalarda incelenmesi gerekir. Bunlar arasında hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, bazı organların kanseri, tiroid bezi hastalıkları, testis hastalıkları, eroin veya benzeri uyuşturucu kullanımı, kilo almak veya kas yapmak için steroid kullanımı, bazı ilaçların kullanımı gibi sebepler sayılabilir. Ameliyat öncesinde kitlenin ultrason ile incelenmesinde yarar vardır. Böylece kitlenin sadece yağ dokusundan oluşup oluşmadığı ortaya konabilir.
Üç ana tipi vardır: Glandüler, mikst tip, lipomatöz.

Glandüler tipte büyümeyi gerçek meme dokusu sağlarken, lipomatöz tipte ise yağ dokusu artışı oluşturmaktadır. Mikst (karışık) durumda ise hem bir meme dokusu artışı vardır, hemde yağ dokusunda artış bulunmaktadır.
Jinekomastinin tedavisi cerrahidir. Ameliyat hastanın patolojik durumuna göre değerlendirilerek yapılır. Eğer yağ dokusu mevcutsa liposakşın ile hiçbir iz kalmadan probleminiz düzelecektir. Eğer meme dokusu yani bir gland söz konusu ise bu durumda göğsün kahverengisi etrafından yarım daire şeklinde kesi yapılarak kitleye ulaşılır. Bu durumda yine çok belirsiz bir iz kahverengi kısımda kalacaktır.
Ameliyat lokal- sedasyon anestezisi veya genel anestezi altında yapılabilir. Liposuction yapılacaksa sedasyon anestezisi yeterli olur ve hasta operasyondan sonra hemen evine geri dönebilir. Eğer açık cerrahi yapılacaksa genel anestezi aldıktan sonra bir gece hastanede kalmak uygun olacaktır.
Bazen çok büyük ve sarkık göğüslü baylarda olabilmektedir. Bu durumda liposakşın yapılarak tamamen normal bir görünüm kazanabilirler. Liposakşın sonrasında fazla deri, alttaki dokuya uyum sağlamakta ve zamanla küçülmektedir.
Ameliyat sonrasında baskılı bir pansuman yapılmalı ve korse takılmalıdır. Korse yaklaşık 4 hafta takılmalıdır. Liposuction yapıldıysa oluşacak şişlikler ortalama 4 hafta içinde iyileşecektir. Meme derisi göğüs duvarına yapışacaktır. 7 gün sonra dikişler alınır. Hasta 2-3 gün içinde normal hayatına dönebilir.

Erkekte meme büyümesi çözümü için mutlaka ameliyat mı gerekli?
Jinekomasti tedavisi, ergenlik dönemi harici ve altta yatan bir hastalık nedeni ile oluşmamışsa mutlaka cerrahi tedavi gerektirmektedir.

Jinekomasti ilaçlarla tedavi edilebilir mi?
Cerrahi jinekomasti tedavisinde altın standarttır. Cerrahiye tamamen karşı olan bazı hastalarda testesteron, clomifen ve tamoksifen gibi östrojen karşıtı ilaçlar ve danazol ile sınırlı bir başarı elde edilebilmiştir. Ancak bu ilaçların çok fazla yan etkileri olduğu unutulmamalıdır.

Jinekomasti meme kanseri riskini artırır mı?
Tüm meme kanserlerinin sadece %1'i erkeklerde görülmektedir. Meme kanseri gelişmesi için jinekomasti olması riski artırmaz. Sadece Klinefelter's sendromunda meme kanseri riski 60 kat artmaktadır. Sonuç olarak jinekomasti meme kanseri riskini artırmaz.

Meme büyümesi özellikle ergenlik döneminde ciddi bir kompleks yaratıyor mu?
Ergenlik ve bunu takip eden genç erkeklik döneminde, kendi ve karşı cinsin vücudundaki değişimleri son derece yakından takip eden gençler; vücudunda oluşan ve karşı cinsin seks karakteri olarak tanımlanan meme büyümesini doğal olarak utanç verici bulabiliyor. Bu nedenle en kolay çözümü de vücudunu saklamakta buluyor ve kendini toplumdan soyutluyor. Bu kişiler, arkadaşlarının yanında soyunmaktan çekinir ve denize dahi girmezler. Bazen içine kapanık, bazen de agresif olabilirler. Aileleri onlara yardımcı olmazsa, bunalıma girebilirler. Zira yanlış bir düşünce ile kendilerinde erkekliğin az olduğunu zannederler. Ayrıca arkadaşlarının kendisiyle alay etmesi de onları üzer ve birçok sorun yaratır.

Jinekomasti ameliyat sonrası memenin tekrar büyüme riski var mı?
Ameliyat sonrasında eğer yağ dokusu mevcutsa hastanın aşırı kilo aldığı durumlarda (15-20 kg) meme bölgesinde bir artış olabilir, bunun haricinde ameliyat sonucu tekrar eski hale geri dönmek söz konusu değildir.

Meme büyümesi tehlikeli olabilir mi?
Erkeğin testisindeki bir büyüme ile birlikte memede de büyüme olursa, bunun bir tümör olduğunu düşünmek gerekir. Buna bağlı büyümeler, hormon incelemeleriyle hemen belirlenebilir.

Jinekomasti ameliyatı kaç yaşından itibaren yapılabilir?
Ergenlik dönemi bitiminden itibaren yani 17 yaşından itibaren bu ameliyat yapılabilir. Birey, memeleri büyüdüğü anda gerekli tetkikler yaptırır ve en kısa zamanda bunlara müdahale edilirse, psikolojik sorunlar da önlemiş olur.

Ameliyat nasıl bir anestezi ile yapılmaktadır?
Ameliyat sıklıkla sedasyon anestezisi ile bazende genel anestezi ile yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası hasta hastanede kalmaya ihtiyaç duymadan hemen evine geri dönebilmektedir.

Jinekomasti ameliyatı ne kadar sürüyor?
Ameliyat, memenin büyüklüğü ve uygulanan yönteme bağlı olarak ortalama 45-90 dakika arasında sürmektedir.

Jinekomasti ameliyatı sonrasında ağrı olur mu?
Ameliyat gecesi, dokuların altına verilen uzun etkili lokal anesteziklerden dolayı hiç ağrı olmamaktadır. Sonrasında 1-2 gün çok hafif ağrılar olabilmektedir.

Ameliyat sonrasında ne kadar süre ile korse takılmalıdır?
Ben hastalarıma 1 ay süre ile korse giymelerini önermekteyim. Bu sayede meme dokusu yeni yerine daha sıkı yapışmakta ve deride giderek küçülme ve sıkılaşma meydana gelmektedir.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Jinekomasti Ameliyatı (Erkekde Meme Büyümesi Operasyonu)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Arda KATIRCIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Arda KATIRCIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Arda KATIRCIOĞLU Fotoğraf
Dr.Arda KATIRCIOĞLU
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Arda KATIRCIOĞLU'nun Makaleleri
► Jinekomasti(Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Jinekomasti - Erkek Meme Büyümesi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Erkekte Meme Büyümesi: Jinekomasti Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Jinekomasti (Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Erkekte Meme Büyümesi (Jinekomasti) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Jinekomasti Ameliyatı (Erkekde Meme Büyümesi Operasyonu)' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Penis Estetiği Temmuz 2012
► Kepçe Kulak Estetiği Şubat 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:13
Top